大膽設想,可否在台灣建立一個「新香港」

581 回覆
189 Like 825 Dislike
會唔會金門馬祖比較合理
我地香港人已經見識過兩種文化夾硬融合既後果
689 777仲講過 要本地人包容下

一下子好難完成文化融合 會有好多摩擦
好似美國50年代都係先整個種族隔離政策
大家相處一段時間再解除隔離 完成融合
屌, 唔好搞尻台灣啦
咁我地同蝗蟲有咩分別
去人地地方唔融入人地同蝗有咩分別
?? 我唔係好明你個邏輯
移民去人哋度仲想掛住“香港”個身份,其實已經好唔尊重人哋國家。

你咁鐘意做香港人做咩要去拎台灣國籍?你要台灣國籍就應該做番台灣人,如果唔係你於同小粉紅無分別,拎住歐美護照著數就拎到盡,但問你當地政治、國民立場就完全唔知又唔理。只係顧住香港人個身份,根本就無心係想做台灣國民,只而當人哋個護照係水泡。講出嚟都好撚肉酸,仲好唔知醜。
首先 你要同中華民國臺灣政黨 人民講好左先
當然依個難度好大

你可以睇返有個post係建立中華民國香港
我果陣有講提議叫佢地發行一本中華民國護照香港用 內容都係同bno一樣
但我會想佢要考試 廣東話要係香港式 英文都唔可以太差先可以擁有
冇居留 冇選舉權 只係for旅行用/領事協助
建立新香港唔容易 要西走共匪同藍絲唔容易架
你想香港會變成第二個支共?係台灣行一國兩制
遲多廿年上火星啦
仲同你係台灣hea
台灣幫到算係咁
你個新香港要同到當地文化融和
無論搬去邊,都注定有啲特質會消失

同埋,當100萬人搬過去
香港人提供到咩價值俾臺灣先
我冇興趣感受多一次回歸
而家係人地碗飯要分俾D你香港人食喎,等於我地屌9中國人走曬落黎香港,點解你覺得台灣人一定肯?
台灣人話香港係支那種中最雞掰

呢句倒真,香港人都係好賤 ,睇下藍絲就知,連登仔都一樣
完來你唔知道反送中法例事件?
其實最合理係金門

但唔該比啲飛機大炮黎先
台灣人出國有問題?
免美簽喎大佬
炮灰位
民意應該唔會支持
大膽設想,可否在台灣建立一個「新中國」

BTW融入好過啦 反正香港既生活態度都冇咩好輸出
咪係,咁多人嚟,一嚟到又要等人救濟,咪變咗香港人憎嘅新移民咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞