其實friends老友記點解會成經典

453 回覆
51 Like 251 Dislike
睇你熟唔熟pop culture 同接唔接受佢d 無厘頭劇情
個人認為s3係community 既高鋒
某d集數真係創意無極限

Community 同 Rick and morty敘事其實幾似 因為係同一位編劇
最後兩季搞到咁
呢啲post 好少人提Modern Family
十個角色有長輩有後輩,可以有n種互動方式
全盛時期每集都有一個主題貫穿三個家庭嘅劇情,最後再用一個感性結語埋尾
We were on a break!
joey係前段
後段係chandler bing嘅天下
有睇
成日覺得jay線好悶
Cameron 同phil就好好笑
How you doing
痴線好好睇好好笑 但前提係你英文要唔差 因為套野直譯好多時get唔到佢啲笑點
How you doin
後期無論monica Ross phoebe都好痴線
當然chandler 把賤嘴係重點
其實好多sitcom都有呢個弊病唔知係咪頭一二季個編劇好想努力刻劃角色個形象,劇情一定係講故仔多過講笑話,唔係格硬堅持落去都唔知原來咁好睇例如how i met your mother同the big bang theory
The Big Bang Theory拍比弱智睇
三個家庭最唔中意Cam 同 Mitch 嗰啲gay 嘅小事化大風格(我唔肯定現實嘅gay 係咪咁)

Jay 主要係睇佢上一代古板做人處世同新一代嘅碰撞

最好笑當然係Phil 嗰家
我最中意既都係everybody hates chris衰完得太快
7,8季開始覺得悶 最新個季都睇一集就算
TBBT係呢一代人既Sitcom經典
不過其實我只睇Sheldon
我有成套friends 既bluray 的確中文譯得麻麻地
雖然去到最後個個都成長咗,但佢地其實都仲係大細路
問題咪就係成套野太focus落sheldon
leonard依個角色同penny一齊左之後就冇哂存在感
之後仲要講amy分手乜乜柒柒幾撚難頂
有冇The office fans
真係好撚正
Friends 以今日政治正確角度睇就俾人屌
成日講同性戀gag
嗰啲係現場觀眾笑聲
Amy好難頂
佢一出場即刻唔係幾想再睇
介紹返係現場觀眾笑聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞