其實friends老友記點解會成經典

453 回覆
51 Like 251 Dislike
因為符合當年果種文化囉
大家出嚟一齊租屋住識到唔同嘅人
發生嘅唔同事情,由後生到結婚
笑點就個個唔同,我個人笑撚到仆街
因為有joey
6個人D chemistry好撚正, on9得黎又好好笑
做乜鳩
大眼仔身體語言正掛
其實拎黎學英文真係不了
等於你學地道廣東話 人地教返你kai子呢d第一代潮語
真心 呢套係幾蝦人睇
劇情女性向多d 我會叫做八婆劇
真係唔係個個都岩睇 我就覺得好好笑
同埋第一季真係幾悶 但完第一季你熟哂d人物 後面就好精彩
收手啦 人地答topic
你就捉住人講其他野
呢套嘢播咗10年 而10年間觀眾同住角色一齊成長
例如Chandler由一個好驚commitment嘅人到同monica成家立室
佢哋個character development好貼地 睇住佢哋就好似望住自己嘅人生咁
由啱啱出社會到組成家庭
呢套嘢經典在佢唔係淨係sell搞笑 而係角色嘅成長
望住
如果一套嘢淨係sell搞笑係唔會達到佢宜家嘅高度
打多咗個望住
但Joey冇成長過.
同埋正在觀眾好似同佢地6個變左fd咁
有排我都冇理劇情好唔好笑 見到佢地6個就開心
仲要果陣班觀眾睇左佢地10年 陪住佢大又睇住d角色成長
對套劇真係會有感情
有,Rachel
變蠢咗算唔算
但老實講都成長過 起碼fall in love咗一次 雖然係Rachel
同埋到最尾係chandler同monica借佢錢 佢唔使再借人錢
咁你笑點真心低喎……
如果用同類型比較嘅話( 都係一大班朋友嘅喜劇),我覺得The Big Bang Theory 好笑好多囉……

The Big Bang Theory 個劇情知識好豐富 +D笑話好有深度, 同埋請到好多名人串星- 好似蓋茨,霍金嚟客串, 比Friends更加值得追睇lor...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞