其實friends老友記點解會成經典

453 回覆
51 Like 251 Dislike
我都翻睇緊tbbt 但我覺得同friends完全冇得比
Friends係真係好貼地 會睇到有代入感
但tbbt真係淨係可以攞嚟笑吓
我都翻睇緊tbbt 但我覺得同friends完全冇得比
Friends係真係好貼地 會睇到有代入感
但tbbt真係淨係可以攞嚟笑吓
點算?我真係代入唔到friends, 佢嗰啲笑話有部分刻意過分誇張,我真係笑唔出……
好似以下兩段, 兩部劇都係玩 Guy vs Girls competition, 但big The bang theory好睇好多, 完全刻劃到Sheldon嗰種死咕咕,唔識人情世故嘅性格..... 但Friends剩係用啲好誇張嘅身體語言哇眾取寵,令到成件事好似好好笑咁……

我覺得對The big band theory個劇情, 對白設計, 同埋掌握戲劇節奏真係好好多囉……

Friends: https://youtu.be/BuSBLM6YzgM
Tbbt: https://youtu.be/C8lMW0MODFs
其實套嘢唔關以前多唔多人睇
係本身係真係好好笑
啲gag唔洗熟culture 都睇得明
睇2倍速節奏幾好
講得好 friends 真係好好睇
唔好用愛回家比
因為一啲都比唔上
當年冇choice你就錯喇
任何時間sitcom多不勝數
爭在有冇係香港播
tbbt 愈後愈唔好笑 結曬婚唔同曬
friends 平均啲 到最後嗰季 Ross sun tan都好笑
名人都有 Brad Pitt Bruce Willis George Cooney 唔會差過tbbt
因為Friends 係一個童話故事,普通人係大城市既生活溫馨瑣碎事好容易resonate with people。

同埋係真係好笑,你唔覺得好笑係無關係。因為數據上大多數人,包括80-00後都大把人好鍾意呢套劇,netflix 都最多人看佢同the office ,直接證明套劇本身係好看

另外當年都有好多其他「經典」例如宋飛,2.5 man呢啲。但係依家都無咩人記得,無friends 咁everlasting。friends 到依家都成功絕對唔係靠情懷
agree friends 係一開始係有dd悶 但之後真係好好睇 好好笑
tbbt我都有睇 係好笑 但真係同friends冇得比
btw 仲睇tvb個d食屎啦
Joey chandler 好正
Ross其實好正
好多笑點其實都係嚟自佢
Tan, leather pants 好鬼正
大陸個套乜鳩愛情公寓都係抄老友記先紅
凈係Joey chandler 兩個都經典喇
因為佢有一樣野係每個人都嚮往既
一個對你永遠都不離不棄既圈子
做咩都一齊果種果種溫暖
佢嘅意思係你嘅論點唔成立
係而家都好多人睇
唔係淨係以前嘅fans睇
所以你上reddit睇就知
突然打一大堆英文做乜鳩
獨撚唔識呢d野
所以投入唔到
近排追完真係好睇
明明差唔多30年前既劇但仲覺得好好笑
呢套劇可能反映左觀眾內心追求既生活
簡簡單單但搞笑溫馨幸福
無論工作感情唔如意但背後都會有一班朋友撐你
睇到最尾嗰集差啲哭𠹌咗
因為真係幾好笑 每個角色係生活都會搵到個類人有代入感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞