其實friends老友記點解會成經典

453 回覆
51 Like 251 Dislike
PIVOT!!!!!!!
垃圾做得耐就會成為經典
好野過幾耐都係叫神作/劇
時代背景

樓豬思路:我=世界
我覺得唔好睇=世界都覺得唔好睇
所以唔應該係經典

佢外界同內在有邏輯衝突
一路去否認同佢內在有衝突既事情
個friend test都刻畫到佢哋5個好friend
亦都不停提醒觀眾佢哋唔同性格
例如chandler既家庭同性別認同

big bang theory唔係話唔好笑
只係太focus on Sheldon啫
垃圾都做到咁耐仲唔係經典?真情
The office 好笑好睇過佢多多聲
認同第一季係好悶,但之後都唔錯
雖然都係咁憎罐頭笑聲
不過的確好蝦人睇,啲笑點未必個個人
所以冇必要拗
點解冇人講how i met your mother
係就係新啲
有人話佢係神劇咩? 冇
friends 呢? 有
呢套冇睇 但我見個個都屌後面就冇追
我都有睇 我都曾經係果d會睇好多科學野既人 但呢套都係唔夠friends好笑
所以真係各花入各眼 我d fd都係偏向tbbt多d
但係friends依段都講到monica好勝心同rachel蠢蠢地嘅感覺

我覺得friends比人感覺各自都好有性格 融埋一齊好好睇 但TBBT太focus Sheldon 如果冇Sheldon未必會追晒咁多季 Sheldon實在太搞笑
呢套啲笑位都唔差,會接近而家時代多啲
我鍾意呢套多過friends
不過後面收成點就真係見仁見智
下 the office都係sitcom神作喎
我都想睇好耐但香港netflix冇 又廢事搵翻版睇
我而家得閒拎一集睇都笑死我
其實美國人咪同香港人一樣想食完飯搵野睇下笑下好笑就經典㗎啦
最多咪比較下角色塑造 共鳴 one liners呢啲

不過如果今時今日仲要呢啲核突廠景罐頭笑聲真係唔掂,起碼都要brooklyn 99咁
呢集笑到我抽根冇人知chandler做咩

thats not even a word!!!!!!
柒左 岩岩Google我記錯左另一套
如果佢後面唔係咁我本身諗住睇晒friends就睇佢
我近排都睇完,但之後覺得好空虛所以呢個禮拜又重新翻睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞