漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(2)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
唔會完全無用
雖然今話對兩個槍/射手先咁屈
(本來攻擊手埋到槍/射手身就有優勢)
但係對攻擊手黎講都相當困擾
線可以set睇唔到 基本上中咗就無解
戒備亦會形成反應上嘅遲疑
重點在於上面我所講
係set spider個刻就只得一邊應戰
就算切換trigger好快 只要俾人捕捉到就好危險
香取同既新打法木虎原理一樣 只不過冇左A級特製既收纜功能
睇你地講已經feel到好正
個收線功能係咪好似無用過?
東立已經有
如果無vpn又願意睇英文可以去manga plus
大規模侵略對拉比特用過
用蜘蛛射燈柱 然後蠍子自斷一腳 再收纜移動 KO拉比特
(雖然唔明顯但總算比我搵到木虎bb永遠咁好J)
英肉出咗
睇到有啲感動,追咗咁多年嘅排名戰篇終於完
啲角色喊個陣我都眼濕濕
係呀 見到小茜最後一射 那須同熊谷開心到!
真係好感動
空閒對住上位攻擊手依然有位開Grasshopper
休斯對住上位攻擊手一打六圍依然有位開Escudo
同樣原理,唔覺得香取對攻擊手就會逼到用唔到Spider
有分別
前兩者都係冇target
香取spider應該要埋身先開到
使用條件係差啲

除非你講空閒彈走村上個下
不過grasshopper威脅大過spider好多
打諏訪隊已經係未埋身放Spider

空閒打鋼試過,打王子都試過

如果香取學識grasshopper,spider混合使用就會有好多option
Q&A已經講過 槍off mode黎fake人再用scorpion係嵐山隊常用戰術
而家就
香取單純舉槍,對手考慮
A. 用槍? :要開盾檔
B. 用scorpion?:近身打
C. 用spider?:要退一步避陷阱
你講起好j
ptt同reddit都見到有人提及香取隻脾
上面巴打已經講咗最重要個點:埋身
spider要離身係要拋出去
所以香取先要埋身攻擊引開注意再放腳邊
今場面對嘅係貼身無即時還擊能力嘅槍/射手
如果面對攻擊手就有機會被反擊
對面係雙開嘅自然更加危險

我淨係搵咗空閒同休斯

空閒埋身打緊用hopper:
-第3戰 vs巴
巴只用弧月 槍收納中
-第6戰 vs王子
王子只用scorpion 弧月收納中

休斯埋身打緊用escudo:
-第7戰 vs鋼
鋼用咗弧月擋突擊 變相無還擊手段
(事實上可以用光魂推 不過明顯想描寫鋼反應唔切)

其他都唔係埋身打緊
而上面個d基本上對方都係處於單邊嘅狀態
除咗某幾個高手之外
多數人對打都係先用主Trigger
一嚟方便因應對手行動而轉用盾/其他輔助Trigger
一嚟防止被其他人暗算反應唔切。

如果因為香取有spider,令到對方會用齊兩攻擊狀態對付香取,
絕對係符合到本身香取隊一貫戰略:香取隊大鬧+隊友執雞。

所有戰術都會有危險狀態,唔會有一種戰術係無敵,要睇點樣互補
香取呢招唔係無敵,只係呢個戰略令到香取隊回復到B級上位隊伍應有水準
香取隊隊伍有咩上升空間
係要睇佢哋個眼鏡2.0可以戰略上有咩成長/隊伍會點改組
(起碼香取無咁衝動個檔刀用隊員唔洗次次都咁早死)。

我都係堅持自己睇法,對比其他隊已經成熟打法,我會更期待香取隊變革。
依家咪就係討論緊個戰術本身
我已經講咗無興趣再傾香取/香取隊嘅問題

返番黎
新戰術係突擊/突襲型 就係靠快去完成
依場對兩個都係無特殊trigger嘅純槍/射手
自然一埋咗身就可以即刻行動
但係對手係攻擊手嘅話 香取埋身個下已經要迎接對手反擊(甚或對手搶先突擊)
如果對面雙開 香取已經需要考慮係咪要開埋另一邊應對
咁嘅情況下好可能變成 繼續交戰 然後等機會放spider
就會形成前面所講 係放spider個刻收一邊而形成戰力下降/破綻

對手留一邊要提防對佢地黎講應該係共識
而呢點對香取都係一樣
上面空閒/休斯嘅例子都係confirm哂兩邊trigger狀態 無被暗算嘅風險
香取好正
成個spiderman咁
終於到遠征選拔篇
幾時有中文
呢個新戰術都絕對唔只係突襲型咁簡單,呢兩次應用都唔係全部突襲
面對那須係正面對決用爆發力拉近距離。
當下香取解決方法就係解決你嗰個所謂『問題』
香取係靠假動作fake咗那須,呢個戰術作者Q&A已經解釋過。
所以唔係放spider個刻收一邊而形成戰力下降/破綻
係fake 人以為攻擊開盾對手形成單攻單盾嗰下先放spider
當然唔會俾人反擊緊嗰時走去用spider啦
到對手發現香取用spider轉翻雙攻擊嗰時,香取已經set完場啦
睇咗香取打兩場,今次仲要兩次都一對多情況下收埋王牌人頭,
可唔可以唔好假設香取會犯呢啲濕鳩錯誤,香取呢兩次都係用一下即換,對佢呢啲高爆發力萬能手對戰力影響又會有幾大?
定係你講緊對家個攻擊手點都唔用盾等香取用spider就斬鳩佢?
定又用重火力射死佢

嗰兩場無被暗算嘅風險根本唔肯定?
休斯嗰場樓下阿讓決定唔打來馬,轉打休斯/空閒嗰場已經提早收皮
VPN係咪要連去台灣先睇到?
你究竟有無睇我講咩?
唔好再攞呢一場個case apply埋落其他情況度
個問題一直講緊面對可以即時反擊嘅攻擊手
香取埋身個下就已經會受反擊
就算只用單邊都有威脅:
-弧月/光魂可以打爆單支scorpion
-scorpion有得變形
淨係講舉槍fake人逼人開盾 又唔諗下對面雙開打過黎你有得揀唔應對?
一定係你先手對面被動應對你 唔可以對面反擊快你一步而你要應對?

諏訪自己都認自己柒咗走入對方範圍
而那須係因為俾堤包咗先無得走
兩個都係無得避 香取先可以極速埋身
個戰術係要對面企定先可以放腳邊定身
對方只要移動就已經難中好多
所以先要突襲攻其不備
香取自己都認為暴露咗之後唔再work 索性轉向仲未知嘅那須

空閒/休斯個度我係講緊面對緊嘅對手
3個case對手都唔會突然有個trigger爆出黎改變戰局
所以空閒/休斯可以安全開hopper/escudo
讓個槍已經係鋼bail out之後嘅事
打來馬係因為唔俾玉狛攞埋個分
仲有你成日淨係講其中一邊有其他人點
1vs多點都輸蝕架啦
咁我都可以話另一邊有其他人幫手啦

要討論戰術就應該以兩邊其他條件相約為前提
僅有嘅呢一場本身已經唔係對等狀態
攻擊手對槍/射手本身已經有優勢
仲要兩個都有其他影響(諏訪自己犯錯/堤後面包夾那須)
戰術自然順利執行
我淨係攞 有spider嘅香取 vs 無spider嘅香取 都已經完全唔同哂
yes
所有討論都要跟你假設就唔撚洗講啦

雙開打過黎,香取咪同佢對打
對面反擊快香取一步而香取要應對,香取咪應對囉
定你想講有高手可以預讀副香取幾時用spider一野秒佢?

香取本身單挑能力絕對唔弱,一對一要壓到香取完全無機會反擊,究竟成個B rank有幾多個人?
定係下次隊隊B Rank 都借一個A Rank隊員對付香取

仲有而家用spider戰術一定係用香取定身術咩?
set場幫自己加機動性「眼鏡+空閒用法」,香取都用過
正因為嗰下香取先成功埋到身原因
香取係話唔可以突襲唔係唔可以再攻擊,當下香取絕對可以收大地嗰分
佢係有考慮到1V1V2可以用大地俾壓力那須對自己收完大地呢分1V2仲要俾人壓射程更有利先咁做
呢個就係「做對手估唔到自己會做既決定。」所以那須嗰分絕對係戰術成果

不過同你講嚟都曬鳩氣
自己睇唔到嘅細節位就屈鳩對面柒咗
明明憑實力連收兩隊王牌分都唔可以參考
每新一話都嘈一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞