漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(2)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
以為技術員,但咁睇應該幾好揪
角嚴格黎講係增加trion量&質嘅成長幅度
所以要細細個就裝
暫時所知trion只能由trion器官生產

應該得玄界先有實質嘅土地
近界全部都係母觸所成嘅星球
正正成個文明都係基於trigger(正確黎講係基於母觸)
無可能淨係發展戰爭科技
打為咗資源 但係唔會將打番黎嘅資源再用哂黎打
就算只係得上面嘅人享受 點都會有d非戰鬥用科技
而且夜間照明延長人類活動時間 對整體發展有幫助
呢d基建絕對唔係多餘
只不過伽羅普拉可能本身唔係高度發展/受制於神之國
我記得BBF 日文原版都係咁寫,你覺得自己熟wt過作者?正確嚟講

今集講緊明顯係發光招牌呢啲明顯浪費,消耗維生既星球資源整去幾塊招牌有咩發展
又開戰?
香取世一
Q226: 近界眼中的這邊的世界(=地球)是被統一稱呼為「玄界」嗎?
A: 很早之前就統一了的樣子。

Q227: 近界國眼中的玄界(這邊的世界)是特別的存在嗎?還是只是無數其他國家中的一個?
A: 因為「存在與Trigger文明不同的文明」「人口比近界要多許多」這兩點,被認為是「特殊的國家‧世界」的樣子。

Q228: 近界的太陽與月亮的數量會根據國家而不同嗎?那裡的太陽與月亮,是與玄界同樣的原理嗎?
A: 與玄界的原理不同。近界的太陽是由各惑星國家的神生成‧管理的小型人工天體。夜晚能夠看見的月亮和星星是浮在空中的其他國家的姿態。

Q229: 近界民們自己是如何稱呼自己和自己的世界的呢?也是叫Neighbour(近界民)和Neighbourhood(近界)嗎?
A: 基本是以自己國家的人民(如阿弗特克拉特人,等等)來認識、稱呼的,類似於「地球人」這樣的,用於全體的稱呼至今還沒有。

BBF搵到近界相關淨係搵到呢幾條
並無提及關於文明科技嘅野
如果單行本Q&A有提及歡迎提供

如果你想針對"正確黎講係基於母觸"嘅話
首先要理解咗母觸有咩影響先
母觸唔單止影響星球大細 仲會影響天氣
(地形應該都受影響 不過既然無提及就排除咗先)
近界民點樣生存同母觸息息相關
唔同生存環境自然發展出唔同文明
而且"Trigger文明"一字唔通唔包含"母觸發器"呢個trigger?

另外根據今期內容 母觸極有可能會生產trigger嘅原型
如果母觸只係星球核心 唔會得出"玄界入手母觸之後戰力提升"嘅結果
母觸好可能會生產一d原型(知識/技術/raw嘅trigger etc)
經border手之後成為可以使用嘅trigger
依家咁睇地球有電其實好屈機
觸力能可以完全用作軍事用途
話唔定之後靠賣電就可以拉攏其他國家
大家嘅內心都好似小南咁
總結:自己ff當官方
認真, Ratarikov聽到boarder 有母觸似想投誠
屌已經完全唔記得左哩班人係邊度嚟同係做咩,有無人講下邊一話可以睇返佢地入侵果段
諗起之前個異界人用陽太郎要脅休斯
近界應該無用電嘅科技
要賣電就要賣埋配套
唔係買黎都無用
而且電源由政府控制
border都要同政府傾
我無話過我係官方 但係呢個結論無咩可能錯
你會唔會話人類文明發展同地球無關?
你夠唔夠膽係南北極用係赤道住嘅方式生存?
講ff你何嘗唔係次次腦補香取幾勁幾勁咁
你都仲未答我香取面對影浦 個新戰術仲work唔work?

你對我嘅不滿同我對你嘅不滿基本上差唔多
但係唔該你每次講野諗清楚先
如果你講嘅野係啱同有內容嘅 我都會接受
但係你成日都係為反對而反對 仲要態度相當差
我甚至懷疑你回我d野之前究竟有無諗過
Trigger 文明呢句係BBF日文直譯,咩基於trigger(正確黎講基於母觸)完全係畫蛇添足+FF+唔尊重作者,
你要自制字眼/規則寫清楚係自制唔好誤導人
Sor9 我真係廢鳩事睇你講咩,對於我黎講嗰啲全部都係廢話,點解要我解答你問題
與其要我解答你錯誤/FF,我不如用時間翻譯曬成本bbf/畫翻好條timeline/重睇幾次單行本揾作者偷偷地修正左咩都好過。

PS
香取世界第一,
再嘈你就俾雷藏用光魂屌屎忽
母觸係咪trigger?
如果無母觸近界國家仲存唔存在?
淨係睇完就算 唔用腦諗下睇咗d咩
講唔尊重作者邊夠你黎?
你依家要淨係認白紙黑字
咁係咪去廁所都要畫埋出黎先可以話佢地原來要去廁所?
你既然覺得我嘅結論有問題
咁唔該你係度寫低"近界文明發展同母觸發器無關"
平時眼鏡又真係唔會講"小行星"
上集講到迅想眼鏡同遊真去見一個人,根據今集發展,都幾乎可以肯定係去見敵人嘅隊長
同之前見蠍子(前black trigger泥之王使用者)一樣,想用遊真嘅side effect確認對方提供嘅情報真偽
真心估唔到呢2集嘅發展,希望葦原keep住身體健康
瑠花前面有無出過場?
隔太耐已經唔記得哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞