漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(2)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
原來蜘蛛可以咁用
空閑仲有一個空位
如果佢都裝埋蜘蛛好似香取咁用
香取俾眼鏡陰完用番係對手身上
不過香取一次可以放咁多條 證明眼鏡trion量真係低得可憐

全圖係咪聽日?
我之前真係有諗過
全圖其實微博1號就有,唔想post微博link
之前仲話蜘蛛冇用,所以冇乜人會裝,而家咁睇會變做常規野,B級萬能手必備
都要好天才先用到香取咁,
香取呢戰嗰幾set動作要四到五個trigger之間不停互換
打方塊隊已經係
槍Off+Spider一下佈局+Scorpion+盾+槍On+Grasshopper走佬
打那須仲痴線
槍On阻對手察覺Spider
Scorpion猛攻
開雙盾檔+Spider陷阱On
Scorpion
後即轉 Grasshopper+槍

假設萬能手係一遠一近
雙盾要長時間戒備
激戰之間咁轉好大風險
就算木虎用蜘蛛都唔係香取咁用
有冇巴打搵到link呀!
4號都冇得睇嗁
香取之前咪就係俾眼鏡定身之後遊真收頭
佢個case應該同休斯用護城盾差唔多
俾人虐到有心理陰影 要用番係其他人身上
要有相應嘅身體能力先用到
而且(理論上)set位要有某程度上嘅技巧
(我唔知係咪眼鏡太廢先要練2.3日)
戰鬥緊個時亦都好難set
所以一般應該都會揀容易d同即時性d嘅hopper
(香取今集都兩樣兼用)
今次面對兩個都係槍/射
入咗射程盲點(?)可以唔使開盾

至於次序:
今日3號咋
唔該哂
太想睇 成日以為今日係4號
幾時會有中譯 等到頸都長
呢個就係萬能手技術
最快聽日東立
不過要vpn轉台灣
今次香取係唔要一邊槍黎裝spider
如果未來以呢個戰術做重點 大概會變成偏攻擊手
而且值得留意嘅係香取今話大部份時間都係用一邊
留咗一邊睇機會放spider
面對開兩邊嘅攻擊手仲有無餘裕放spider值得商榷
當然有

兩邊攻擊手仲容易放棄槍啦,

1on1跟得到遊真機動力,B rank 究竟有咩攻擊手逼到香取無時間放spider

弓場速射/二宮兩攻擊以外 1on1應該無人。

可能鋼都阻唔到,始終佢唔係屈速度。

仲有,香取用spider經驗只係頭幾場,用熟咗會幾屈係仲未知
垃乜撚野圾痴線
呢招spider對攻擊手應該冇乜用
主要都係trap射手槍手多

因為攻擊手可以先手牽制
而射手同槍手都冇近距離攻擊手段
好易陷入被動

同埋攻擊手可以即刻斬斷啲線
槍手要用散彈先易啲清
射手更加難

諏訪都係臨死前即刻幫隊友清走啲線
先避免到double kill
如果用"實力"黎討論就又變上個post咁
我就單純係戰術層面講下

暫時所見
香取用單邊攻擊吸引注意力
趁機係腳邊放spider定身
重點在於要放spider個刻只能用一邊繼續打
既有可能成為提示 亦會形成一瞬間嘅戰力下降
尤其是面對雙開嘅攻擊手 特別容易蝕章

新戰術嘅優點係:
-單人進行類似線陣嘅戰術
-利用線牽制對手
-配搭槍off mode黎fake人
(個人覺得呢點先係成個戰術最精彩嘅地方
扮scorpion+槍引導對手 即使對手有戒備都無辦法判斷
不得不佩服作者 單純一個舉槍嘅動作都可以有唔同考慮)

但係同時有一個最明顯嘅缺點:
-放spider個刻只可以單邊作戰
(睇切換可以縮到幾短 始終未見有講任何限制
但係切換個下必然形成破綻)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞