漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(2)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
超多訊息又要睇好幾次
好撚爆但又好make sense
依家好好奇個mother trigger有冇用祭品
作者真係好勁
連呢D對話日常都變得咁有爆點
我覺得話佢地有mother trigger唔係話佢地兩姐弟其中一個係mother trigger喎
似係指將一粒已被同化嘅mother trigger帶左黎地球

同埋咁又唔可以assume其他星球有地球嘅發電方法嘅
之前好似有講過好多外星都係一塊爛地, 冇左mother trigger乜都唔係
地球又有煤又有咁多資源
有喇

真係好爆
無打鬥既日常都好好睇
睇完中文版
真係cls
唔打架都可以咁好睇
估唔到個細路仔背景係咁
選拔測試再加研修要畫成2個月 應該畫到下年都未遠征
我覺得話佢地有mother trigger唔係話佢地兩姐弟其中一個係mother trigger喎
似係指將一粒已被同化嘅mother trigger帶左黎地球

同埋咁又唔可以assume其他星球有地球嘅發電方法嘅
之前好似有講過好多外星都係一塊爛地, 冇左mother trigger乜都唔係
地球又有煤又有咁多資源

https://worldtrigger.huijiwiki.com/wiki/%E8%A7%A6%E5%8A%9B%E8%83%BD%26%E8%A7%A6%E5%8F%91%E5%99%A8Q%26A
https://worldtrigger.huijiwiki.com/wiki/%E8%A7%A6%E5%8A%9B%E8%83%BD%26%E8%A7%A6%E5%8F%91%E5%99%A8Q%26A#.E8.A7.A6.E5.8A.9B.E8.83.BD

https://w.atwiki.jp/worldtrigger2ch/pages/16.html#id_e0750d2a

https://worldtrigger.info/article/qanda.php?gr=2
作者d Q&A補設定,齊唔齊全就唔知
[第19卷]
Q:觸力能(Trion)的能量能使摩托車或者汽車動起來嗎?
A:只要開發“以觸力能為能源的車型觸發器”就會成為可能。
已經存在將觸力能轉化成電力的機械了,我估計能讓電動汽車跑起來,
但這樣會在能量上出現損耗,效率不高。
地球唔洗用e種

[第21卷]
Q:把觸力能器官從體內取出時果然會受到肉體的阻礙嗎?在不殺人的情況下有可能只將觸力能器官取出嗎?
A:在目前這個時間點,在技術層面上應該是做不到的。如果是使用黑觸發,或許有無傷取出的可能性?

神之國有個祭品(神)貢獻,影響邊個話事管理國家,仲影響國土範圍大細
後天人為增加trion(角)既技術已經有,但都係解決唔到要換(神)既問題
現階段技術上做唔到trion大量生產,同埋trion消耗>生產
拋棄d傳統,搵塊陸地其實都解決問題
但畫埋遠征就應該結局
成日都以為佢只係搞氣氛

睇返呢幕,真心睇到個心都跳埋出嚟
首先要祝葦原大介身體健康
唔想燈
有排畫
隻坐騎唔知係咪個時跟佢一齊黎
作者QNA 一早答過

近界係叫自己「trigger 文明」基本上所有野Basic On trigger
唔只成個星球,就連太陽/月亮都由「神」製造

講明個「神」唔夠勁就養少好多人
仲要預備打仗
當然唔會用多餘能源落去發展娛樂/夜間照明
原來佢話揀老婆唔係鳩up
睇嚟Khronin應該係個皇室嘅家臣?
張回憶圖咪有佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞