漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(2)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
其實個作者寫競技仲寫得好過戰爭

縱觀成個Rank 戰應該係競技漫top5

戰爭場面呢...
你覺得佢慢係因為佢每個月慢慢出姐
而且上面巴打已經講得好清楚
以現有技術黎講唔死人都好合理
你想人死只係單純你個人口味問題
而且現時劇情睇唔出邊到需要用死人去推劇情
後期大隊遠征會死人就正常
現時黎講死乜鬼人姐
係我錯
套野而家劇情實在太爛我基本上已經飛住睇
有人死唔一定好睇,火影寧次個便當hea到
未係時候靠死去谷人氣
況且本身玄界係被搞多過主動參與戰爭。
而家我又唔覺係戰爭遊戲,反而ranking係一直練兵添。
不過你想睇死人就實有機會,遲下點都有人死嘅,唔係點有新黑trigger

利申無睇過設定集,想知黑trigger嘅形成係要本身死者有一定嘅強度,定還是佢嘅”思念”而成
有時會諗四眼變黑trigger會點
變唔到啦
個底本身太廢
要變黑trigger首先個底起碼要有A級水準
然後再加強烈既意念 同付出所有生命力
千佳變黑trigger俾四眼用
暫時兩場大戰都算係咁啦

佢啲"戰爭"其實都係好多場小隊戰加埋一齊
一係就掃雜兵
設定上trion用者係少數精銳,點都應該唔會有千軍萬馬大決戰
戰爭場面係好難畫好
睇咁耐係得火鳳同浪客行係好
咁其實後期迅都幾有機會變黑T
行返師傅條路
之前本刊編輯部有人中咗招
本刊編輯部同其他編輯部係咪同一座野入面?
千佳變會收刀片
但係迅又插flag插滿到反而唔似會變
究竟邊個有番咁上下份量 又唔會搞到太多人嘈?

同埋比起黑t 我想睇下有無d日常生活用trigger
近界trigger歷史長玄界咁多 無理由仲停留係僅戰鬥用階段
不過咁又要考驗作者想像力
(唔要只係個動力換成trion 但係都係我地日常見到嘅野)
其實單以數量計 玄界應該係最多之一

要睇大戰要等神之國
如無意外到時會係成套野最大嘅一場
神之國似混戰?
如果後生果批唔死,最簡單我覺得係忍田本部長。不過首先要插下flag先
又或者漂白完城戶再吹下佢其實都係好勁既trigger使用者咁
神之國作為近界最強國 實力遠超其他國家 包括玄界
話呢場內戰決定近界未來走向都不為過
肯定會有好多國家參與
(神之國手下國家/同神之國有仇/想趁機削弱神之國)
到時應該真係7國咁亂
我都係果句
現階段劇情根本冇需要派便當去推劇情
討論黎冇意思
吓 我其實見自己係少眾口味已經好收撿無再回
只不過見你地講開邊個最有機會變黑trigger先插一句

Btw 現有題材既話其實阿迅個佈局都似係預知見到自己會死啦?
屌你咪撚講
迅係成套野嘅bug黎,用黎推劇情
佢死得嘅話應該都就黎完
除非吹到佢變黑T,下手繼承埋預知
但正如上面位巴打所講,作者佈局令你咁覺得反而會生勾勾
估計又係眼鏡發揮主角威能救返佢
Bug還bug,但其實敵人都開始察覺到
我諗可能玩多一兩場大戰就唔work
迅呢d又bug又主角導師型角色
又成日幫自己插flag
角色本身又塑造得7788
(已經定好型 淨番補完埋過去)
真係搵唔到邊個比佢更適合攞黎祭旗
但就係因為咁正路 反而唔似會寫死佢
可以嘅話 我想佢唔係自己死 而係睇住人死
(睇得再多都係阻唔到 個絕望感都幾大)
個未來愈唔confirm 迅就睇得愈短
所以愈大型嘅事件佢就愈難控 因為太多分支
而且迅都講過最好同最差可以只係一線之差
人算不如天算
所以用黎做俘虜真係perfect池
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞