(失業中廚)冇工開無聊,你問我答

752 回覆
20 Like 2 Dislike
其實一鑊唔好炒咁多,同炒耐啲一樣夠鑊氣
thx ching。下次試下整先
希望你成功
呢排想學吓煮飯 有冇咩對初學者既建議?
youtube睇下啲簡單教學,最好係你自己都鐘意食既野,會有興趣噂,同埋容易判斷到自己做得好唔好,由淺入深,明白左烹飪既概念,就好多野都識煮,或者一聽就明白點煮
想問入鼎泰豐做點心學徒既話
跳返出黎做唔做到廣東點心廚?
做到,重新學過咁解,但點解唔學廣東點心?
咕嚕肉點整先好食?
寛油其實冇問題,最緊要倒乾淨啲油再煮野

佢川菜師傅手勢,所以煮野好重油,粵菜唔會咁樣

我覺得佢都幾叻,手刀又快又好,技術非常全面,但揸鑊黎計,香港大把師傅叻過佢,始終川菜主要手勢都係拋拋拋,佢煮野應該幾好食
屋企好難做得好,要高油溫炸,同埋用李錦記糖醋就點都唔會好食
屌!我就係一直用整包垃圾醬

請問有冇咩簡單中菜又好食,老母節整比老母食
天氣熱,買啲冬瓜去囊留皮,買啲蜆吐完沙,加兩片薑,少少赤肉,滾個湯,滾到差唔多,蜆最後落,買到夜香花就落埋,冇就唔落,滾好落少少鹽糖調味,清熱鮮味好飲

燒味檔斬隻雞

蒸條魚

炒個菜

咁就一餐
燴汁(茄汁)點整?
唔明你講咩
我搵唔到..
如果想做學徒,廣東點心做邊間會好D
或者中菜
等下啦,依家師傅都搵唔到工,唔好講學徒

做中高檔酒樓起步最好,fb好似有啲點心群組,加入睇下搵唔搵到,另外有位巴打叫文青點心師,試下搵佢睇下幫唔幫到你

不過暫時都係難搵工

考慮讀廚藝學院又得,有機會學點心燒味廚房,當然唔會好深入咁學,但可以從中知道自己對邊樣有興趣
咁咪有排唉
就冇返工成年
冇,唔係果科材料
冇計,疫情撞正
有冇自己物業
你好 行家

成日覺得自己未夠班。 搵得少都唔好怨人

最近公司請個廚師幾日就成20幾個來見工
Nice 就咁
Thx
冇呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞