(失業中廚)冇工開無聊,你問我答

752 回覆
20 Like 2 Dislike
突破瞎腸
多謝巴打
好彩有你話我知 唔係我仲on99咁用
好明白 多謝巴打留言
邊隻先,中午飯市啲白灼菜心?

中午果啲水滾,落啲油落啲鹽,落啲糖,水滾落,再水滾就倒起就係咁,如果啲客要淋啲咪烚耐啲

我覺得揀菜心緊要啲,利苑啲菜心返黎,全部老葉唔要,留返最嫩果兩三枝,頭頂啲葉又會修走佢,底又會切走佢,留最嫩果part黎煮,如果再高檔啲既做法,連梗都會拎刨黎刨一刨走啲皮
做左幾年中廚 轉左做火鍋
留個名
食過大班樓既薑汁介籣 應該就係你講咁刨到剩番細細條 好撚正 但好貴
想咁整咪起碼要兩三斤菜揀剩一斤菜
同埋利苑啲湯有咩秘訣 可以咁入味 屋企用好多料都煲唔到酒樓果D湯
手工,心機,技術,名氣加埋一齊就唔貴架啦
老火湯定燉湯
如果唔係點收你百零蚊碟菜
老火湯
點解轉火鍋既,好做?
我係垃圾

冇架,之前儲落都駛得七七八八
跟幾個老野一齊轉 轉左就覺得幾好做就做左一排
比得起錢既 米芝蓮兩星以上都好穩陣架啦
另外大班樓,啲朋友話好好食,我自己就未食過

如果飲茶食點心,我覺得利苑幾好,比其他酒樓貴少少,但質素取勝

平民啲既中菜,聚興家幾好,白灼牛...依家果間容記小炒王都ok....萬發個薯仔牛柳粒,啲薯仔幾好食,其他唔得,喜記路邊雞隻咸水鵝都唔錯,但其他野又係唔得,早一兩年旺角金苑隻燒篤幾好,但一定要叫半隻或者一隻,依家就唔知啦,耐冇食

你睇你鍾意食邊類我再推介好過
薯仔要脆口
應該就咁走油定烚一陣再拉油
最拿手煮咩? 入職/離職 分別係咩收入
屋企煮就,簡單啲煮法,買超市醃好左既豬排啦

芽菜,洋蔥絲,蔥段,以上唔落都得,丁面一包,鍾意切啲乾蔥咁落去更好

然後兌個汁,兩湯更生抽,一湯更老抽,雞粉半匙(唔落都得),砂糖三份一匙,美極滴四五滴落去,一包丁麵咁計

1.....公仔麵水滾,落少少油落去煮,揚散就倒起,用筲箕掠住

2.....,豬排煎熟,切條,備用

3.....建議用煎pan炒,唔痴低,又唔駛咁多油

4......煎pan落油,燒熱啲油,落洋蔥芽菜略炒,就落埋麵

5.....炒到麵夠熱,睇唔到就食一啖試,(有胡椒粉不妨落少少)熄火落岩岩兌好個汁撈均

6.....開火炒返香佢,最後鑊邊落少少麻油,落碟影相,食得

調味係參考隻隻豉油唔同,食完自己再調整下,你話想加xo醬落去炒既,咪減啲生抽,炒法可以教,味口就要自己試
有冇諗住第時開返檔
飛左水,拎去啤水,啤幾個字左右啦起碼,再用油浸炸,浮起就開火迫一迫撈起備用,煮果時再炸第二次會襟脆啲
白灼全走,我最拿手,做過好多份喎一言難盡
上傳唔到圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞