(失業中廚)冇工開無聊,你問我答

752 回覆
20 Like 2 Dislike
比心機做

市道好差
祝你成功
想入行做廚師做中定西好?
知道做廚房好辛苦但係升職機會點人工又點?
有大學學位對於做廚師俾人請會唔會機會大啲升職快啲
西餐行情小弟唔熟,但我覺得應該根據你既興趣黎選擇

大唔大學應該冇咩分別,西餐佬普遍都識英文

聽過朋友講,佢女朋友當年入行做西餐,都係不停sd cv去啲餐廳,最後有人請左,做左一排先知係米芝蓮三星

中菜通常讀完廚藝學院,呀sir介紹工比你,或者識人介紹入行,巴打你文化人,做中菜好多藍絲老粗,怕你唔係咁易頂到

但中菜識英文,起點一樣,都係咁做,但做到咁上下,啲著數先會出黎,你去酒店會所試菜見份行政總廚,識英文有大學學位就會有優勢出其他地方既酒店見更加有優勢,例如星加圾,泰國果啲

亦都聽過香港有酒店總廚,手野唔得,但同呀頂溝通到,就升左總廚

好多酒店呀頂都係鬼,識英文係著數好多,但以上都只限酒店會所,街檔識唔識到係咁
刀功方面
咚咚咚咚咁切,同用刀頭頂住針板一下一下落去有咩分別?
習慣後者好似好力啲又準啲
講多少少點唔同法
有冇遇過後生女仔做中菜
點評價王剛?
利申都鐘意睇佢
睇食材質地決定
Thx ching

Btw你依家人工幾高
佢地炒野好追求香口,炒個麵炒個飯,臨起前,都要你攤開煎香兩邊先落碟

佢地炒海鮮或者肉食,都會要求炒出黎有焦

煮軟身菜會要用泡既方式,燒熱啲油,再落滾水,然後煮菜隻鑊即刻起白煙

仲有好多。。。

佢地有啲菜式既口碼,要記,會教你重點,一個菜式要有咩要求,應該點樣,賣相睇落要xxx, 聞落要xxxx,食落要xxx,主味係xxx,煮法要xxxx

佢地成日教,做廚要要聞,學睇,學食,學做,學管,學教,以前利苑啲師傅到到爭住請,但依家已經無依支歌仔唱,最威果陣,差唔多間間分店都拎米芝蓮
有,新移民
樓上有人問過

係咪真係點煮都寬油
王剛係你眼中算係咩level?
寛油其實冇問題,最緊要倒乾淨啲油再煮野

佢川菜師傅手勢,所以煮野好重油,粵菜唔會咁樣

我覺得佢都幾叻,手刀又快又好,技術非常全面,但揸鑊黎計,香港大把師傅叻過佢,始終川菜主要手勢都係拋拋拋,佢煮野應該幾好食
失業中
聽落好認真好有系統,而家好似好少有咁,末落係冇咗份執著?
Ching 想問吓有冇讀書人用科學嘅方法分析中菜

因為中菜呢一行俾人感覺係老屎忽好守舊

近年有冇人試過用創新方式加入科技元素嚟煮中菜

利辛:好尊重中菜廚師嗰種傳統嘅堅持
炒飯點解唔先飯後蛋?
好似渾循啲?
痴鑊
多方面因素啦,老闆又八十幾,股東理念又唔同,青黃不接等等....
好酒好蔡算唔算

中廚普遍文化水平都低,好難有咩大變革

除非有一個人,或者一間革命性既公司帶領潮流
睇個人喜好,落飯先落蛋,有金包銀效果,但炒耐啲

落蛋先落飯一樣可以勻循,仲有啲蛋花咁,點炒就睇公司要求架經
唔關事既,好似齋炒飯咁,唔落蛋都可以唔痴鑊
好post 留名
拍片教煮野食有冇得諗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞