(失業中廚)冇工開無聊,你問我答

752 回覆
20 Like 2 Dislike
其實有冇做過都唔係最重要 你識煮野同有Heart就夠
你可以試下 見佢地做到踢哂腳 真心等人用
大厨房 做食 感覺如何?
返工早,又要落場,慘啲仲要鋪紙皮訓樓梯,食飯企係廚房食,休息又係坐樓梯,收工又夜,玩陣電話,訓幾個鐘又起身

做學師仔,又要比人鬧(依家應該好少),又多粗重野做,又冇得成日放假期,斷六親

做廚房又比人睇唔起,又要對班新移民,又要對住啲藍到黑既上一代老粗

新一代入行既廚房都好啲,明事理,有文化啲,始終讀多幾年書,受過香港教育係唔同啲

大概諗到係咁,有再補充
家用的話絕對夠做

我自己心水推薦係,職人吹水,同老飯骨(大陸野)
廚房佬藍係真
我之前做酒店 基本上上一輩都藍
咁$28000等如賣身
啲錢唔好賺

以前識過幾個快餐連鎖店燒味佬
正一港燦, 冇文化, 冇教養
上網睇下有冇招聘先
舒服啲冇咁迫,其實都係咁做

個廚房真係有幾千呎
係好撚憎,雖然我都係廚房佬,但真係好憎依啲,講野聲大大,粗粗魯魯
九成係藍
都係,咁既時勢,有份穩定工同收入都好好

另外有野想問,你地啲cv係會做定一份係電腦,見工再印出黎定點

小弟樣衰,加講野唔叻

可能賺埋都唔夠交電費
家常煮法就唔炸啦因為正路又要炒糖色果啲要啲技術,同會煩麻

買啲排骨,腩排啦,你當兩三斤

返黎用水洗洗,掠水,落啲酒,鹽糖醃佢一陣

排骨飛水,用易潔鑊會易控制啲,因為重糖好易痴底

落多啲油爆兩片薑,幾條蔥咁,落埋排骨炒香

再落水過面,大火滾起轉中火

落三份一包冰糖,兩三湯匙生抽,兩三湯匙老抽,鎮江醋或者老陳醋半枝,鹽一茶匙

煲佢三個零四個字左右啦,你就試下夠唔夠淋,覺得差唔多夠淋

就轉返中大火,收汁,收到啲汁開始夠濃夠杰,就熄火食得

調味就煮過一次再因喜好調整,個口味唔同,調味料又唔同牌子
上湯龍蝦咁計啦

爆香蒜蓉,牛油

落清雞湯,水都得,落啲鹽,落糖,糖多啲唔怕,龍蝦本身帶咸,落少少雞粉試岩味

就落拉好油既龍蝦落去煮,龍蝦熟啦,就落埋蔥花,之後埋獻,就禮成
加油
記得煮果時記得cum蓋煮,到開火收汁果時先開,睇住搞住佢
其實伊麵唔會煮埋一齊,伊麵用湯落味炆好放底,再煮龍蝦連湯帶汁放面,唔會兩樣煮埋一齊

當然要生粉水,埋獻姐係用生粉水收杰收濃個汁
希望你成功
唔駛,但如果夠曬林,都仲係好多水,可以加啲輔助,睇你控制得好唔好

我以前見叫上海菜師傅,臨落碟前,最後都會用煎pan收汁,貪唔痴底

有時心急佢地都會落啲少量生粉水偷雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞