(失業中廚)冇工開無聊,你問我答

752 回覆
20 Like 2 Dislike
老火湯黎講,利苑都好執著,佢朝早煲,淨係for中午賣,中午煲,淨係for夜晚賣(五六年前)依家唔知

足料就必定,煲夠大,水夠多,火夠勁,水夠滾咁熬,當佢十碗水煲埋四五碗咁

某啲分店仲拎煲完既湯渣,再煎,煎到夠香,就落返啲湯再熬,再賣,個湯香好多
祝你成功
我上網搵下教學啦
我地係用掌心頂住個掃,用手指控住,左手揸住隻鑊,右手用個掃推落去洗,如果你明我講咩,咁大概你應該就到你要斬幾斜
點睇大陸個王剛

中菜邊個菜系有資格同粵菜fight?

香港地你肯比錢去幫襯邊間?
王剛樓上有人問過

係咪真係點煮都寬油
王剛係你眼中算係咩level?
寛油其實冇問題,最緊要倒乾淨啲油再煮野

佢川菜師傅手勢,所以煮野好重油,粵菜唔會咁樣

我覺得佢都幾叻,手刀又快又好,技術非常全面,但揸鑊黎計,香港大把師傅叻過佢,始終川菜主要手勢都係拋拋拋,佢煮野應該幾好食
王剛好多做廚既都會睇

川菜同上海菜

我最想去食大班樓 mott32 唐閣 龍景軒 天龍軒 好酒好蔡 家傳七福 新榮記,都係我想比錢去食既
即係跟返鑊個狐度?
就你隻手
明白
洗唔洗上粉
唔駛
做飲食有無前途
蝦仁炒蛋點整先好食
次次整啲蝦都老
冇乜
正常買啲新鮮蝦返黎,飛熟去殼,蛋炒到一半,放落去撈幾下就得啦喎,點會老
學到野下次試下煲完再煎再煲
巴打真係好有心

比我就唔會
Ching點睇深水埗容記小炒王
容哥早幾年又話收山跟住又喺太子同人開酒樓依家聽人講話比太子另一個老闆講走咗所以佢又返返去深水埗繼續做

同埋有冇鬼佬鬼婆幫襯你間餐廳佢哋對於中菜有咩睇法
其實炸野上咩粉 麵粉定生粉
同埋上左蛋先上粉定上左粉先上蛋
定直接上粉就得
椒鹽xx 嗰啲 同咕嚕肉 粟米班塊呢啲做法上又有無分別

有意開台式cafe
不過比較多炸/煎/老味
廚房上應該唔洗太大 但諗住鹵水係朋友個食物工廠整好運過餐廳

巴打有無咩流程上既建議/睇法
追完post,留名學野
傾下計姐
深水埗未食過,太子食過,幾好唔錯值得試下

以我所知,人地買佢個名,叫佢落去做幾個招牌菜,佢就淨係做幾個例牌,賣完就算,遲返早收,所以比人收左皮
我以為都做過啲多鬼佬既餐廳,佢地好鍾意食差燒,係唔多鐘意食魚,同有骨既野,仲有同埋鍾意飲酒,其他都冇咩特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞