03劇場版鋼鍊個結局高汁過09版bbq好多

265 回覆
51 Like 218 Dislike
逼人面對自己過往犯下既過錯
哩樣真係人生一大難題
成件事幾奇妙
原本漫畫版出左兩年左右
算受歡迎 但係唔算勁hit
出左03版 風摩全球 一時無兩
個個有讚無彈 讚不絕口
所以成堆又買返漫畫睇
之後發現新大陸咁 先知03版有改動過咁多
原創派 要求一個「一模一樣」既動畫化版本
結果出左fa版
之後班人狂踩03版
Cls

鋼鍊先出03版 有埋正結局
仲個個讚 係極少有既情況
多數漫畫未完 動畫就自創故事
係因為追到畫畫版要拖下劇情
03版竟然直接作埋結局,仲要結得好
(其實舊式漫畫改做動畫成日都咁做,不過多數收皮)
(當時未睇過漫畫版既人 當個結局係真架好明顯)
明明03版將鋼鍊推左上神枱
無論漫畫動畫連歌曲碟都大賣
之後竟然引黎fa派狂屌 真係慘無人道

Fa派以人物比較豐富黎比03版
我真心呆撚左
多幾倍時間製作既同一套漫畫
咁都可以唔豐富過03版?
劇情推進根本兩回事
03同fa應該用設定黎比
好似人造人既來源 咁就有得講
(03版既人造人 係你人生最唔想面對既過錯 但係又要逼你面對 原創得好正)

btw
03版一出即封神架咁多位
我相信鋼鍊Fans
六成以上都係03版先迷上鋼鍊
你地要狂踩 真係無你地辦法
正如有人鐘意高登三寶,有人鐘意復仇者聯盟

打和super
我覺得 根本係2套野黎 只係有住部分相同既世界觀
03---係不斷要愛德去明白呢個世界
係沒有等價交換
用成個軍隊制造既賢者之石 剩係鍊到尼娜個身體同愛德條命

劇場版強行bbq係門另一邊撞番有反相同既人等觀眾覺得去左果邊都無咩遺憾

原著愛德一直堅持信念 去戰勝真理 部分七大罪既最後有更好既收尾 大總統安息 格利特再無所求

利申 剩係講賀思漢個結局 03收檔啦
03版 賀恩漢 我覺得
我覺得03 係多無謂嘅打鬥, 只係滿足觀眾的故事無關。例如愛德華同上校唔知點解要打
樓主事後上帝視角咁講當然得但係一個圍繞煉金術既故事,主角開頭相信既係用煉金術(腎石)拎翻自己失去左既身體,一路經歷好多唔同既人同事,中間發現腎石係用人煉成個種失望感,去到後尾遇到新國煉丹術,覺得有新既可能,到最後打人造人再用自己既真理之門換翻艾爾,主角點樣成長同埋成個故事好貫徹等價交換,環環相扣先係鋼煉好睇既原因
樓豬:火影世界第一
補多句 個人覺得唔係因為兩兄弟經歷左咁多之後先用門去換既話,其實真理都唔會覺得用門去換艾爾係等價交價,要有高低起伏既人生先成就到一個人既價值
無錯 佢地話唔想用人命去換返自己既錯誤
成班人重睇啦
用自己嘅一生去換返個肉體咋喎,咁仲唔夠等價?
我係90後,細個都係睇03版,有年暑假仲特登翻煲
但係睇完09版之後唔會再睇返03版,好多邏輯都好牽強,七宗罪設定都好怪
瓶中人驚訝嘅位應該唔係賀恩漢「可以」生到仔,而係估唔到佢「會」去生仔
以我既理解
當初開真理之門 真理收走艾爾既身體
愛德得到左鍊金術既知識
劇情上即係雙手合十用鍊金術既能力
所以交返出對鍊金術既知識
失去用鍊金術既能力換返艾爾既身體
都算係合理
按道理愛德想用應該係可以重新學習鍊金術
不過佢選擇左唔要鍊金術
其實哩個設定好似係兩兄弟自己猜測,真理有冇講係咪真係咁
我覺得個爭拗點在於愛德華本身係唔知真理之門係可以用黎換,然後突然領悟到就好似出cheat咁
唔同greed一直都有放棄其他野既option,
但領悟到同其他人既關係先係最重要
係佢主動選擇,唔係突然有新資訊話有得俾你咁樣揀
本身兩兄弟好似都冇點當鍊金術係神聖既野
反而比較當佢係一種詛咒
冇話覺得有鍊金術就咩都做到
想用鍊金術達到目的,
係因為以為冇其他option
鍊金術係真理嘅力量,愛德放棄左真理之門就永遠都用唔返鍊金術,煉丹術應該都一樣用唔到
殺多次老母
03 既鍊金術一路都係透支緊現實世界既靈魂
而fa版不停同大地能量但唔會對大地有咩損傷

同意03 先真正打破左等價交換,付出努力唔一定換黎好既結果,父母無條件愛仔女唔係為左老來享清福

反而fa最後完滿左等價交換原則,要將人心、情緒、思想呢啲擺埋落去,叫做講出左牛媽眼中靈魂既重量
你當鍊金術係mp個觀感就fit曬
佢成條mp bar唔撚要
之後再學多幾多知識識多幾多種魔法都無用
同埋03 版,主角一定逃避用腎石,點知原來鍊金術由頭都尾都係用腎石既原理發動
雖然無講到現實世界死左既人如果唔變成鍊金術能量係咪有機會輪迴
但主角知道真相係無得去點醒原本世界既人,錯誤永遠都繼續存在
其實03 成個故事都好黑暗
因為想踏步前向未來,所以被真理帶走踏前的左腳;因為想至親復活,所以唯一的弟弟被帶走;因為想抓著弟弟的靈魂,所以被真理帶走畫血印的右手
有死過
艾爾第一次自己鍊成自己嗰陣產生排斥冇耐就死左
但係佢個靈魂係喺門入面出嚟所以死後彈返入門入面
然後愛德用右手再鍊成佢一次

結局艾爾由靈魂換愛德右手又再死一次返番入門
03好睇d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞