03劇場版鋼鍊個結局高汁過09版bbq好多

265 回覆
51 Like 218 Dislike
製作質素仲要極高汁

最尾艾爾哩埋係件盔甲度真係好
09就求其大雜燴決戰太平淡
仲要有個大bug乜都無付出就複活艾爾
艾爾都無死過,何來復活?
Link
03版真係好高質
03版好睇好多,FA又新國又熊貓好累贅咁
條友真係唔識架喔
用鍊金術(真理之門)黎交換都叫冇付出
我都覺得用真理之門換細佬有d勉強
bug 你老母咩 鋼鍊想帶出既野你都仲未明 睇多100 次先啦
要吹原創版唔係唔得
但踩原作版真係OVER左
乜牙真理之門係愛德華架
你有冇睇架 佢明明話用自己既真理之門黎換返艾爾返去
其實新國我覺得好合理既, 人雖然渺小但會有唔同人既幫助而變得強大 呢個係作品既宗旨 包括外國人既幫助 姚林蘭芳爺爺既劇情都寫得好好 係梅既出現反而令劇情變到有D奇怪

同埋原作點解bbq 唔多唔少因為03版結局太黑暗
03有劇場版補結局
故事完滿左好多
仲有希特拉客串添

相反 09劇場冇乜人理
梅嘅出現係補充返西方賢者建立嘅煉丹術體系,帶出東方賢者嘅鍊金術有古怪呢一點,同埋點解父親大人可以封印鍊金術但係封唔到煉丹術同斯卡嘅分解術,再帶出斯卡大佬研究東西方賢者得出自己國家有個大陰謀

鋼鍊嘅情節係環環緊扣,你剩係拉其中一個角色出黎好似無乜特別,但係你要連埋所有故事線黎睇,呢條線所有角色缺一不可
FA >>>>> 03
咁你就要諗返點解愛德華會無左個細佬? 一切嘅原點都係因為鍊金術

真理包含世界一切、係全亦係一,包括愛德華自我都係真理一部分,真理了解愛德華(亦都了解其他人)所有嘅想法,愛德華選擇左佢自己認為最正確嘅答案,所以真理亦都用正確去回應愛德華

同理,你可以睇返瓶中小人被捉走果一段,瓶中小人同真理講自己想要了解一切、想成為神,但係實際上瓶中小人真正想要嘅只係離開個小瓶,佢以前同奴隸23號(豆爸)講過呢個答案,但係最終違背左自己嘅真正想法所以比真理嘲諷
鍊金術原則係等價交換
睇唔出點解鍊金術同細佬係同價
咁係咪姐係師傅用鍊金術又可以換番d內臟
個人鍾意03多啲啲
其實你睇返每個用過人體鍊成嘅術師被收走嘅部位都係有意思,艾爾想鍊成母親嘅身體、結果被收走身體,愛德想鍊成親兄弟、結果收走隻手(兄弟如手足),師父想鍊成兒子、結果收走內臟無辦法再懷孕,上校想帶領國家、被收走雙眼再睇唔到前方道路

真理係有意識教訓鍊金術師,而對鍊金術師黎講,接近真理就係最大願望,而鍊金術師只能通過鍊金術去接近真理,愛德最後諗通呢一點,自己最大嘅願望係救返艾爾,所以佢選擇放棄鍊金術、放棄今生接近真理嘅能力為代價交換艾爾,最大願望換最大願望,等價交換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞