03劇場版鋼鍊個結局高汁過09版bbq好多

265 回覆
51 Like 218 Dislike
斯卡殺左雲妮老竇老母,
最後咪互相理解
咁就咪一齊變腎石
其實愛德華既真理之門係咪眨值,明明一開始用左艾爾身體同愛德華隻腳換真理之門既知識。
之後愛德華明明繼續學鍊金術既知識,咁真理之門既價值應該貴左,但用左整個真理之門都係換得番艾爾返黎
定係因為艾爾冇交出佢既真理之門所以愛德華隻腳冇番黎
我都覺03版正好多
個結局呼應返 用左50集既片頭讀白
佢地一直以為 等價交換既真理
(哩一段貫穿全套既讀白)
臨尾講人人都努力
點解唔係人人都係第一
明明應該係「等價交換」
咁樣將全套核心打破既做法真係超正

我當年岩岩開始返工
每星期都去信和等中文字幕版vcd買
追撚住集集睇 正到仆街
套野係因為03版出左 先紅到全世界都識
你地踩佢垃圾 係咪痴撚線架
仲有人留言咩唔講唔知大結局
係咪05tbb版cut到on99咋

套野好清晰講明無等價交換
一直係佢地「以為」係有 係「真理」
又一直都用鍊金術用得咁爽皮
到結局佢地都明白係從來沒有等價交換
個世界係無對等 無公平

你最多可以努力咁爭取
個答案唔會保證係你理想
甚至乎係唔好既答案(例子:人體鍊成個結果)
但係人係要努力去爭取正確既訴求
正面面對不公
No
係劇情上佢係負責國土鍊成陣

講多少少,引用埋當年睇高登一位巴打嘅言論:
作者想用sloth 證明一樣野
就係懶唔代表唔會成功
懶,係好多人眼中就係肥同廢
但其實好多好撚勁嘅人一樣係練精學懶
留心睇下設定,sloth其實係最撚快嘅人造人
你睇返父親大人派人造人做任務
係得佢成功咗,但佢呢個成功,其實係傲慢每日監視佢嘅結果
所以作者想表達,你好難改變一個人懶唔懶,但只要有人睇著,就算係懶撚都一樣會成功。
非fans
第一次睇03好震撼
09再睇完全無感覺
舊版劇場都好深刻
我覺得09 就好似 煉金術=身體
喺TVB睇過鋼鍊嘅冇30都27, 28啦
咁都可以扮老屎忽
點會 我19都有印象睇過
最多叫做睇唔明
鍾意03多D,人物刻劃深刻好多
殺死雲尼父母既係馬斯丹、人造人都想成為真正既人類、愛德華將自己人造人老母煉成乙醇,喺空氣蒸發消失、革命失敗馬斯丹流放邊疆
fa結局太易估,老套到好似考公開試作文formula咁,起承轉合然後happy end,最後一段寫感悟,首尾呼應返個結局就完
本來等價交換就係bug
成套野講經咩 卡通片唔洗認真
其實03無左對7宗罪既描述係失望
03講到Homunculus係做人體煉成之後既副產品,好似好強行寫出黎
Fa每一個Homunculus都有對應返佢本身既罪
呢一下已經差好遠
不過03年出動畫果時 漫畫好似連懶惰都未出
FA放左冰之鍊金術師係開頭,次次想講個祕密係乜都比人打斷,睇到好炆
荒川弘心諗: 屌你老母唔識欣賞原作
好中
愛德鐘意ge人唔同左就影響左世界線...
跳左世界都要搵番件 一樣樣ge黑肉大波妹
呢段MV百看不厭
唔關事
愛德通行費係隻腳
艾爾通行費係個身
但問題就出係佢地做人體鍊成嘅過程中
兩兄弟嘅靈魂信息混埋一齊
所以愛德先可以透過自己道門見到艾爾
而最後佢用自己道門鍊成個陣其實佢已經冇可以出返去嘅門(正常情況
但因為兩兄弟係開門過程中靈魂信息混埋左一齊
所以佢可以用自己道門做交換,再帶艾爾經佢道門走
休斯(定叫修茲?)一死
響起 扉の向こうへ
正到痴線
03套野就係個集完成轉向 之後勁緊湊
https://youtu.be/JIcnrNAWzBI

佢個囡好慘,仲以為爸爸會返黎
老豆都好勁, 小人起地底做圓, 老豆就用天既日影做圓反擊
可能03係比較黑暗真實系?
03版風摩全球 hit到爆炸
歡笑悲傷感人憤怒都有
用足50集鋪個結局
話俾人聽 哩個世界無等價交換
雖然努力左未必有等價既成果
但係人都要面對不公
努力爭取訴求

03同fa其實完全兩回事
03版個時漫畫先岩岩畫得兩年左右
仲係好開頭 大部分人物劇情都未提
Fa就基本上照返原作漫畫去出
都唔知d人點比較⋯⋯
成日講03版無咩咩咩⋯⋯
03版 作者同動畫部個邊以個兩年既漫畫貨仔
諗到50集既完整故事連結局
仲要咁神(個時明明有讚無彈
唔知d fa派仲想點⋯
fa派睇開tvb
巴打真係講得好中
聽你講完以後終於可以同人講中意03多啲
平時真係講出口都怕俾人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞