03劇場版鋼鍊個結局高汁過09版bbq好多

265 回覆
51 Like 218 Dislike
不能同意更多
03年嘅佳作只能留喺03年
就好似而家叫個o靚仔去睇倪匡當年好hit嘅科幻小說, 佢都唔會覺得好睇
03可以算係一部經典, 但係隔左咁多年已經唔入流
其實7個人造人個描寫方式並唔係表達佢地既特點,牛妹係嘗試透過著重描寫佢地各自既劣根性因佢地所被擺佈既處境而產生極大既煎熬,用黎表現人一旦產生劣根性,並被呢股劣根性支配既可怕下場,如果佢淨係表達7大罪既特點,展現特色,呢d下作,大把作品咁玩,我係唔撚會奉佢為神作

首先要明白7個劣根性係由瓶中小人分出黎,所以人造人與生俱來就有佢地各自既渴望,乜野渴望本身唔重要,好易想像,而佢地求而不得既煎熬位,先係牛妹想表達既野

的確lust因為呢套係少年漫,所以佢既直接描寫少同含蓄,但係佢理應充滿性慾,果個唔勾得,呢個唔引得,西痕就一撚定,點知長期跟住個死肥仔,終於有次勾佬行動都係冇得被屌慘被燒死而告終

而warth就更加,發爛渣果d叫發泄,唔係叫憤怒,總統果種一世俾人擺佈俾人騎住,敢怒而不敢言,一生人都冇得簡,外人以為佢最大,實質連生活起居都要俾條花靚昅住,條仆街仲叫傲慢,串過馬撚,憤怒無從發泄,一直要保持肅默,天生就易嬲既人偏偏唔俾佢爆,佢就係果種到最後唯一既救贖都唔係佢發泄憤怒既對像

而其他幾個更易明,佢地既處境,同佢地既渴救相對,一直求而不得果下,係好容易理解到果隻煎熬
FA先係原著喎

03係中段開始原創劇情
畫風我鐘意03多啲
dvd封面好靚好型
畫風無完全跟足但又帶到果種神髓
fa畫風

人地無踩FA又講得幾好
你就出黎柒
依你既理論⋯
今年套鬼滅 係咪可以吊打鋼鍊?
因為無論03版定fa版都好

03年/09年嘅佳作只能留喺03年/09年
就好似而家叫個o靚仔去睇當年好hit嘅鋼鍊, 佢都唔會覺得好睇
03/fa可以算係一部經典, 但係隔左咁多年已經唔入流

咁原著都可以節奏唔夠快既
原著畫左成十年
中間有d位會令人覺得無咁流暢 好合理
唔一定原著版就一定全部完美

唔係全家死哂都唔好話係神作呀真係
原創版後期只係不斷重用果批最初登場嘅人造人
指甲婆 肥仔 你唔悶我都悶

原著神在佢有交待人造人嘅理念同想法
尤其太子同Greed融合果陣
人造人同父親嘅關係
呢啲先係重點

打鬥精彩好多

仲有角色崩壞

原創篇nerf到修茲變廢物
明明原著佢實力極強
同佢交戰嘅人造人
全部都俾佢秒殺過一次
細佬變埋工具人打手
修茲唔係一早死左果個?
最多咪用飛鏢殺過lustenvy一變老婆就收左檔
有實力但有去到極強既地步咩
Lust Envy 佢普攻一刀就秒咗一條命
咁都唔勁咩

03版改到佢連火車果個義肢佬都唔夠打要call人救佢
03唔太記得添 得閒重睇
由高登到而家
呢啲鋼鍊post都好好睇
次次有人質疑劇情 都係俾人秒
https://youtu.be/qd8_IxJajTU

03年版有愛德vs萊馬斯單
我贊同佢架
係你柒咋喎
次次一討論到依個問題
好多連登仔就會一面倒去屌鳩屌鳩FA版既人
但永遠講唔到到底FA有咩大道理 淨係話故事圓滿 但淨係真理之門換細佬依下已經好bug
唔知邊度睇評論 大致咁既話上校都可以換番對眼 反正佢都上左位 攬住火魔都無用 但最後佢都係要做盲撚
夾硬要話fa圓滿就係神作既 咁同樣都係無理由地屌鳩03 badend

自己睇法係 鋼練個setting本身就好難完到 因為作者除左等價交換之外 對其他主題其實無太深既著墨
好似人造人既七宗罪 只有解釋 但無深究
父親大人個約定之日 又係類似火影 都係一個唔撚知點解要咁執著既目的 純用黎俾主角最後去打爆佢BBQ
班角色完成佢地既的目的 搵石 煉老母 煉細佬 之後就無下文可言
FA就係行左依個路線 所以只能BBQ

03就係行左試圖去深究既路線 包括戰爭 人性 長死不老到底為咩 俾你有賢者之石乜都做到 到你用人命去煉成做到果陣 係咪同你既初心係一樣
仲有等價交換係咪真係存在
自己覺得03係深刻啲寫實啲 但最接受唔到係ova 要同細佬一齊去真世界果邊整爛個入口 所以掉底雲尼 但其實裡世界另一邊既入口 上校一個正常煉金術師都摧毀到
佢平心討論 講出自己鍾意03既想法
你就一句原作撚乜乜乜
明唔明自己柒乜?
我講事實咋
唔中意聽呀傻閪
事實?上面鍾意原作既都有講自己睇法
似你條傻閪淨係識講呢d引戰野
唔使拉人落水猛咁講人地篇文點喇

你睇你隻傻狗吠得幾大聲
如獲至寶咪你呢挺囉原作撚
有幾點我關於03版一路都唔係好明
1)如果人造人係因為人體煉成而出現嘅七宗罪,咁如果有第八個人進行人體煉成會練成啲乜嘢?

2)如果現實世界(冇煉金術嘅世界)冇死過任何人,咁有煉金術嘅世界係咪用唔到煉金術?

我唔係太記得劇情了

03年前半其實係同漫畫一樣,fa版出果時廢事重複所以好快咁帶過。
講唔過咪繼續人身攻擊囉
繼續屌我原作撚
我諗唔係Fa派以人物比較豐富黎比03版
係劇情同完整性。

跟返漫畫既內容,其實可以fa版做返黑暗d,雲尼最後果句一樣帶出左等價交換係唔公平,只係表達既手法唔同,唔係赤裸裸咁話你知世界唔公平,係正面咁講姐。

你假設用返寫實風格重新做一次fa版,而又係跟返漫畫劇情,可能會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞