韓國電影集中討論區 (11)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
屌 見到Siganl 同 未生 兩個男主都係綠葉 真係嚇窒左
不過其實呢班實力真係頂級 不過唔好點解又唔係話好多作品 尤其相比起後生個班
講起演員,想講下自己鍾意嘅一啲男綠葉/男配角

趙震雄:人稱肥仔雄,由配角做到主角,由肥仔做到瘦仔,影帝指日可待

吳達庶:綠葉王之一,人稱千萬妖精 (票房),唔知而家有咩撈

柳海真:綠葉王之二,公認醜樣但亦公認好戲,礙於外貌,擔正嘅戲通常都係喜劇

李星民:北寒諜戰見識到演技有幾精湛,仲拎埋百想影帝

郭度沅:逆權大狀入面個仆街警察,哭聲入面個老竇,越做越有,做埋主角

馬東錫:韓版the rock,因為屍殺列車走紅,點知定型咗做一拳打撚死你嘅角色,都係鍾意佢做配角多啲

金義城:屍殺列車入面個仆街阿叔,但真人正氣凜然,上年仲幫香港發聲同到場聲援

裴晟佑:專做傻鳩同變態 演得入型入格,好有個人特色

陳善圭:犯罪都市開始嶄露頭角,到炸雞特工隊個馬仔開始為人熟悉,之後仲有機會擔正

李璟榮:韓國鄭子誠,自帶陰謀效果,有一期套套戲都有佢份

朴熙順:唔紅唔黑,早期都仲有主角做下,而家幾乎冇

朴聖雄:唔紅唔黑,間唔中有啲小品會擔正
呢啲都叫綠葉
師兄標準係咪有啲太高
屌搞錯咗 男配角先啱
屌 見到Siganl 同 未生 兩個男主都係綠葉 真係嚇窒左
不過其實呢班實力真係頂級 不過唔點解又唔係話好多作品 尤其相比起後生個班
好多幾年前都仲係大配角,係呢幾年先開始擔正,特別電影圈唔係咁易做主角,有時擔正下低成本製作/小品已經好好
韓國多戲開先有機會做主角,你睇下而家香港電影業,啲配角仔可能做死一世都係配角仔
呢個真 第一版果堆都係近三五七年先紅
如果有多啲作品就好
不過第二版就真係得一兩個算幾出名
朴誠雄都應該算係當中嘅代表 如果唔係新世界都應該未便搵到自己定位
宋巴可唔可以講下啲年輕演員
其實佢都幾型,唔知點解紅唔起,時也命也
不過頭幾個趙震雄、李星民、馬東錫呢啲紅得好快,越拍越有,如日中天
新生代都想講下
屍殺列車>>>>屍殺半島就梗㗎啦
前者角色設定簡單鮮明唔淺薄,後者好模糊
劇情節奏感完全唔能夠同前作相比
半島俾我感覺想做到格局好大,但唔奏效

樓豬之前提過似mad max,可以理解
荒蕪/荒廢地帶兩邊人馬追逐對碰,不過係碰碰車嗰種「碰」
兩套戲嘅女性主義有啲似,母性救世之類

近年多用vfx嘅韓國blockbuster,我鍾意+推薦《exit 極限逃生》
真正兼顧到娛樂性同劇情,彷荷里活,但保留到韓國本土味
我都想認識下啲新人
發覺鍾意親嘅韓國戲 都離唔開個堆一線
近年真係特別鍾意只係得金香起
因為佢同鄭雨盛套證人 之後覺得好正

同埋發覺好多一線三十代都拍緊電視劇 (可能係我錯覺)
有幾個都鐘意
趙震雄最勤力 年年都好幾套作品
柳海真最有觀眾緣 佢拍親基本都過損益點
郭度沅最識揀劇本 佢唔介意係主角定配角 基本後期所有作品都係精品
李景榮最冇演技套套演技劇情都一鳩樣 下下胸有成竹咁樣奸笑 結果立刻比人反cup
李星民髮線最後
覺得佢地只係爭一套代表作 李星民遲啲有套solo嘅戲叫Remember,希望呢套得
李璟榮出道果期有做主角,之後因為性醜聞坐監就收咗皮
裴斗娜
有無ching知黄政民套新戲香港會唔會上映
who knows
金香起出道咗十幾年,唔知仲算唔算新生代
朴敘俊、姜河那果啲都係影視兩邊走,一嚟可以磨練下演技,二嚟易啲入屋,同埋可能攞獎會易過拍戲

講起黃政民巴打點評價佢
其實延尚昊屍殺列車之後果兩套戲票房口碑都係仆直,相信屍殺只係曇花一現 如果佢唔收下個野心,相信好難再有好作品
另一個例子係金容華,與神同行開始學荷里活果套,係咁晒特技,無視劇本,仲想搞與神4部曲 早期拍下國家代表呢啲輕鬆勵志戲好得多,有時冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽
其實想講好耐 不過怕被人屌
私心覺得與神同行吹大左
煽情得黎好人造同特登 搞到完全投入唔到
除咗嗰兩個之外 其實都幾鍾意鄭敬淏 期待佢係大螢幕發揮
而家睇翻 當年未生個cast 都幾撚有料
演技嚟講一定有top5,覺得崔岷植宋康昊薛景求之後就到佢,雖然演過好多唔同角色,但感覺冇乜代表作 (你是我的命運?未睇唔知) 同埋法國佢極少拍古裝片 或者演奸角,阿修羅奸得唔夠喉,想佢做變態佬果類 btw好耐冇喺大銀幕見到佢
雄仔,李星民,郭度元都唔算配角啦
李璟榮以前好似係做男主角,有套劇對手係李英愛
唔駛怕,連登係出名大大力屌與神 第一集我ok嘅,講親情有俾佢煽到 但第二集就差咗好多,瘋狂玩冇意義嘅特技場面 想show到個世界有幾奇幻刺激,但觀眾係睇到一頭霧水
覺得九十後 男嘅崔宇植都景秀 女嘅金泰梨樸素淡林允兒 算係比較有潛力
呢幾年梗係唔算,但我睇住佢地由配角演到做主角個感覺好奇妙 佢地而家算一線尾二線頭果堆
李璟榮係靚仔底嚟,老咗個樣都仲喺度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞