韓國電影集中討論區 (11)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
我覺得幾好笑喔,柳海真好正套戲係翻拍日本片,日版兩個男主戲份平均好多,多啲黑色幽默,少啲胡鬧,韓版尾段係好俗套
實尾島係幾特別嘅戰爭片
親切的金子係復仇三部曲入面比較弱嘅一套,不過朴贊郁嘅獨特風格不減
사랑해요 아저씨
嘩屌
好佩服個替身
今日上咗,評價好麻麻
金子隔左幾年再睇一次,覺得好好睇
裴正南好似689
反而呢套評價ok
有人話暫時係2020最出色嘅韓片

ME AND ME topped the box office on its opening day yesterday with a modest 33k viewers. The directing debut of actor Jung Jin-young, this engrossing and surprising fantasy mystery-thriller with Cho Jin-woong is the best Korean film of 2020 to date. #사라진시간

Critics have liked it but I have a bad feeling this won't connect with audiences and will quickly fade on the charts. Though I hope that won't dissuade Jung from returning to the director's chair in future.
近排三套懸疑片都想睇:清白、惡迴家同呢套,餓咗新韓片好耐
https://youtu.be/FnHAaqpXXbU

清白台版預告,竟然係sony發行
《活著》我睇左啦琴日
ummmm 劇情上有少少驚喜 但係我覺得有D位好格硬
可以留意下佢個調色同鏡頭 都有D靚既位
我同個韓國朋友睇 韓國人好似唔太睇好韓式喪屍片
佢會覺得D喪屍演技好唔自然
整體黎講 睇得出導演想做一套另類既喪屍片
比起之前D喪屍片 更多著墨係人既心理
但有力不從心既感覺 前段劇情拖長 唔夠嚴緊
有帶出黎既信息但又唔係好到位既感覺
睇咗實尾島嚇到我個心飛咗出嚟
聽絲打咁講可以持續觀望下
btw韓國而家多唔多人入場睇戲?
ending好滾動
鄭進永執導,趙震雄、裴秀彬主演推理電影《消失的時間》將於7月3日上線VOD服務。
該片於6月18日上映,總製作費≈15億,損益點≈27萬,目前累積觀影人次≈16萬,趙震雄零片酬出演。鄭進永導演曾表示:因為使用了商業電影的發行方式導致後期費用增多。

肥仔雄respect
比我想像中多
我果場好似都有廿幾30個
本身韓國係Sony同Columbia共同發行
而家係韓國未做韓片發行嘅荷里活片廠剩低Paramount,最活躍係華納兄弟

呢條thread有詳細講解
https://twitter.com/pierceconran/status/1273044291292549122?s=21
咁香港sony有機上喔
《Alive》連續4天排名第一,累計觀眾80萬人次,今天(28日)能否超過100萬?

電影《Alive》上映第4天一直保持票房冠軍,累計觀眾人數即將突破100萬人次。

28日,據電影振興委員會電影院入場券綜合電算網統計,《Alive》在27日一天內吸引了29萬4263名觀眾,連續4天位居票房榜首。週末一天就吸引了近30萬名觀眾,累計觀眾80萬3892名。

《Alive》在24日上映的第一天就吸引了20萬4072名觀眾,成為自1月份上映的電影《南山的部長們》之後的最高開場成績。在新冠疫情後為蕭條的影院注入了活力,鼓舞人心的票房成績備受關注。

能否在上映的第一周就突破100萬人次,讓我們拭目以待。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞