韓國電影集中討論區 (11)

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
我以為老行專嚟,以為佢係龍頭大佬,原來錯覺嚟
唔撚係掛,羅泓軫有新作
今日睇咗燥底師兄生擒富二代
套戲係典型韓國警政電影
即係捉財閥,中間有人阻撓,跟住飛下車開下槍咁
唔係差嘅,但以韓片普遍高質素嚟講
呢套有啲普通
同埋香港譯名真係仲衰過大陸譯名《老手》
臺灣名最好,叫辣手警探
咁啱今日睇咗劉亞仁果集房間角落的一列,有講老手,我都覺得幾典型警匪片唔知點解韓國收1300萬可能係睇劉亞仁掛,佢真係搶晒黃政民風頭,同埋出咗好多經典對白
睇黃政民不如睇佢同崔岷植套新世界(2013)
向無間道致敬之作我老豆份人奄尖都話值得再睇
老手真係...太typical太公式化 唯一爆位係佢林尾追車位囉但劇情喺泡菜片嚟講比較普通可能睇返生死諜變會仲好
我反而覺得套嘢好唔韓喎 可能因為財閥係拍戲大水喉 傳統韓國片基本唔會提財閥 財閥佔嘅比例好少 出事永遠係政府同個制度 檢察官或者高官係反派比例佔好多

呢套比我感覺似八十年代港產警匪片多啲 好好打又打不死的警察十足十警察故事嘅成龍 又反映左韓國財閥大曬嘅現實 感覺韓國人都幾鐘意呢種戲 炸雞又係勁收得
不過都respect佢哋拍到呢一套戲嘅
真係有啲舊港產片正義差佬影子嘅
睇返生死碟變其實仲typical,之所以咁經典係佢開創咗韓式諜戰片嘅先河
頭先望返老手啲片段,唔知炸雞特攻隊貨櫃場果part係咪致敬返佢
我都聯想到炸雞……
不過炸雞好笑啲……
孔明食咗藥變咗癲狗真係笑到仆街
最好笑佢哋喺鋪入面接日本客跟住講21314
都係上網睇香港又唔上
李准將攜手孔劉、裴斗娜出演Netflix原創系列劇《寂靜的大海》,一共8集,8月開拍。

李准在片中飾演WLK間諜也是程序員、系統工程師「泰錫」。知識分子、柔軟、熱情,外表看起來跟組員相處甚好,但沒有人知道他馬上要退伍。他以軍隊生活為基礎,在各種航天基地累積了經驗。該片是以因世界性沙漠化導致水與糧食逐漸不充足的未來地球為背景的逆烏托邦式世界觀作品,講述為回收疑問樣品前往月亮之上的精銳隊員之間發生的SF驚悚故事。

孔劉飾演宇宙航空局所屬軍人及小組組長「允載」,是用出色的業務能力及發光的霸氣引領隊員的角色。裴斗娜飾演攜帶秘密的考察人員「智安」。李俊赫、金善英也加盟該片。

《寂靜的大海》根據同名短片電影改編成系列電影,短片電影的導演崔航勇繼續執導,《母親》的樸恩嬌作家擔任編劇,《王國》的製作人也參與其中。 因為是以月亮為背景的SF驚悚片,會在攝影棚拍攝大部分戲份,也是將韓國VFX技術展示給世界的機會。
金泰梨啲fashion真係搞唔掂
其實頭一二張都還好 睇到第三張....
不過一直覺得佢好有氣質
由佢演mr.sunshine果時開始留意佢

往績
成篇文我淨係睇到羅泓軫新作五隻字
原來係鋼鐵雨續集
《屍殺半島》(Peninsula) 最新預告片 今個暑假 港韓同步上映
https://youtu.be/H52JXV_QrR4
而家最期待天撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞