<木曜四超玩> 台灣網上節目真係好高汁 [5]

1001 回覆
60 Like 7 Dislike
考咩量 , 你一開始唔係已經知道木曜想用咩方式黎經營咩 , 入黎玩到一半先改變人地個玩法? , 本身人地都已經講左唔係為賺錢 , 打平就算 , 如果你唔同意 , 點解要一齊玩?
梗係執左佢
無論邊邊頂手都有大量公關問題

好多人都因為覺得創業難、經營難
覺得百祥個idea 太理想
所以自自然然企咗係Eason 果邊

但問題係Eason 唔係新手
個經營方針應該第一集果陣,甚至於拍之前一早傾好
好似巴打所講,唔work 一早就唔會開始呢個project
你中途fine tune 可以,減少d 木曜要素,提升實務面係okay
但Eason 係連個核心都鏟走
而且如上邊post Eason佢果句留言係「我們拜喜一直都合作意願很高啊」
「我們拜喜」,即係我Eason同我Cafe 為一個Entity
所以我覺得佢跟本有心據為己有,個心一直當間Cafe係自己野
我估係Eric 佢信錯人
如果百祥想玩主題店
應該做其他類型好啲
cafe皮費重成本大, 間舖仲要簽3年約
先唔講木曜個brand捱唔捱到3年
1年後邰哥都未必再應付到一日
主持群換一換啲人氣又唔係嗰回事
所以而家煞停都好嘅
想大家一齊開一間店
但係個plan真係純粹開店
冇人守
都好明顯木曜團體係想開類似日本劇集/動漫畫嘅主題Cafe ,裝修,食物,活動都有木曜主題
而家變成普通嘅文青Cafe
大家都知道百祥個idea係想點
其實佢當初可以按步就班一啲,好似杜汶澤哩騷咁樣 每星期book一日個場試下反應先同時
賣週邊
反應幾好 先再同出面啲人傾
就算反應麻麻 其實咁樣開live氣氛都應該會幾好

不過冇啦而家約都簽埋啦……
而家只係Eric 個人身份投資嘅Cafe
其實連我呢D口靚仔都講得出呢D idea
點解成個木曜竟會無人提.....
百祥好似有講過今年肺炎將佢哋由年頭開始嘅計劃全部都有影響,包括KID哥回歸嘅木曜家日本之旅,同埋其他嘅出國拍攝
可能因為咁佢哋專注咗重新計劃節目
佢地既日本之旅好想睇
但係一日未開返關又唔好意思播
應該有兩個,一個係阿公,溫泱同當地旅遊局合作嘅宣傳
本身仲有木曜家日本旅行,補償返Kid哥當兵嗰陣時嘅北海道

唯有等出年再拍啦
出年出到國先得
都唔知幾時先出到國
雖然依家台灣唔戴口罩都唔驚
但日本仲係第二波緊
阿公係直播都好灰講下年日本個奧運應該都…
始終Eric仲有份
佢唔想Eric難做
所以有好多野都唔想講咁明 等間拜喜仲可以正常運作落去
但錯不在佢嘅時候仲要畀Eason屈, 帶風向鬧返轉頭
正常都係咁嘅反應
佢差唔多凌晨2點開live 其實都證明到依件事幾影響到佢情緒
百祥要考慮既野好多, 唔想令eric難做, 又要保護藝人, 又唔可以同eason完全反面, 仲要同粉絲道歉
真係會好大壓力
唔識講
就當佢真係俾人食夾棍都好
百祥本身個plan都唔可取
叫老闆做生意唔好賺錢真係好難
而且佢個plan太fans向
長期做係無咩可能
做半年試下都仲得
星期日差唔多天光果時
好似星期日凌晨一兩點左右
佢ig間唔中有直播,唔係youtube
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞