<木曜四超玩> 台灣網上節目真係好高汁 [5]

1001 回覆
60 Like 7 Dislike
其實都唔太關入唔入股事
就算當初係就咁請Eason做顧問
佢都係可以用呢招逼Eric跟佢嗰套

當然如果Eason佢冇錢分就未必會咁堅持自己睇法
咁搞法會唔會令本身仲想去間cafe嘅人卻步,
結果eric又要蝕錢
咁始終都會有普通消費者去既, 佢既咖啡食物都有番一定水準, 唔會差得太緊要
睇完百祥直播

睇得到百祥好多野想講,但又欲言又止,真係難受
https://www.ptt.cc/bbs/TW_Entertain/M.1598518551.A.373.html

百祥應該係睇到好多類似嘅留言先忍唔住要開直播回應
我明同理解兩邊各有各嘅考慮
都冇覺得話邊一邊有錯 只係當初合資果陣冇傾好同冇傾得太仔細
算係一個好寫實合資搞生意嘅案例
其實真係好撚on 9
Eason 沒有木曜 甚麼都不是。
呢點去過台灣夜市嘅人都明,你做開個範 做到,一定有班仆街抄9你。cafe已經係Flood到傻閪,然後你唔理木曜 on 9

之後台仔話咩木曜會收皮,但至少你易回本,同比到我一個去嘅理由丫。成班都on99
呢個真
本身台北已經有太多太多嘅cafe
如果冇特色根本好難維持
好彩係個外人,如果同自己人不合就大鑊,成個節目收檔都似
睇PTT大部份都係話叻哥過人一棟喎
利申唔太知發生咩事 仲睇緊
其實大家出發點唔同啫
eason希望間鋪可以長遠咁做落去
因為好似啲留言咁講 連周董咁有名氣開鋪都執左唔少鋪
叻哥就想用木曜個名去做
我就偏向eason個諗法既
不過間cafe整出黎完全冇木曜既元素又係on9
個平衡點其實大可以拎得高啲
依家係100%cafe 0%木曜
其實長遠咁做 20%木曜咁都ok啦
聽落百祥去到後期已經冇信心再畀20%木曜Eason哥搞

始終拍咗5集,外人一早將間cafe同木曜捆綁
唔出今集切割
到時間cafe唔好彩出咗咩事啲人實入木曜數
可能同疫情有關
其實我覺得應該好似j0/滴妹咁100%自己ip,用木曜ip爆衝1/2年
你開間咁普通嘅咖啡店,一日賺到幾多錢喎
你依家俾人知道同木曜炒大獲,負面新聞多又少咁啲人去
Eric就慘,做間咁嘅咖啡店大股東木曜fans唔領情,一般生意又太大競爭
連埋拍攝嘅時間同成本,分分鐘蝕千幾萬
就如上面啲巴打所講
唔係木曜100%全資擁有係最大問題所在
滴妹間野自己全資,所以無問題
j0果間同人合資,因為擴充問題意見不合,結果明明賺錢嘅情況下半年就被迫執咗
岩岩深度會員出片
連ERIC都出聲了
估唔到會搞到咁
因為台語講 我呀源 個讀音就係國語嘅蛙丸
如果eric佔大份嘅
佢應該要有決定權
而定擺明冇或者放權放得太多
如果照條片咁講姐係eason唔想自己一個出哂錢但又想所有野都照佢意思去做?
明明eric都叫咗佢無條件退股都唔肯
講咗咩???
我個人覺得根本個 eason 哥根本一開始就不懷好意,
自己想開 cafe 但又唔想出一大舊錢,
咁啱又有 Eric 呢條大水魚游過黎話夾份,
咪想借呢個機會用人地一大舊錢黎開鋪,順面自己又投資少少去做老闆,
根本係 Eric 出雞佢出豉油

百祥一路進行個計劃開始發覺愈來愈唔對路,
但礙於係 Eric 自己既投資,佢單單一個製作人既身份都唔方便講太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞