<木曜四超玩> 台灣網上節目真係好高汁 [5]

1001 回覆
60 Like 7 Dislike
呢類老闆真係賣少見少 唔會因為有錢就趾高氣揚咁
但結果就係人善比人欺

btw呢單野推左幾頁post 我諗一日憲兵可能都無咁多
希望憲兵前搞掂咗成件事
唔好搶咗個focus
依個Moment咁出片好難唔令觀眾亂諗嘢... 仲有依家佢最後一條片個意義愈來愈模糊 半集新店賣廣告 半集強調同木曜再冇關係... 然後又再出聲明... Eason依家愈講愈黑 仲洗有人幫襯
所以話個 eason 根本係老狐狸,一開始已經立心不良
而家已經睇唔到eason哥啲留言 仲想睇下佢到底講左乜

台灣都幾鍾意搞運動會
有yuri
Yuri
https://www.ptt.cc/bbs/TW_Entertain/M.1598518551.A.373.html
每個星期四 呢個台綜版都會有一個直播post 通常佢地就會係個到傾
唔該
唔怪得果晚百祥要開live啦
反而想知份約係點寫
如果係Eric on9 只負責出資嘅
咁就要硬食
好想睇番百祥個段直播
eason嘅考量唔係冇原因
百祥基本上係想當間cafe係外景場地咁拍野
間cafe本身賺唔賺到唔係佢首要考慮, 因為可以youtube度搵返
但係youtube賺到嘅eason冇得分
咁佢梗係著重間cafe嘅可持續性多啲
就算真係靠木矅人氣keep到客路
但係百祥每次嚟拍野都影響緊樓面做生意
俾我係股東我都唔鍾意
你大股東攞個場嚟拍野, 我冇得分仲唔見營業額
所以合約真係要傾好權利和義務
其實今次唔成功,之後幾年應該都唔會再搞類似計劃
一開波就唔應該夾份就真
而家唔止eric洗濕頭, eason都係
百祥覺得俾你無條件退股已經好俾面
eason夠覺得你咩都搞掂晒就借啲意飛起我
所以eric個做法先係最生意人
分割開照run, 真係做唔到就由佢自然淘汰
做生意最緊要始終係個朵
喱方面百祥eason就唔夠成熟
eric想大家平起平坐
百祥想持平又帶骨
eason想人當佢受害者
好似係Eason死都話要入股
一開始Eric係諗著自己出晒

講真Eason係有心玩嘢嘅,就算當初係簽顧問合約都可以照騎劫間cafe
等租約簽左,就企硬話要跟自己嗰套,唔係就唔做/hea做,Eric錢俾左出去,要搵人頂Eason個位又唔易(正如百祥今集段獨白咁講,一係摺咗個project,一係換走Eason,一係就要好似依家咁妥協)

商業上我覺得Eric依家個決定係啱
時間就是金錢,就算用法律行動搞完一輪隨時都回唔到本
不如賭Eason知自己做緊咩,間cafe真係run得到有錢賺

如果生意真係唔掂,到時再同Eason傾就bargaining power 大好多,木曜全面進場就有機賺返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞