[retaker]2020圍爐區 I WILL BECOME ANOTHER PERSON! (3)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
通識paper1啲題目點答?
溫完書好似用唔著,但又答唔中marking
佢上左岸三寶之鬼
係就係有加分制,不過主要係for 24/25分依啲位嘅人到底係一粒星都無定有成兩粒其他炒,當以前咁考for三寶我覺無乜大分別,都到依家就唔好講其他點點點,聽日就chem,叻女星星銀cu (Pb Al Zn Zn Ag Cu) ,放鬆啲,今晚就算瞓唔着都唔好望電話臨瞓前兩個鐘都唔好望。一分望真啲check多次,四分就寫多兩句show比人睇你識,communication mark你成份都比個識嘅感覺佢自然易攞
真心覺得平常心應對呢科比較好
除左啲估分少既數據 趨勢題之外 你唔會估到佢考試個marking/個marker想要乜
我覺得都係抱住六合彩既心態入去考就算
聽到呢句就發現已經一年 同時發現我啲chem已經還返曬比補習老師
呢個係redissolve in basic solution個個口訣?
都咁後睇sample算啦,可以睇下考評局個ppt有分析下想你答乜highlight住
幾時讀書都係整下口訣易腦,依啲都係補習嘅口訣,chem應該都會正路,記得啲details就得,unit 個energy circle enthalpy (已經唔識寸)bal 好當然equation都要,如果好似19出條唔知乜Q實驗3分 no idea即skip,自己執生啦,就算唔識都唔好慌係最緊要,想當年小弟考maths左邊條友嘔到成地都係,仲要向我方向,我心諗一句,擾敵啫未夠班擾到我,繼續作戰,心無旁騖,自然旗開得勝
我覺得通識拎5**就好似抽獎咁
只有你係過左某個threshold(例如手速有咁上下快)之後 大家都有拎5**既機會
本身pre5**其實冇乜意義 一切都係睇你個日對條題目既理解
Threshold writing speed係幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞