人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
佢講嚟講去都係果幾個point
覆佢係浪費年時間
反正大家講咩都唔會影響對方

等佢係依個社會碌多幾年就知點解有得走就好走
過埋立會先
現實就係89 97 果陣有錢果班出過咩聲?我唔可以答你多2 百萬人有咩用 因為歷史冇假設

唔好講咩現實主義啦 現實就係有理想先有進步 揾夠就走呢個先係理想主義 唔好咁天真啦
以前就話香港乜都有 又方便又盛
依家香港有咩?
自由?你做狗你咪自由囉 見人就打冇後果
方便?9點鐘條街得番幾間舖頭做生意因為仆街政府唔及時封關

除左天災之外真係諗唔到有咩原因唔去台灣
想知你喺台灣開過咩舖 蝕咗幾多返香港
不如去其他西方國家啦,台灣唔係唔好,但真係隨有機會迎接人生第二次回歸喎...
同埋我冇話唔比人走 為利益姐 但唔好咁厚顏無恥
一開始同另一半爭論 各方既優點果陣
其實我都係一直堅持香港好啲

但實際上有時都係我地自己睇得自己太高

或者係我之前自己太睇低台灣
200萬吹撚大左

老實。都係得69果次咁大把
比你響香港英文叻到曉飛都無用
巴打
真心 36歲之後先去台灣
睇定D 儲多少少應急都好
同埋唔洗當兵 你中間斷一年人生係兵營
根本唔值得
93年出生之後既先有機會4個月
有得去西方國家當然好啦
但除非你另一半有passport
唔係的話你至少要洗幾百萬先做到投資移民
技術移民又係難
地震驚閪咩

你驚比黑警扔落街仲好
梗係拎左台藉先, 再香港打工, 有隨時走人準備
假設佢問完我哋,但到時佢做錯咗,咁佢怪邊個,係唔係會怪我哋先
我只係想講,重大決定唔好俾人左右到自己嘅諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞