人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
其實你一結婚就可以申請入籍台灣,幾時走都得,唔明點解要放棄香港六萬人工,你離開香港嘅原因係咩?
1. 工作
如果唔係專業人士
去既話首先已經要低下階層做起
生活雜費/供樓/租樓
一球儲蓄夠用幾耐?
自己要比較兩地洗費同剩到幾多

2. 生活質素
個人覺得香港食咩有咩 生活叫正正常常
除左樓價呢個問題
台灣食品安全唔見得高 夜市咁好食更加唔洗講
只係個人對台灣0好感 去過一次唔會再去

3. 自然災害
香港而家係就係個個星期示威呀
台灣地震氣爆颱風 設施又落後
樓主要兩者比較下

4. 政治
講到尾 台灣香港其實都係支那既
話唔定台灣終有一日比支那硬搶返黎
如果你為呢樣野 點解要揀台灣?

個人覺得歐洲/新加坡/澳洲更好
一個人搵50k,巴打你可以儲夠直接過去退休喎
政治環境 生活環境起碼差好遠
香港係仲有好快就2047 到時就變支共一部分
不過台灣可見嘅將來都未必會奶共住
唔好諗得台灣咁好,近年台灣經濟真係麻麻,
你過到去可能要食老本過活,
喺香港搵多幾年錢先過去會好啲
我係你我一定會簡台灣
香港只會越嚟越差 台灣人既覺醒幫佢地係懸崖邊救返自己 再加上最近屈機既抗疫表現同公關 中共短期內都好難太明目張膽做啲咩 當然唔可以太放心 你同我都明 中共為左達到目的可以幾深謀遠慮去實行統戰攻略
其實咁多連登仔叫你走都已經係一個指標
今年係台灣第四年 認真答
台北物價頗貴 衣食住行
除左住 樓價比香港低
其實其他唔係真係差得好遠
衣 買開連鎖/大品牌 可能貴過hk
食 如果住市中心 ntd200一餐左右
行 公車係平 捷運個價同地鐵差無幾

我建議你如果下定決心要移台
係香港草多幾年錢先
台灣人工真係好低 啱嚟到會好大落差
如果想體驗下再決定
咁我建議你而定就過嚟試下生活
港台雖近 但文化差異都唔細
加油
唔係專業人士可能仲好
以家儲緊錢係果邊買樓
問題係我做建築工程係香港有牌搵緊40幾k一個月
年頭老婆想返台灣我睇下果邊d 工程撚幾錢
一樣都係40k,不過係TWD
畢業做工程做左咁耐,其他行咩都唔識
你既可見將來都幾短...
唔好講到2047
台灣連再下屆總統點都冇乜辦法睇得出
今屆完全係好運有香港做屍咋
兩手準備,繼續香港搵錢,也申請台灣入籍準備,看政治形勢而為,但長遠肯定台灣,在台灣不一定買樓,可先租左試吓是否適合再考慮買啦!
係台灣冇舖位都幾難生活
台灣替代役輕鬆到仆街
邊有咁誇。
4歲,都係台灣出世
我屌你老母 個撚個叫人走 犧牲左果d手足係condom? 當香港係咩?on99個個諗住走抗爭黎做咩 定係你班仆街係藍屍? 拉
有病痛咪得。好似周姐撚
租客唔跳樓燒炭肯交租就係
問吓意見都唔得,你人生中冇問過人哋意見嘅巴閉
但係台灣物價低啲喎
老老實實,而家係走難唔係去玩
邊有得咁挑剔

你話香港人工好過台灣
咁49年之前上海夠係東方明珠亞洲巴黎啦
當年幾發達幾繁華,冇人會諗移民去南方果個又窮又細嘅漁港
佢哋之後嘅結果呢?

而家嘅香港就係當年嘅上海,大家嘅繁榮都只係假象,尤其當下冇咗英國幫香港擋
點解你會覺得中共再閉關鎖國多次果陣,香港可以獨善其身唔使一齊跟黨走

到時大家一齊游水偷渡過台灣
如果好似拍劇咁
過到去 開間民宿/餐廳仔
你o唔ok?
如果你工作唔係專業 好大機會係得老婆有工返
或者外家有人幫手介紹份工你做

150萬 係台灣6百萬左右
除非你同外家住 唔係真係好少

你要買樓裝修家私電器 去一個地方新生活係要洗一大筆錢
(唔洗諗去到台灣先搵錢買樓 可能性好低)
之後到小朋友既錢

留係香港工作一直草錢 有咩事就閃去台灣好D

利申: 過2年 投資移民到台灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞