人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
見你女朋友有台灣藉, 應該起碼半個當地人?
咁融入當地搵工做生意起頭都易d掛.....

但係相反, 你兩個都係純香港人
唔係有咩相熟既親朋戚友
我諗要考慮清楚, 150萬話少唔少
但用起上黎就唔係幾見洗
當然你有咩過人既功夫,技能
大公司都爭住請又另計
又係用旅遊心態睇人地
樓主好老實講 如果有機會有可能可以去其他國家居留其實唔好浪費,比自己一個機會試下
出世既地方無得我控制但自己要過點樣既生活點樣既地方係有得控制
每個人機遇都唔同
有d人一世活係自己個圈子裡無辦法離開自己居住地方環境 可能佢一生無個機緣巧合認識到一個人可以透過佢有移民機會 或者無能力賺到筆錢足夠佢移民外國
又無能力改變個體制只能做一般小市民每日過著平凡但慢慢失去自由既地方

我未識到我老婆之前都諗住一世係香港無辦法無際遇可以跳出去 只能默默做低下階層 ,我地係香港既後生仔依半年見到有乜希望?
樓主有機會移民台灣唔怕做 衰咗咪回流囉係乜理班人講咩
唔係個個既另一半都係外國人
一定走啦 我都草緊錢走
留香港 冇守專業知識又得150萬過到去咪又係死
屌佢美國得把聲架姐,又唔撚係自己領士,有事上黎撚會理咩,最多twitter 9up幾句
可能係完全唔聽人講嗰種
移左先 再回港工作
多數會在政府部門做,
如警察 消防 公共衛生 教育,
保安 清潔 文書傳遞 背黑鍋等內容
伴侶係台灣人唔洗驚
幾時走都得
台灣果邊有人就緊係移民啦
揸戰機要全職飛官先得
唔係話扮老屎忽

等大家出黎碌多幾年
就知點解要移民架喇
一年時間...
宜家民國79年後出生的4個月正常兵役
點解我見有啲人得4-6個月就搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞