人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
睇你想唔想為咗家鄉出一分力架姐
不過客觀睇 我地都冇得救架啦 有得走好走啦
掛住我地咪每逢初一十五返嚟沙嶺上注香囉
台灣當兵好過喺香港做狗/二等公民,自己諗
儲舊錢夠數就過去開鋪頭?
撚有要求人留咩 屌鳩你班人渣之嘛 睇得自己咁高 咪痴線啦 地底泥
我咪以前喺台灣開鋪,做左8年而家返左香港,我係咪已經第2世?
你呢d留言得淡笑
在台灣住透天好累

每個禮拜打掃從一樓到三樓,掃地拖地洗棉被床單一個上午就過去了

而且要拿東西很很不方便,要常常跑上跑下的

又要每天分類垃圾,每天追垃圾車

我好想住公寓😭
走,為香港留下血脈。
定個年份畀自己搵多陣錢
P
去台灣定居,再繼續係香港揾錢多10年
其實佢地留唔留都無幫助 咁撚自私
抗爭唔係一朝一夕 諗住一年就搞得掂?
咁想否定黃絲既行為 你去睇下其他殖民地獨立史再出嚟鬧人啦
好多都要用十年先得
自己自私唔好拉曬其他熱心既人落水 話咩有能力走一早走咗 你地咁諗咋 重有好多人唔係咁諗
唔洗情緒勒索喇再
懦弱自私唔撚屌得?仲要唔撚認 你厚顏無恥叫自己做現實黃 黑警都黃撚過你你咪認自己做藍囉 以為呃人地先要呃自己?
30頭有兵役問題,一年替代役
我都要捱
仲要問? 梗係台灣,香港玩撚猿
緊係留
台灣搵唔到食
留多幾年儲多幾年錢先係個邊做中產
勒條毛咩上網講兩句d人就唔走咩
係要其他人認住呢班人係懦弱自私
自私撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞