人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
屌下台妹好過
呢個真係唔關事
好多好多台灣人都唔識講台語
社會運動從來都唔係一件簡單嘅事
從來唔係一朝一夕就可以見到成果
正正因為係咁,社會係需要有龐大嘅社會凝聚力同社會氣氛
巴打你咁問,同問孫中山辛亥革命有冇諗過會成功一樣

愈多吹奏台灣嘅po,只會愈來愈降低對光時嘅氣氛,唔好揾個藉口厄自己話離開左香港,都可以係外國繼續為香港抗爭,點抗爭?用念力? 除非你係公眾人物有知名度,否則根本冇人會留意你,而你會覺得自己只不過係當地社會少數中嘅少數

我地面對嘅唔只係港共,仲有控制港共嘅中共
佢地係網軍,軍事力量,財力等各方面都比我地影響力多同大
學你話齋 洗乜開始光復香港咩,有錢走左去就得,好自私。但你有冇諗一路以黎,有幾多為香港而犧牲左嘅手足? 變浮屍被失蹤冇可疑。佢地咁駁為咩? 咪為左揾返我地熟悉嘅香港,周同學盧同學等多到講都講唔曬連條命都冇埋,其他人呢?香港有事就話要走,對唔對得住班手足? 自己問心

就當你咁講,光復香港係完全冇可能,比你走去台灣。而共匪赤化香港嘅阻力只會愈來愈少,當香港變成一個完全陌生嘅香港,可以怪邊個? 共產黨吞併完香港之後,你估下一個地方係邊度? 咁到時好開心移民到台灣嘅香港人,又要光復台灣囉喎? 再唔係又好似你咁話光復係冇咩可能,移民走老算啦,咁仲可以移民去邊? 去美加? 咁點解當初又要移民台灣?

邊個唔知宜家係雞蛋撞石牆?但係咩一直維繫住呢班不自量力嘅雞蛋?係希望呀!啲人走曬社會瓦解,親中賣港嘅繼續當選,唔通呢個就係你嘅期望結果? 咁仲有邊個人去為不公而平反? 邊個去為死左嘅香港人回復應有嘅公道同真相? 你咁講唔洗煲底見啦咁樣

打住咁多先,比啲遠見同批判性思考啦連登仔,一味識吹奏同打飛機
我做過咩/會做咩係咪要同你講呀
黑警套料呀?露底啦
吠啦
頂你
屌完一個又一個
佢覺得疫情完咗d人會走出嚟抗爭
就會光復到

事實就係睇唔到香港有希望嘅先想走
台灣仲有原住民 點會個個講台語 學最基本個啲得啦
講揾錢,台灣得二千萬人口,香港有十四億弱智人民做backup,香港無計,天生要藍,仲要極藍揾大錢,所以香港要自由無可能
sad
走啦on9仔
收皮啦
你有得走咪又係仆撚住走
儲多一年錢,連Bonus, 一個去先 settle 左,另一個去。
到時有200萬。係台灣好撚夠用。
咁多字,我未睇都知道講得好
求下大家咪撚再水手足有希望出去送頭啦

真係好多中學雞比你水左去扔火魔比狗斷正打到仆街命都無
移民係廢 但你留係香港又咪係要交稅比政府 養黑警 成為香港既勞動力? 殺狗? 救手足? 黃色經濟圈? 有邊樣野係得 知唔知點解唔得

因為就算係黃絲 一日同香港社會掛鉤一日 都傷害唔到個政權 你可以唔做野唔食飯? 你做野就係貢獻緊勞動力 就要交稅。你可以唔住? 你買樓就係會佢政府托緊市 亦都要交稅 。你會唔會唔生仔?你生仔你個仔繼續幫港共生產勞動力 你係你個仔身上既消費就係造就緊港共既財富。根本羊毛出在羊身上 你一日留係香港 就係養緊港共政府

得罪講句 政府驚中產移民 多過驚班勇武 除非真係做到全民抗爭 如果唔係講咩都曬氣

即管屌我失敗撚
有家室就係有遠見先走囉
我唔會畀兩個小朋友係香港依個環境長大囉

唔同我為咗香港d後生仔,就成家留係香港抗爭咩
我唔知其他人啦
我自己都搞緊移民
我身邊有家室而有能力搞既都搞緊
認真,如果係果便可以生活到有工做,真係走啦。 去到努力搵錢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞