人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
贏家
咁睇你問嘅係咩啦
而家佢係問緊其他人,佢自己嘅路應該點行
其實最清楚自己想點嘅會係佢自己,唔係我哋呀?
咁要做下資料搜集/直頭搵到工/出路先過去。

安定好自己先最重要,同過到去就真係要認台灣做家,唔好好似啲支那狗咁,拎人地著番去支那!

btw,如果有餘力可以幫下台灣啲小朋友同睇下運唔運到高級玩具過黎呢邊。
比我就係果邊買樓租住比人先
退休先過去
如果唔work就過去算啦,香港情況只會越黎越差
都話連登,選擇相反就實冇死
我都諗緊過台灣
賣香港一層樓可以過去入籍買農地平房
靚到痴線
南部、中部指數又唔高...

利申: 有門手藝叫搵到錢
咁好明顯樓主未決定到,咁上嚟問吓其他人意見,可能有人面對緊一樣嘅抉擇或者有經歷過嘅人可以分享一下之前嘅心路歷程同埋要注意嘅嘢唔得嘅?有時一個人睇嘢或者諗嘢未必可以咁全面,想多啲人俾意見同分享之後自己再消化決定都好合理
問人意見ok,上連登問就...........
係台灣搵到食既就去台灣啦
我其實係想指連登多數燈神多
月入30000係最唔想走既原因
台灣好難搵返咁嘅人工, 當然生活指水都相對低
台灣退休就好, 三四十歳仲係當打之年就去睇你接唔接受到
同埋依然有支那搞鳩台灣嘅風險
移民解決到你呢一代嘅問題
如果生小朋友,佢地就要面對多次你依家嘅處境
因為你依家走係因為大陸要陸化香港
但陸化台灣都係遲早嘅事,你呢代睇唔到
下一代好大機會要面對
所以如果唔生小朋友就去啦
走la on 9
台灣妹?
台灣宜租不宜買,其實香港都係,不過台灣更唔值
上幾代落難香港,依家困難台灣,下一代繼續困難,冇得輸
咁簡單既問題根本唔駛問啦大佬

你咪叫女朋友幫你拎左户籍先囉
鋪左條後路先
之後繼續香港搵錢囉
最緊要有後路者其實
搵錢一定香港 唔駛問
到時比最美麗既風景排擠
當然是走啦,老婆有台藉是大贏家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞