人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
你淨係當香港係一個打工地方咪係囉可能香港對你黎講個價值淨係商業利益
我就冇反對人移喇 我就屌鳩自私自利仲唔認 厚顏無恥到極點
屌 我唔知
你係咪on9
國語有嗰陣中國共產黨連粒精都未有
物極必反
香港人勿做蝗蟲

己所不欲 勿施於人啊
相見好,同住難,
台灣人排港,唔好問點解。
依親隊?
我情況同樓主差唔多

我老婆係台灣人 結婚無耐
係台灣佢同父母同住已供完樓(佢一家得佢同佢個妹無仔)

但依家我同佢係香港住生咗個仔

諗住年中返台灣幫個仔搞台灣戶籍撞正疫情

我都有過個諗法係香港有物業收租 台灣洗
香港錢台灣洗會好洗d

小弟做飲食做廚如果係台灣搵食 打份牛工住老婆到
收香港份被動收入

以上都係未有疫情既時候既諗法 講真個疫情打亂咗個計劃
要再慢慢諗
我比香港搞撚到我雞毛鴨血
係香港賺得幾多就幾多,儲晒之後去台灣。香港只會愈黎愈差。除非你不問世事,同唔擔心將來小朋友。有朋友就老婆仔女搞晒去台灣,自己留係香港做野。
已經諗唔到香港仲有咩方法會去返以前既光輝歲月,可以做既都做晒,之後只會一路向下
至少蔡英文選到可以捱多幾年
之後大陸會點滲透同下屆總統邊個做無人知
但至少有得選邊個做,決定權係自己手
香港就...無得選...要睇住自己政府點出賣香港
去台灣生仔確立香港海外下一代
補充番老婆住台北新北果頭
算係出入方便
走啦唔好理我
無錯
實食無痴牙啦咁
呢個post好多on9 仔
叫人做多幾年野揾多d錢先走
錢邊度會夠?做多幾年之後又會想再做多幾年架啦, 點會走到
要走就馬上走啦, 留得越耐越難走

我就走先喇88

你慢慢食黃店食到倒共啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞