人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
暫時留香港,存錢買台灣樓
買完樓,再存一大舊先過台灣做生意/退休
操fit 少少。過到去要當一陣兵
30頭...可能你可能話仲後生,
但計吓條數,佢地屋企人都老喇
唔講咩電話車名牌子

呢d野根本你香港都唔會日日買

台灣消費水平低過香港係事實
佢地唔係專科 去台灣合共搵十萬台幣都唔易
佢地係香港搵緊22-23萬台幣 係幾難抉擇
香港超市野貴過歐美,食餐好既又係超貴。
應該睇公司
我東京office一夠鐘d人就收工
買樓收租緊係香港樓收租啦每月收返皮幾兩皮係台灣做富豪了
點會輕鬆 勁多麻煩嘢 只係生活質素同環境好過香港咁解
真心,咁後生香港努力儲下錢先增加被動收入,果邊堅難搵野做,過到去預半退休或做下兼職狀態,接受到悶D住可以試下定居台中或南部,樓價平D 生活費又平D,唔洗急買樓大把盤,短租試下先,中南部慳慳地兩個人HK$10000 夠租樓一日三餐健保,加油!

P.S 太太台灣人,最快可能明年都移民過去,我有小朋友仲煩過你。
我每次去夜市都花$200-300
比吃正餐還貴

夜市牛排大概$130
雞排$70
QQ蛋$30
蚵仔煎$50
飲料$30-50

物價跟小時候比起來真的有變貴了
曾經經歷過雞排$50的年代已經回不去了😭
我同你睇法差唔多
香港幾大支柱產業十年後應該會徹底崩盤
金融界/專業服務:
一直靠做大陸中間人搵食,大陸新股IPO 抽手續費
大陸經濟一墰死水,仲想有IPO? 清盤都來緊
Private banking 服侍大陸有錢佬
班大陸有錢佬死既死,移民既移民,仲會有咩生意
呢班人應該第一時間死
工程界:
主要靠香港政府批撥款俾中資建築機構,抽空庫房
經濟差我覺得政府唔會學03年緊縮開支
反而推更多工程“刺激經濟”
當庫房D錢洗曬,就係工程界正式完結之日
(十年八年左右)
醫療界:
應該係可以捱得最耐既行業
始終香港人口密度極高,醫療需求非常高
但好depends on頂唔頂到輸入大陸醫護呢一關
經過醫護罷工一役,港共一定加速輸入大陸醫護
當然醫療行業勢力都好大,但前景係幾悲觀
呢關守唔住個刻,成個醫療系可以收皮
(應該都係十X年内既事)
教育界:
同工程界類似,又係食庫房錢爲主
庫房渣乾就係完結之日
(十年八年左右)
所以得出結論係最遲10年左右香港大部分產業會玩完
你走左對唔對得住班手足呀
日本生活質素?
仲要IT....生存就有份既
走la
無錯,諗好台灣點生存,想有咩生活質素先好走
我情況同你好似 香港揾50k 本身又唔係做緊的專業嘢 但係都決定走
香港好難有轉機 等到光復 轉過頭又2047 你問下自己想唔想留?你又想唔想下代留喺呢個地方?
各人睇法姐 至少比喺香港開心
走。去台灣
你小朋友係幾大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞