人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
冇乜好揀
香港唔係畀人住
你無錢只可以求生存唔會有生活
香港已完台灣遲早嘅事,要移就移美帝
有得走好走 香港已死
唔係話你錯,但純搵錢角度,除非香港真係核爆咁,唔係應該搵錢容易度都仲係台灣3倍左右,就算經濟下行都最多只會拉近,就好似你用泰國/越南黎比,香港會衰,但有無可能經濟同越南睇齊?我覺得近乎永遠都無可能

買樓當然中途可以出問題,但我諗樓主都係自主,唔係炒的話應該唔死得人
佢連自己人都困唔住,我覺得佢係要搞都搞左內部先到香港
買層台灣樓 再儲d錢買d中低風險美元收息資產 起碼有個底 之後搵嘢做/開店 平淡生活
大佬你估第區無黑社會呀
男走女留
見有人話台灣物價平,
無錯,衣食住係平,
但高消費品好似電話,車,名牌野全部都貴過香港.
而且人工係香港三分一.

好多香港人都移民過去都話買層樓收租,
嗰邊租金回報真係低都喊,
近大學區可能好D,其他區都係送死.

又有好多香港人都移民過去都話買層樓前舖後居,開下咖啡店,
自己過日神就得嘅,
你有係嗰邊請過人咪知香港人做野效率已經係世界級.

不過台灣好住過香港係事實,無咁大壓力,
鍾意可以揸部車四圍去,風景靚,
唔會到到都咁多人,
唔洗搵食的話退休一流.
台南,台中就平好多,生活水平低,但要問自己捱唔捱得,唔係去嘆世界呢
美軍會核平台灣?
香港簡單結婚租平樓先,再搞台灣移民,係香港搵住錢先,香港經濟/政治唔掂再走。
日本依然好缺IT人 但HK no IT
唔洗穩食,我留起香港都無問題
咁咪係囉,叫人移民去台灣,台灣賺台灣使其實勁垃圾。我有幾個台灣朋友,已經係當地三大畢業,高材生入台積電同鴻海,都係搵得好少。
平價樓地區,你又穩唔到好少少既人工
大陸吸納左好多台灣人才
香港物價太貴,你儲哂錢係香港買咁貴既樓有咩用,去台灣買埋仲好
你倆個國語係咪好流利?
HK no IT係自己廢姐
我都撈緊IT security
不知幾好揾
香港生活開支超高
樓主咁後生就一定留港揾下錢累積財富

相對在台灣打工的收入就不比較了

問題重點是你女友是台灣人?

呢個優勢只要一分手便化為烏有

要留意呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞