人生的決擇,移民台灣定留香港

1001 回覆
223 Like 4347 Dislike
點解咁講
儲多少少錢,full pay 埋台灣樓,咁賺幾多都係衣食行姐
洗唔到幾多錢
打工最多做返餐飲,甚至再讀過書都得
你對香港既前景點睇
如果覺得香港有希望既話香港生活會好D
以前東京都有一段時間,好似香港咁,賺錢賺到巔,到處都係錢
但爆煲後窮到燶
搞掂台灣既野先

你地香港結完婚 仲要去台灣補登記 要係香港整良民證
去左台灣又要驗身 之類好多野搞

我覺得你文件上去台灣搞好哂先

之後留係香港搵錢先 到有一日 時機到 可以即走

利申 : 老婆係台灣人 但我地一齊住係香港中
台灣搵到港幣幾多錢
唔係94年出世之後嘅人先4個月,94前出世就1年咩? 真心唔肯定
睇吓你有幾忍受到香港的政治環境

俾我就移咗再算
走啦
咪係,急黎做乜 你第日老婆有台灣籍咁隨時都去得啦
除非你有能力做到生意
唔係買定樓收租再係香港搵下錢過去唔遲
羨慕你呀巴打 夠錢移民仲有個台妹女友

有得揀既 盡量係香港搵多D Full pay到一層樓 儲D錢做生活 去台灣就開間舖仔過下日晨 已經可以好幸福
你去到台灣肯定搵唔返3萬 諗定啲先
你唔走我走
現在個勢,三戰唔出奇
留在香港: 病死餓死
去外國: 比人當係敵人捉去集中營,排華
去台灣: 比大陸打
去大陸: 被人當作外國奸細打

香港的好日子完了
我反而覺得香港係緩慢嘅衰退
東京當年爆得快好多

有錯勿屌
移民唔係咁簡單,除非你有好大舊錢,好專業技能,過去打工/投資,會好慘
快D 走
香港唔係今日玩完 就無幾耐可以玩
有得走就好走
你係香港艱難時期放棄香港
台灣搵香港一半人工已經夠你過到幾好嘅生活
起碼唔係二百令尺屋食你半份糧先
60k係頂到嘅,我哋兩個都準備升職添
但始終對香港環境無咩信心
有無諗住生小朋友?
你仲好,唔洗投資移民,唔急咪係香港儲多2-3年錢 all in 收息股補貼下,去到開民宿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞