300日浪遊到南極,直到世界盡頭(III)

239 回覆
181 Like 8 Dislike
各位巴打絲打,大家還好嗎?仲讀緊書嘅畢晒業未?叔叔祝你哋喺亂流下平安

話說喺Belize嘅San Pedro初嚐浮潛嘅樂趣之後,我哋就由只屬於遊客嘅城市,去到幾乎冇遊客嘅Belize City。呢個地方最出名嘅係靚女。未聽過伯利茲靚女嘅都唔好同我講你鐘意去旅行不過其實我當時都未聽過,如果唔係相信老婆就唔會同我去了

當時會去Belize City嘅唯一原因,就係唔想走回頭路。

眾所鳩知中美洲堆國家以前同中國都冇邦交,拎住香港特區護照都係入唔到境,嗰陣時喺冇簽證嘅情況下我哋只能由Belize返Mexico。當然隨住中國崛起,呢堆濕鳩國都爭住同中共建交,可能遲吓就全部都免簽了,只係唔知到時香港人仲拎唔拎到護照當時返去嘅方法有兩個,一係坐返嚟嗰架船,一係就坐去首都Belize City再經陸路走。時間充足嘅我哋就揀咗後者了。

雖然係同一個國家,但Belize City同San Pedro嘅分別,就好似昂坪市集同東涌嘅公屋噉。相比起見慣遊客嘅San Pedro生意佬,Belize City嘅住宿老闆拎住我哋本護照揭嚟揭去,問我哋Hong Kong係咪即係泰國人

到而家都唔敢話比老婆聽,其實我喺嗰間Hostel見到幾隻小強爬嚟爬去。

去到Belize City時夜已深。都冇咩時間周圍探索。其中比較深刻嘅一件事,就係落街幫襯小販買嘢食時比幾個後生嘅黑人圍住,佢哋明明應該係講英文,但口音好重我又唔係好明,總之就有少少不懷好意。當我仲喺度諗緊係想搶錢定做咩嘅時候,又有另一個當地黑人幫我哋鬧走佢哋,叫佢哋唔好噉對遊客。

之後佢哋就動真格打起上嚟我哋呢啲瘦撚即刻走先,都唔敢留喺條街度,拿拿林返房休息。

感覺到呢一度治安麻麻。旅行咗五個月,本來開始對世界少咗戒心,呢一刻又再度謹慎起嚟。之後兩日喺Belize City街頭,都唔敢拎手機同相機出嚟影相。

第二晚我哋冇再幫襯街邊,入咗一間寫住有中餐嘅餐廳。入到去,老闆見我哋膚色,直接用普通話問我哋邊度嚟。知道咗我哋香港人之後,佢仲用廣東話同我哋傾偈。原來老闆兩公婆係台山人,幾乎成世人都係喺度住。佢話因為非常少喺呢度見到香港同中國嘅遊客,所以都好開心,但就特別提醒我哋要小心啲。我見佢櫃台同廚房都上晒鐵欄,好似啲檔舖噉,就問佢哋係咪成日有搶劫。佢就話當然有,不過都慣晒啦。間唔中會有人揸槍入嚟搶嘢,所以一定要閘住。我哋食咗咁耐,都冇見到有第三個人入嚟幫襯。我諗佢哋平時都係拍烏蠅。究竟係咩驅使佢留喺呢度做生意呢?係愛定係責任?

之後嗰日我哋都見到幾間廣東人開嘅舖頭,不外乎係啲士多同餐廳。好多見我哋講中文都會傾多幾句。估計佢哋喺度嘅原因同古巴華人街都大致相似,都係早幾代人嚟咗做苦工之後落地生根。其中有間士多個掌櫃同我哋差唔多大,細個嗰陣仲跟屋企人去過中國讀書。問佢鐘意Belize定中國多啲,佢唔使點諗就答咗Belize。佢嘅原因係呢度啲人比較簡單,做生意都冇乜呃呃氹氹,又冇壓力。香港人移民都係英國澳洲加拿大,究竟點先算係一個居住嘅好地方呢?

最後一日留喺Belize City,氣氛同前兩日截然不同,因為佢哋搞緊啲好大型嘅活動。

就係選美呢位佳麗戴晒后冠嘅仲唔係冠軍

阿姨我不想努力了

亦都因為有好多政府車同白警巡邏,加上成街氣氛都十分之好,我諗拎返相機出嚟影相都安全

靚女喺度繞場一周嘅同時,猛男就喺車上面勁歌熱舞。冇乜期望噉嚟咗Belize City,又出乎意料都有少少驚喜噉離開。

短暫停留喺Belize幾日,我哋又再次坐車返Mexico。
已經完全唔記得上一篇係做緊咩

屌又要重睇
篇遊記重睇咗兩次
樓主都仲未寫完
喺Belize City坐巴士去Corozal嘅時候仲係人山人海,但去到Corozal轉車之後,已經冇晒人。呢個叫Sta Elena嘅關口應該算係我全個旅程中最騎喱嘅一個了

落咗車,出咗Belize嘅境,就乜嘢都冇了。好多時啲過境巴士落車揼完印都會接返我哋,車我哋去對面入境,但呢個關口就冇噉樣做。

我哋搵唔到有公共交通比我哋喺關口中間轉乘,亦都冇職員可以問,我哋就戇鳩鳩自己行了。

其實中途都有唔少的士同私家車咇我哋,叫我哋上車。但成日聽墨西哥邊境好多毒梟,同埋喺Belize比人喺街撩完,都覺得要保持警覺,總之嗰時就有啲唔放心。始終都係過緊境,萬一架的士上面有啲咩古惑嘢,我咪好似鄧龍威噉坐一世冤獄希望無辜嘅人可以快啲出得返嚟

我哋都係決定自己行,條路比想像中長,但只要你唔停低,終點一定會越嚟越近。

關口個哥哥拎咗我哋本護照睇咗好耐,睇完又拎入房傳比佢啲同事睇,聽到佢哋笑得好開心,好似係逐個印仔研究緊去咗咩國家。

出境後就去咗Bacalar。呢到有咩玩?唔知。就係唔知先要嚟丫嘛。可能好似好似Belize City噉有墨西哥小姐呢

原本只係又係為咗唔走回頭路,費事再去住咗幾日嘅Chetumal而求其搵個車程較短嘅地方落腳,諗住睇吓去到有咩車就繼續向首都Mexico City進發。點知嚟到Bacalar行幾步就見到絕世靚景,我哋就決定停低,唔即日走。

喺中南美洲,預留彈性比自己更改行程係好撚重要

Bacalar係一個湖邊小鎮,成個城都係喺Laguna Bacalur隔離,我哋就揀咗間湖邊小屋,一Book就Book咗兩日

非常驚喜嘅墨西哥小鎮。完全冇嘢做,但就偏偏唔覺得浪費。

呢啲地方,如果特登搭車嚟,好似有啲嘥,但如果錯過咗之後先發現,又會好遺憾。真係好慶幸自己可以剛好遇上。

如果要講一個去長途旅行嘅缺點,我會話係有太多地方臨走嘅時候都會唔捨得,因為你知道人生有限,時間係唔足夠每個地方都舊地重遊。尤其係一啲好靚,但靚得嚟又唔足以令你一去再去嘅地方。喺呢啲地方走嘅時候,往往比起靚到你發誓要再去嘅地方更加唔捨得。Bacalar應該就屬於呢一種。

有誰共鳴?
變咗啦
重睇第三次啦
咁岩㩒入嚟 竟然有update
恭喜哂樓主
本來只係想去San Pedro玩浮潛,但因為嫌貴唔搭飛機,因為唔想走回頭路,誤打誤撞去咗Belize City睇遊客區以外嘅拉丁美洲,又誤打誤撞兼有眼不識泰山噉去完先知係好嘢嘅Bacalar七色湖。我哋繼續貫徹作風,坐車去Mexico City,中間喺Campeche同Ciudad del Carmen分別停留,睇下會遇到啲咩

結果係乜鳩都冇

加加埋埋坐咗廿鳩幾個鐘巴士終於去到墨西哥城,趕得切喺9月16日嚟到呢度。

2017年9月16日,墨西哥獨立戰爭207週年紀念。

207年前,即係1810年,由Miguel Hidalgo y Costilla敲響一座教堂嘅鐘聲,揭開咗墨西哥獨立戰爭嘅序幕。可惜呢位被譽為墨西哥嘅獨立英雄喺第二年就比西班牙軍捉走,仲殉咗國。而呢場獨立戰爭,亦一打就打咗十年。

當年肯定係好慘痛,但人點都要向前看,唔通而家啲墨西哥人又喊住噉慶祝咩

大家都好興奮噉排住隊入憲法廣場,條龍長到唔識形容,排排吓會轉彎,轉多幾個彎之後自己都唔知行咗去邊我哋一心想搵個龍尾嚟排,但見條龍轉吓轉吓又會駁返去中間,正諗住放棄之際,就有啲墨西哥人Amigo Amigo噉嗌我哋

Amigo唔係嗌緊崔建邦而係西班牙文入面嘅朋友噉解。

基本我哋呢啲亞洲人樣仲要男女都咁矮,成個中南美洲都覺得我哋好得意,所以好順利就叫我哋同佢哋一齊排,變相打尖但唔明嘅係明明都唔少香港甚至中日韓嘅人會去呢啲地方玩,唔知佢哋點解成日遇到都仲會咁熱情。可能真係成個民族都咁好客。

有咗啲Amigos幫手之後,好快就入到廣場中間。我哋唔知佢哋慶祝活動,只聽到成個廣場嘅人都喺度叫Viva。周圍嘅燈飾都換上咗國旗嘅紅白綠。啲人越叫越大聲,搞到我都唔知做乜噉叫埋一份當時我都未經歷過2019嘅香港,唔知道世上有啲地方係唔比你叫口號

Feel到有啲嘢準備發生,斷估唔會好似古巴噉停電嘅

大家叫吓叫吓,就射了

原來係煙花匯煙嚟。煙花都睇過唔少次,但企到咁近喺頭殼頂爆開嘅真係未見過

喺香港就算現場睇,都係喺維港兩邊離遠睇。墨西哥城呢個真係夠晒震憾。只係唔知有冇發生過煙花跌落嚟炸傷人嘅意外

去旅行最緊要識保護自己,特別係呢啲人多嘅場面。見煙花放完,啲人又未開始撤退之際,我哋就閃人返歸,以防遲咗啲車迫到上唔到。

墨西哥城係比想像中更加熱鬧嘅大城市
哇係連更呀
終於等到文,樓主女神變老婆都未更新完
喺墨西哥城鳩遊咗幾日。都係睇吓啲主要地標,行吓公園,冇咩特別。

一千萬人住嘅城市唔講得少,周圍都係人

夜晚行去,日頭又返嚟

墨西哥有個比得上獨立紀念日一樣重要嘅節日,叫做亡靈節。通常同萬聖節一樣喺10月31日開始慶祝。到時周圍都會係啲骷髏骨頭公仔之類嘅飾物。我哋喺墨西哥城嘅時候係9月中,應該等唔到咁耐了。如果唔係都想睇吓會有咩活動。

但我就覺得呢度幾時都咁有亡靈氣氛 唔好同我講係買比細路仔玩嘅玩具呀

一到星期日就成街地灘賣啲古靈精怪嘢。

行到冇嘢好行就行公園。呢個喺城市入面嘅公園十分之大,入咗去之後好空礦,真係可以比到空間人休息。如果一個成千萬人嘅城市都做到,照計香港都得丫

喺棵樹上面背公式係咩玩法
喺中央公園睇完啲墨西哥情侶扑嘢之後,就去咗一個叫日月金字塔(Pirámide del Sol y la Luna)嘅古蹟。

有少少似之前睇嘅Chichén Itzá金字塔,唔同嘅係佢哋係兩種文明嚟。今次係屬於一班住喺提奧提華坎(Teotihuacan)嘅美洲原住民,而Chichén Itzá就係由瑪雅人起嘅。根據歷史資料,瑪雅文明係早過Teotihuacan出現,但亦都有啲講法係Teotihuacan發展得比較發達,倒返轉頭將建築同其他文化輸出返比瑪雅人。所以佢哋啲金字塔睇落都係差唔多樣。但點都好,兩者最後都係比後來入侵嘅西班牙佬滅晒

日月金字塔就係講緊一座太陽金字塔同一座月亮金字塔。太陽嗰座係大少少,但因為地勢有高低,佢哋做到月亮嗰座可以同太陽嗰座個頂係喺同一個水平,方位上同瑪雅曆法都有相合嘅地方,總之都係啲好精細嘅建築。而喺整個建築群嘅中間有一條大道,起咗個好型嘅朵,叫做「亡者之路」(la Calzada de los Muertos/the Avenue of the Dead)。

幾乎成個城市都被保存咗落嚟。據講呢度當年有十萬人住喺度,有啲估計更加話係有廿幾萬人,係當時北中美洲嘅政治經濟文化中心。

同Chichén Itzá唔識分

唔同嘅係呢度啲塔入你爬。Chichén Itzá嗰啲係圍住晒唔比上嘅
發覺呢個Post沉得太耐,再寫都推唔到

決定開個新Post,大家唔嫌棄麻煩去新Post追:
300日浪遊到南極,直到世界盡頭(IV)https://lihkg.com/thread/2472294/page/1

會繼續墨西哥篇,多謝支持
錯手負評左≥ ≤想正評啊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞