300日浪遊到南極,直到世界盡頭(III)

239 回覆
181 Like 8 Dislike
你返嚟啦!!!
十日意大利精華遊,我揀咗去維尼斯、羅馬同米蘭三個地方。去維尼斯係因為浪漫,去羅馬係想睇古跡,至於點解揀米蘭?唔通離開咗香港好耐掛住水貨賊

係因為有朋友嚟咗呢邊。

朋友當時係做空少嘅,半個月前已經知嚟緊會飛米蘭,如果夾到就可以聚吓。我地走咗三個幾月,都有啲掛住香港嘅人同事,就即刻調整一吓行程就啱日子去米蘭如果全個旅程分成三部份,進入拉丁美洲前就係頭三分一。呢前三分一嘅日子,傾偈傾得最舒服嘅,除咗伊朗遇到嘅嗰對澳門情侶,就係米蘭呢日,始終大家都係講香港話而另一個好想見到香港朋友嘅原因,就係想佢幫手帶兩包出前一丁嚟比我地食

去旅行間中會發癲想食嘅,就係出前一丁,合味道,同埋金拱門

我地去完返嚟冇幾耐之後,呢位朋友就(再次)辭咗工,同佢女朋友去咗唔知邊度幾個月。去旅行就好似吸毒,索咗第一啖,就會一路索落去。越係去得長途,毒癮就越深。

嚴格嚟講唔係淨係去米蘭,而係包埋米蘭附近嘅倫巴第區。倫巴第呢個名相信大家都好熟悉了

五漁村

五漁村顧名思義都係五條比山隔住嘅漁村,當然而家全部都係Touristy嘅景點。鐘意行山嘅話可以沿住貫通五條村嘅山路一路行,風景唔錯唔鐘意行山都可以坐車穿過,不過就有啲無聊,得個迫字。

意大利嘅最後一日,去咗倫巴第另一個景點科莫湖曬太陽。

喺意大利,衝景點衝到有啲頭暈,日日唔係排兩三個鐘隊去啲超級景點,就係坐好多個鐘巴士transit,十足隔離Post 10日獨遊半個日本噉。東歐hea咗咁耐留落嚟嘅精神比呢十日1Q清袋。於是我地決定最後喺歐洲嗰幾日都唔再去景點,寧願攤喺間房度瞓覺

下篇會由瑞士之後開始講返,其實都冇咩嘢做,應該好快就去到拉丁美洲
留名
無爛尾,實在太好
哇你終於返來了
live左,繼續留名支持
時間去返同Urs同Regula分別之後,我地向左走向右走,揀咗向左走去法國嘅Strasbourg。喺歐洲嘅最後5日,我地分別喺盧森堡同德國科隆搲到各兩日couchsurfing,諗住hea埋呢5日就算,為之後嘅中美洲旅程叉叉電

雖然唔係巴黎,但假假地都係法國,食返個法國餐

唔太睇得明,就求其鳩入一間this this and this了

落單嘅時候,囡囡好心急想叫埋甜品,就問個侍應有冇dessert menu。個侍應啤實我地噉話no no no。咁急做乜鳩?甜品係食完主菜先叫架喎佢面口好黑,應該心諗呢兩條仆街酒又唔叫,又一開始嗌甜品,係咪痴撚線之後我地都唔敢再催,驚大廚喺啲嘢食都加料。結果個主菜一等就等咗大半個鐘,等到好鬼肚餓食完之後終於嗌到甜品

食法國餐係要慢慢食,對唔住大佬我地知錯了

喺Strasbourg留咗一晚,就出發去盧森堡。由於入咗斯洛文尼亞之後全部都係神根國家,唔使出入境,所以一直都冇乜唔同國家嘅感覺,直至入咗盧森堡。

市容好整潔,係感覺比起巴塞爾仲要清新嘅一個地方。最重要嘅係,我地入住嘅沙發主屋企,係一間有四層嘅獨立屋

盧森堡嘅沙發主,右一係Mikolaj,右二係Svilena。

美國GDP全球第一就大家都知,但以人均GDP嚟計,盧森堡先係世界第一。單係呢種四層獨立屋成街都係,就知道數字唔呃人。住喺佢地屋企,就會了解到呢個地方勁得嚟係有原因。同Mikolaj同Svilena傾偈,發現原來佢地已經有幾個仔女,最大嗰個過咗十八歲,呢排都唔係屋企,所以空咗間房出嚟比我地住。但佢地兩個都未過四十,即刻話廿歲未夠就已經生咗仔。如果喺香港,除非本身係權貴,否則一定係人生失敗組究竟點解佢地咁早搞大個肚,都可以住洋樓,養蕃狗? (真係有隻狼狗,年紀好大,成日喺我地房門口瀨屎,但好乖

唔通間屋係跟啱大佬之後搶返嚟
巴打我咁辛苦追晒頭兩個po你仲唔Update得快啲?
lm 好羨慕巴打個女神肯同你咁去旅行
我都想有個咁既另一半
出Post未呀樓豬,我追返晒喇
男屋主Mikolaj係波蘭人,女主Svilena就係保加利亞人,可能因為噉,佢地本身就識得英文、波蘭文同保加利亞文三種歐盟語言,Svilena因為細個有學法文嘅關係,就成功係布魯塞爾幫歐盟做翻譯員而男主後來就一邊湊仔一邊讀PhD。畢業之後Mikolaj就同朋友開咗間做Big Data analysis嘅公司,會幫啲政治團體做選情分析,總之就撈得好掂。

盧森堡係好歡迎佢地呢啲高技術嘅移民,住咗喺度之後亦都返唔到轉頭,佢地不約而同覺得呢度嘅生活係正過家鄉好多。

其實淨係睇佢地喺屋企嘅行為,已經知道佢地同我地之前見過嘅沙發主唔同。佢地喺屋企唔睇電視,係長期播住啲Ted Talk,隨手就介紹咗幾段佢地覺得好有啟發性嘅同我地share。無啦啦兩公婆突然就會幾深入噉探討入面嘅內容,遇到唔識嘅嘢就會即刻search,唔會含混過去

住喺人地屋企就唔好意思唔出街,呢兩日主要都係喺屋企附近行下公園同睇下博物館。

晏畫就食快餐為主,因為太貴

盧森堡市內就冇咩好深印象,主要嘅記憶都係來自呢對沙發主。佢地有一套好獨特嘅人生哲學,例如講到人應唔應該生小朋友,佢地就會話好值得,而且應該越早生越好。你以為個細路會阻到你嘅人生發展,其實唔會,而係佢地會令你學識好多嘢,陪住佢地成長嘅同時自己亦都成長好多。佢地認為湊細路最初嗰幾年係要好多精力,當時佢地廿幾歲就啱啱好。等到啲細路差唔多二十,自己先啱啱四十,仲有好多時間過自己人生嘅下半場。如果太遲生,一來三四十歲已經冇乜體力去同個小朋友玩,到個細路去到廿幾歲要開展自己嘅人生時,自己又差唔多退休,成為咗佢地嘅負擔,其實所有Timing都錯晒

聽完佢地嘅分享,我地都若有所思。但香港同歐洲有好多唔同嘅客觀因素。二十頭嘅時候,喺香港除咗有父幹,根本唔會有似樣嘅收入。一般畢業生嘅人工點樣負擔到正常嘅房租同日常開支?淨係諗到呢度已經fail,再講其他已經無意義

佢地分享嘅仲有好多,佢地會鼓勵我地唔好局限於一個城市入面工作,又話自己都隨時有日會離開盧森堡,試吓唔知喺邊度發展。雖然我地一時間冇辦法實踐到Mikolaj嘅人生哲學,但有幸喺呢個世上最富有嘅地方過兩日,聽吓人地嘅分享,我都已經賺咗
可能聽日就會遇到啦,亦都有好多人係喺路上識
有冇睇得咁快
你都返來了
你地竟然仲未離開連登
我有另一半 但佢好憎去旅行
揀啲佢最有興趣做嘅嘢嚟試下先,慢慢開啟興趣去shopping浸溫泉好少女仔唔鐘意喎佢平時鐘意做咩架
推!
係你太慢咋
去完返嚟有冇進入人生另一個階段
咁多好野睇,點解要走
不過無可否認係好撚多鬼帶風向,搞到烏煙瘴氣,但旅遊台仍然咁高質
離開盧森堡,我地坐Blablacar去到歐洲最後一站——德國科隆,遇到一對最奇怪嘅沙發主。

點奇怪法?就係由接待我地到離開嗰日,都冇乜同我地傾過偈如果話盧森堡嗰對夫婦係成個旅程最有啟發性嘅沙發主,噉科隆呢對就係另一個極端。向好嘅方法諗,可能佢地係知道長途旅行嘅人有時會好攰,所以儘量唔打擾我地,由得我地靜靜休息掛。如果噉睇,其實佢地係非常友善嘅人

佢帶我地去嘅地方都係奇奇怪怪。呢個係佢地屋企附近一個公園嘅「基督像」,佢地話一定要參觀呢舊嘢,睇完呢舊就等於睇巴西里約嗰個,然後猛咁喺度話呢度係Rio Rio,自己兩個喺度狂笑

行呢段路嗰時諗起波蘭嗰個佛地魔Martin,詳情睇返舊Post

不過佢就唔係好似Martin同我地講鬼故,而係睇呢啲

據佢地講,呢啲係難民營嚟,德國收容咗好多敍利亞難民,原來有一堆係住喺佢地附近。佢地憎恨難民嘅程度就好似連登仔噉,不斷喺我地耳邊講呢邊啲蛋散搶晒佢地啲工作,搞到佢地發唔到圍

本身想食吓德國腸,但佢地見我地香港嚟,要食中國菜。我話香港菜唔係上海菜喎,Hong Kong is not China喎,佢地就話不要分那麼細你同敍利亞難民不要分那麼細得唔得

總之同呢一家人唔係好夾但點講佢地都比我地瞓咗兩晚,我心入面都係感激嘅。佢地不斷叫我地喺佢本紀念冊度留言,走嘅時候又千叮萬囑要我地喺couchsurfing個網度正皮佢地,我唯有寫多謝佢地帶我去睇基督像,係一個好靚嘅景點

我地喺科隆搞掂晒開通Plus卡同埋唱夠美金歐羅之後,就坐咗呢次旅程最長途嘅一班機。瞓醒落機,就到咗古巴嘅巴拉德羅。
未睇留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞