300日浪遊到南極,直到世界盡頭(III)

239 回覆
181 Like 8 Dislike
我都係。
plan去南美前一年睇樓主個po,到現在都去完兩年
嘩終於追哂
我信樓主你唔會爛尾㗎
希望睇你到南極個篇
推到巴打上返水 
哇好耐之前追過
原來有新post好感動呀
樓主快啲返黎更新呀
上水未
樓主呢 我想繼續睇啊
LM追數
大家去睇戲、去某啲有紀念價值嘅地方玩時,鐘唔鐘意留啲飛尾?我就好少,因為個人好懶(睇我打遊記就知),一排唔執嘢啲飛尾都會唔知扔咗去邊。但去Chichen Itza呢一張門票,竟然畀我影低咗!

係2017年呀~~

上次講到喺Merida睇咗一間講瑪雅文明嘅博物館,嗰日去到巴士站就買咗第二朝最早一班去Chichen Itza嘅車飛。好記得嗰一班車係零晨四點。

通常我哋去呢啲世界級嘅旅遊景點,都會有咁早得咁早,不惜通宵入場,噉做係有兩大原因。第一係為咗避開人群,因為呢類景點一定好撚好撚多人好似自己噉由世界各地慕名而嚟,閒閒哋都過千人同一時間參觀,而旅行團嘅Peak Hour一定係朝早九/十點一直去到黃昏,只要你肯早過晒佢哋起身,就起碼少八成嘅人同你迫第二,就係出咗嚟幾個月,發覺好多地方都係以早晨嘅陽光嚟設計,要朝早去睇先睇到最靚嘅一面。其中一個之前提過有呢個特性嘅景點,就係伊朗設拉子嘅Pink Mosque,詳情要去返一兩年前嘅唔知邊一篇望返了嗰個清真寺要靠朝早斜斜哋射入嘅陽光照啲窗花先見到啲光影,去到中午就乜嘢都睇唔到了。所以今次我哋毫不猶疑買咗最早嘅車飛。

之後嗰朝我哋三點就起咗身,食咗前一日買定嘅簡單早餐就由住宿行咗半個鐘去巴士站。點不知去到車站,個查飛職員就問我哋係咪去參觀Chichen Itza。我哋就有啲疑惑,點解噉問,唔係去參觀仲有咩做職員就好好心噉同我哋講人哋冇咁早開喎,你上呢班車去到門口起碼坐兩粒鐘

頂噉尋日車站嗰個姐姐咪即係陰鳩我

好彩墨西哥啲嘢都好頹,可以退票換票,我哋唯有改坐下一班六點嘅車,然後拿拿林行半個鐘返房補眠。其實都係瞓得一個鐘又要再行出嚟,但實在係太攰,真係唔想戇鳩鳩坐喺巴士站咁唔舒服。點都好,經過咗呢段小插曲就嚟到Chichen Itza。

呢個遺跡話靚又唔係超靚,但點解佢可以入選到7 Wonders最後七強呢?雖然話個投票都有水份,但我相信就係在於起呢堆金字塔出嚟嗰班瑪雅人嘅曆法之精準,同埋起嘅時候嗰份執着。例如話啲塔嘅梯級數係91層,四面都有91層加埋個塔頂91x4+1=365啱啱好就係一年嘅日數,而呢個日數係佢哋當年乜科技都冇就算到出嚟嘅。

然後每年嘅春分同秋分,喺日出日落嘅時分,其中一面樓梯會出現一條陰影造成嘅蛇,代表瑪雅神話裏面蛇身走向底層世界嘅日子 。如果企喺金字塔前面拍手,仲會出現一種好獨特好似雀仔叫嘅回音,冇記錯又係當時啲人為咗祭祀時嘅儀式而特登做出嚟嘅設計。

入面仲有好多諸如天文觀測台之類嘅建築,有啲計啱日子日出就會喺正某舊石上面冒出嚟,有啲就係唔知幾時就要捉啲人上去血祭。我哋都係從隔離啲有導遊嘅團度偷聽返嚟唔緊要啦反正最後都唔記得咁多

遊遊吓Chichen Itza嘅時候,我哋又喺度諗下一站去邊度。大家都不約而同對景點有啲疲勞。因為成個墨西哥東南部都會充斥住呢啲瑪雅遺跡,而就算去到墨西哥城聽講都有啲咩日月金字塔,總之就唔想睇住。呢個時候我哋醒起附近有個唔使拎簽證,就噉就去到嘅國家——伯利茲
大學畢業唔知寫完未⋯⋯祝你學業進步
Master畢業可能追得完
樓主更新😍😍😍😍😍愛你
伯利茲又係另一個俾人低估既國家,而且係英語通行 
Caye Caulker 附近玩浮潛已經世界級
樓主終於上水啦 開心
樓主終於上水
舊讀者lm
祝樓主勤力d
真係要追到2046
千奴哥, 好耐冇見
我都係希望畢業之前睇得晒
去咗San Pedro,應該一樣咁靚

決定咗去Belize,就先由Merida坐車去邊境城市Chetumal。呢個城市好細,完全唔知有咩玩,係一個休息嘅好地方我哋抖咗幾日,睇住天氣報告較啱日子,等到Belize好天,就坐船去到一個叫咗San Pedro嘅Belize半島。

Belize曾經係大英帝國嘅一部份,同香港都經歷過英治時期,呢邊嘅官方語言係英文,但由於附近嘅墨西哥同危地馬拉都係西班牙語國家,好多Belize人都識講西文,識晒英西雙語嘅人比例唔低。

一離開Chetumal出海,就見到痴撚線嘅景色了。喺古巴墨西哥玩咗成個月有少少沉悶之後,話咁快又重拾返旅行嘅熱情

San Pedro係旅遊區,地方唔算大,沿住海邊行沿途都唔少住宿同賣紀念品嘅舖。第一日我哋都係四圍行吓,搵吓邊度㩒錢,買吓超級市場啲搞笑零食,同埋打聽吓邊度有得潛水

對Belize嘅第一印象,除咗個加勒比海景無敵靚之外,就係好撚多蚊

痴線 個景真係好靚
個海景
2年前追住樓主第一個post,之後無追到第二個今日突然醒起,先發現有估睇。
I've vacationed in many countries. I'd always thought that many other countries were better than Hong Kong but after I went to these countries on vacation, I realized that in terms of city lufe, nightlife, food and shopping, Hong Kong really is the best. In Europe, shops clise at four o'clock on weekdays and don't open on weekends except for big cities like London in which shops close at six o'clock on weekdays and four o'clock on the weekends. Their main sorts of entertainment are pubs and clubs. Las Vegas has magnificent night views but it was primarily built for tourism. It's famous for gambling, unique hotel design and shows like boxing events. However, in terms of scenery, Scandinavia and Tibet are the most ravishing I would say. Tibet is famous for its breathtaking scenery at high altitude. Xinjiang is also a place of outstanding scenic beauty. If you think you might have altitude sickness, such as dizziness, headaches or trouble sleeping, I suggest that you should bring some medicine along. Besides, my friend who's been to the Mount Everest base camp showed me his photos taken there by which I was awestruck. It's certainly a glamorous vacation destination. A tour of the Mount Everest base camp would be a once in a lifetime experience. Tibet is also the best place for stargazing since it's much closer to the heavens than any other places on earth. It has some of the highest lakes in the world which are rich with fish and other marine life and the surrounding countryside is inhabited by flocks of yellow ducks and wild horses as well as donkeys. The lakes in Tibet, such as Lake Paiku, which are four thousand five hundred and ninety two meters above sea level, reflect the beauty of the stars, giving a double view of the sky at night. You can even pitch camp there to get the best view of the stars and the Milky Way galaxy.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞