300日浪遊到南極,直到世界盡頭(III)

239 回覆
181 Like 8 Dislike
樓豬有冇口罩
古巴呢個地方
一鍵留名
冇係咪比我
幫唔到你
古巴有兩種貨幣,幣值差25倍,究竟係點樣分呢?係咪真係遊客就要比貴啲呢

答案原來唔係,而係睇你買嘅嘢係當地人會買嘅,定係專為遊客而設嘅。以嘢食為例,如果係當地人都會幫襯嘅食店或者餐廳,就會收CUP。

好似呢間噉,餐牌上寫嘅價錢都係以CUP計,即係1/25美金。以入面最貴嗰樣嘢嚟計,左邊尾二嗰行Pan c/ Jamón y Queso,意思係火腿芝士包(好彩仲記得!),就賣CUP15 = USD0.6 = HKD4.6。已經係最貴嘅嘢如果飲杯咖啡,就係CUP1 = HKD0.3

但唔知點解,古巴啲火腿同芝士都有陣怪味,咖啡亦苦得嚟完全唔香,好Q難飲對比起東歐土耳其嗰排餐餐Kebab,原來東歐都算係美食天堂試多兩餐頂唔順,就試吓遊客餐廳。

遊客餐廳好易分,門面靚啲嗰啲就係,好似呢間噉。嘢食就係比較貼近美國人嘅嘢,多數係意粉嗰啲。

唔好睇佢(古巴嚟講)正正常常,都係加咗古巴特色嘅臭芝士呢碟我都唔記得幾多錢,但遊客嘢通常係CUC3-5左右。貴就唔算貴,但性價比都係偏低。反正都難食,不如食個平嘅不過後來去到古巴另一個城市食咗餐好好食嘅海鮮之後,我對呢個國家嘅嘢食就改觀咗。

只能話有時都需要啲運氣

其實講玩,巴拉德羅冇嘢好玩,但有啲小事想記一記低。

唔熟路嘅時候,發現日用品喺呢度非常難買。事緣初初到古巴撞正女神M痛,要出去買止痛藥同M巾。佢就痛到返咗房出唔到街,我就自己出咗去搵。雖然呢啲嘢本身喺香港我都冇買開,但至少知道要去邊度搵。但喺古巴,我就無從入手。一嚟佢冇7-11、屈記呢啲大品牌,講緊係所有喺歐美有機會有嗰啲Brand佢都完全冇,可以話係世界僅有唔受全球化影響嘅地方,好處係真係好新鮮,壞處係極唔方便;二嚟啲舖頭同民居都好殘舊,門口完全睇唔出入面係做咩

行錯咗入住宅區,成條街都係呢啲。唔通要逐家逐戶拍門入去借正當我諗緊係咪要揀間靚仔啲嘅屋敲門嘅時候,竟然轉角遇到愛

行行吓見到有人結婚,啲姊妹衝晒出嚟跳舞

原來結婚唔一定去愉景灣擺酒,去巴拉德羅跳街舞都得。古巴女郎靚唔靚先

天無絕人之路。雖然可能會比人當痴漢,但我決定衝上去問佢M巾邊度買
痴線佬大街大巷問人拎M巾

Btw其實想問樓豬女友m到日子咁頻撲辛唔辛苦好耐
佢自己答

「Hi 我係女友。

絲打!啲辛苦野,真係要另外開post講!嚟M真係女人天敵⋯⋯

最簡單,窮L為咗慳錢、慳時間,成日都會搭長途過夜巴士。

通常啲司機揸車揸到藤原托海咁款,啲山路又要曲過九曲13彎,你就要喺嗰個細小嘅廁所掙扎平衡,仲要唔好揩到其他人嘅屎尿屁血癑痰。

又有啲巴士公司為咗節省清潔成本,直情鎖咗個廁所十九幾個鐘頭。

忍人所不能忍。」
300日總共用左幾錢
幾年前我都去過長途旅行,都會撞正period,真心唔爽其餘日子就開心但我去得比較free,撞正就會休息多啲少啲周圍走
旅行黎M好煩 好影響心情
Agger,但冇法,長途旅行就係咁
Pish

樓主呢 想睇你點做痴漢
衝上去之際,唔知係咪太心急,又或者係着住拖鞋嘅關係,鞋頭一屈,就仆咗街。

好仆唔仆,成個人趴咗喺條坑渠邊到,連掛喺心口嘅相機都發出啪一聲望一望部機,好似仲開到,但前面個相機蓋已經唔知彈咗去邊條坑側邊有個無底洞,估計已經係跌鳩咗落去,執唔返了。

企返起身之後,覺得個膝頭陰陰毒。望真啲,原來已經成隻腳都係血血水同坑渠水撈埋一Pat。然後已經唔係好行到路了。側邊啲人望晒過嚟,講咗一堆我聽唔明嘅嘢,應該係問我有冇事掛。

喺嗰一刻,心情突然非常之失落。總之就乜嘢都唔想答唔想講。已經唔太記得當年反應點解係噉,或者係因為忽然覺得自己乜都做唔好。連買包M巾都買唔到,仲要跌埋個相機蓋,部相機仲要唔係自己嘅,而係出發前最好嘅朋友「借」比我嘅信物。

用連登嘅標準,我諗我都算係一個毒撚,朋友唔多,性格古怪。如果唔怪,應該都唔會走去去一個咁長嘅旅行。我最好嘅朋友,一隻手都數得晒。出發之前聽過好多反對嘅聲音,有同事知我諗住裸辭去旅行,語重心長叫我千祈唔好,走咗好難再搵工;當然更多人係wfc。其中一個識咗十幾年嘅朋友,知道我諗住出發,冇講啲咩,直接比咗部單反我。大家睇到我Post嘅相,都知我冇影開相,本身亦都冇擁過有相機。比部單反我,就好似鮮花插在牛糞上一樣。部相機雖然名義上係借,但借足一年,其實同贈送冇分別。即使旅程完咗我都冇學識到影相,但呢份心意我一直珍而重之。

但今次,不單止女神喺房度獨自痛緊,連個相機蓋都要離我而去

我已經唔記得咗要問啲咩,我淨係知道我爬都要爬返去

返咗去之後,我成身都係屎水同成腳血,嚇撚死人,後來嘅故事已經唔係我嘅故事了。

就係呢對仆街拖鞋
雖然好慘但睇到成身屎水唔小心笑左
陰公豬
去旅行遇到黑仔事係會特別唔開心
跌損咗膝頭之後,女神唯有頂住M痛,自己出去買巾同埋幫我買啲紗布繃帶返嚟。行咗四五條街,結果都係同我一樣,乜都搵唔撚到。加上古巴特色,路上係搵唔到一個識得講英文嘅人比佢問,就算去埋酒店問櫃台嘅接待員,都係問唔到嘢。M巾同紗布呢啲咁普通嘅日用品,喺呢個地方竟然係搵唔到。雖然我地買咗上網卡,但由於只有喺固定嘅範圍先可以用得到,一旦離開咗屋企個Wi-Fi訊號,就算有卡都冇用所以想好似喺之前啲國家噉用Google Translate嚟溝通都做唔到。

呢個時候,比佢見到一啲平時唔會好鐘意,但喺嗰一刻突然好有用嘅嘢:中國旅行團喺旅行團大媽嘅指引下,終於喺酒店嘅用品部買到M巾。至於急救用品就仍然未有着落,唔通我要用M巾痴住個膝頭先

女神返嚟之後,我啲血早已凝固,痴唔痴紗布已經唔再重要食返個地道名菜賀一賀佢

arroz de la cubana (中譯:古巴飯;又名香蕉蛋加白飯),最奇怪係呢碟咁頹嘅嘢可以傳遍南美洲,去到秘魯厄瓜多爾啲餐廳都食得到

抖咗一日之後,我第二日就拐吓拐吓噉出去搵急救用品。今舖我唔使識西班牙文,只需用手指一指爆缸嘅膝頭,相信大家都會知我想要啲咩

跟住途人嘅指示,我地就去咗當地一個醫院。其實我本身只係諗住搵間類似屈人寺之類嘅舖頭買吓膠布。古巴當然冇大集團,但唔緊要,我諗醫院都會有啲復康用品店賣呢啲嘢。於是我就問咗門口食蕉哥哥邊度有紗布。

我都係指一指瘀黑嘅膝頭,再做一個遮住嘅手勢,食蕉哥哥就指我行入醫院裹面。行吓行吓,竟然見到啲醫生推住啲呻吟緊嘅病人喺條走廊到穿梭。原來我地行咗去一個手術室

我喺內蒙古都保得住啲器官,唔撚會喺古巴比你班契弟擺我上手術枱切我個腎下話

隔住玻璃望到啲醫生好似準備同病人開刀,睇真啲仲有個殮房喺左近。我哋都唔係好夠膽再留喺度,結果咩都冇買到就走返出嚟。點解手術室可以比我呢啲閒人自出自入?我哋無辦法深究,只係覺得巴拉德羅真係一個痴撚線城市

同當地人一齊迫埋啲濕鳩巴士返去之後,我地決定去下一個城市睇吓會唔會有啲唔同
哭𠹌咗成晚
事後睇返又慶幸有黑仔嘢,越黑仔越有回憶
有你睇唔陰公
好慘,第三世界
繼續留名支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞