300日浪遊到南極,直到世界盡頭(III)

239 回覆
181 Like 8 Dislike

夏灣拿一個好出名嘅地方,係作家海明威住過嘅酒店。幾乎所有嚟古巴嘅遊客,都會到此一遊。

對好多其他國家嚟講,呢啲唔算得係咩,香港求其一個商場都豪華過佢但喺古巴,實在係幾有氣派。

就係呢個阿叔

海明威有咩咁巴閉呢?有睇佢著作嘅各位自然會知對我嚟講,最吸引嘅係佢嘅人生。海明威係一個美國人,十八歲已經做咗一個異於常人嘅決定,放棄咗升讀大學走咗去做記者,同時開始咗佢寫小說嘅生涯。佢嘅年代橫跨咗兩次世界大戰,一戰時期仲參埋軍,分別去咗法國同意大利嘅戰爭前線,後來比炸彈炸傷咗,之後返咗美國,又住過加拿大。二戰期間,海明威去咗西班牙做戰地記者,之後又入咗海軍,輾轉去到古巴,就住咗幾十年

有點樣嘅經歷,就有點樣嘅作品。我呢場小小嘅旅行對海明威呢啲一生都喺度流浪嘅人嚟講,簡直微不足道。自問都鐘意周圍去,但如果要我好似佢咁飄泊一生,唔知又得唔得呢?

喺酒店天台望返夏灣拿嘅景,海明威係咪就係噉樣寫書

平時嘅我唔飲啤酒,一嚟天生唔飲得,二嚟一在外地更加唔想飲醉出事。但一場嚟到,點都要試吓呢碌啤。

同呢兩個香港女仔嘅緣份亦隨住飲完呢碌啤酒而完結

喺夏灣拿嘅海邊睇埋呢個旅程中算係唔錯嘅日落,就返咗房。過埋呢晚,我同女神又再過返我哋嘅二人世界

去旅行帶即影即有都係幾好嘅習慣,好方便即時留念,有時同當地人合照完可以即刻比返張相佢哋。對於冇smartphone嘅古巴人係非常重要
哇嗰啤酒
推,樓主呢
又live左
原來有間酒店可以免費上去  Hotel Ambos Mundos?
好想去旅行,好想去多次古巴
返工好攰睇到樓豬啲文放鬆左啲
好感動,雖然唔識佢地,但都好驚佢地中招
樓主唔好爛尾啦,仲有人睇緊架
我琴日先開始睇樓主嘅遊記
仲以為個遊記已經完咗
我想快d睇南極
快d岀文
樓主ok?
pushhh
樓豬呢
冇爛繼續
未完架
喺古巴最後嘅日子,都係行行企企,過吓近乎冇網絡嘅寧靜生活。

最後一日,喺走咗嘅妹妹推薦之下,嚟到一間雪糕店。

我哋開門冇幾耐就去到,但已經排晒長龍,仲要好大部份都係當地人嚟。

喺其他地方,多本地人排隊嘅舖通常都係信心嘅保證,至少避免咗一啲純粹比遊客食但Local狗也不屌,又貴又唔好食嘅餐廳。呢啲伏喺香港都有唔少,而且不約而同都係藍店嚟但係喺古巴,試過好幾次Local餐廳之後,對當地人嘅口味都充滿咗戒心,所以都係唔好太老定。

我哋諗住少少地每隻味叫一球嚟試吓,揀咗五隻味所以有五球。啲店員好爽快噉落完單就開始整。我哋坐咗喺張Bar枱度,佢哋就一個喺我哋面前洗碟,另一個人就喺隔離將啲雪糕上碟,一路洗啲漂白水仲彈晒落疑似係我啲雪糕隻碟嗰度

不過呢啲就唔緊要啦,食落肚當清吓腸胃。但最正嘅係佢拎咗五碟比我。

每一碟都有齊五隻味

都唔係好知點解會有呢個誤會,估計係佢哋好少有Share呢個概念,所以冇諗過我哋嗌一碟五球係一齊食。而佢又聽唔到我有講過兩碟呢個字眼,淨係聽到我Cinco Cinco(Cinco = 五)噉叫,於是就以為係五碟五球。

最重要係咩?係佢用CUP計算,一球只係1/25美金,就算五碟都只係1美金。我哋就決定食晒佢了

食埋呢餐,就飛咗去墨西哥嘅Cancún
終於出文
新加入追post
推下
去Cancún有兩大目的,其一係為咗搵一位識咗十幾年嘅朋友,其二係為咗同囡囡慶祝生日

一落機,就坐車去咗Cancún嘅巴士總站同T匯合。T係我當年中一戇鳩鳩嘅時候識落嘅朋友,唔覺唔覺已經識咗就快廿年。當時有邊個會知道,嗰位喺操場集隊排喺你前面後面嘅同學仔,廿年後會成為點樣嘅人,而自己又仲有冇機會同佢再見?

當年一屆中學生有成二百幾人,可以喺咁多人入面同你成為最熟嗰兩三個,機會只係百份之一,而五年七年畢業之後仲維繫到嘅,隨時得返千份之一。T喺我啱啱大學畢業諗緊去邊間公司做社畜嘅時候,就決定咗飛去美帝讀PhD。一讀,就讀咗好多年。有時佢會羨慕其他人有唔錯嘅收入,有餘裕做想做嘅事,好似我儲到少少錢就一嘢去個長旅行;但我會話正正係因為冇試過好似佢噉出去闖,先需要夠旅行嘅填補返。人生本來就好難比較,係咪?

知道佢咁啱呢個星期同佢班Fd去咗墨西哥旅行,我哋就即刻約好,喺Cancún短聚兩日順便喺夏灣拿帶咗支雪茄比佢

明明佢話第一次食,但好似專業道友

左邊係我,右邊係佢。旅行咗四個月嘅我同出發時候比已經算係黑咗好多(本身白底),但佢喺呢度曬咗幾日太陽玩咗幾日水就已經黑我幾倍,代價就係曬到成個背脊甩晒皮起晒泡

Cancún最出名就係酒店區,可以話係美國人嘅後花園,當然住一晚都好貴,呢啲嘢自然係留返同女神慶祝生日先至去所以同T聚舊嗰兩日,都係喺市內鳩行,買返啲喺古巴買唔到嘅日用品,例如配返喺Varadero仆街之後跌咗嗰個鏡頭蓋之類。

雖然我都返咗香港好耐,個遊記亦拖咗十鳩幾年,但T仍然被困喺疫情嚴竣嘅美帝國喺度祝你學業進步,快啲勾結外國勢力攞返張綠卡,冇咩事就唔好返嚟呢個鬼地方
Cancún嘅酒店區同世界各地嘅酒店區都相差唔遠,近近地想比較吓去澳門已經得不外乎都係嗰啲大型酒店品牌連續十幾廿幢酒店拍埋一齊,形成一個只有本地人冇乜事都唔會走入去,為咗渡假而設嘅一個區域。

我哋兩個平時都唔太好呢啲嘢,因為覺得Hotel Zone同世界太抽離,入到去感覺好唔踏實。但經過咗四個月嘅旅程,經常唔係瞓多人Dorm就係寄宿人哋屋企,今次難得囡囡生日,冇理由仲要同啲三唔識七嘅麻甩佬瞓埋同一間屋

我哋特登試用咗一個叫Hotwire嘅網,都係類似Booking.com之類嘅搵住宿網站。佢有時會有啲酒店劈價嘅優惠,甚至係淨係寫住幾多星級酒店,但連住邊都要比咗錢先話比你知嘅特價房。我哋就用七百蚊港紙,抽咗全個Trip最貴嘅一次住宿。但入到房,覺得香港四五百蚊晚嗰啲酒店已經完勝佢,我哋都有啲失望

本身Hotel Zone入面嘅風景唔差,可惜我哋去嗰日天色就開始差,全日都濕濕沉沉,仲開始落雨。成個長灘都開始越嚟越少人,走淨小貓三四隻,好鬼冷清。

落雨,加上喺古巴仆親膝頭嗰塊焦都未甩,我淨係坐咗喺岸邊望住個加勒比海,完全冇落過水。喺天氣同埋酒店房未如遇期嘅打擊之下,女神心情已經有啲變化我知道今晚餐飯好唔好食將會決定往後嘅命運

本身成個計劃都好完美,住酒店,去沙灘,玩完水直接返酒店成個大餐,但攞完房之後囡囡已經打消咗喺酒店食飯嘅念頭,決定搵一間外面嘅餐廳,扭轉心情我當時諗,雖然有幾滴雨,但行廿幾分鐘應該問題唔大嘅,好過留喺酒店就實冇轉機。

點知就Hihi了。行咗十幾分鐘之後,啲雨越落越大,突然之間就去到黑色暴雨嘅局面。

濕到連啲燈都化開晒,之後直情連解鎖電話都有難度大自然嘅力量真係唔可以睇少。

諗住就行到,點知去到發現人地舖頭都落埋閘

今晚跪玻璃,OK?

唔好話搵餐廳,連返房都成問題女神亦都由擔心冇好嘢食,變成驚住會死喺墨西哥既然驚死,一切就好辦了我見到架的士,就即刻截撚住,話要返我間酒店,點知幾分鐘車程佢開我廿蚊美金今日就唔同你計,唔講價,上車閂門,我死都要型呢一次

最後都係返咗酒店食,其實味道唔錯

折騰咗成晚之後,心情反而變好,令我懷疑可能頭先嗰幾個鐘唔開心只係因為肚餓。去旅行一定唔可以餓親你嘅旅伴
留名
出文呀
繼續推
樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞