300日浪遊到南極,直到世界盡頭(III)

239 回覆
181 Like 8 Dislike

古巴係一個長形嘅島國,離開咗巴拉德羅(Varadero)之後,我地就出發去中部城市千里達(Trinidad)。最初嘅計劃係一路向東,睇完東部大城聖地亞哥(Santiago De Cuba)再返首都夏灣拿(Havana),噉就可以望晒呢個神秘國家嘅東西兩面。

離開咗巴拉德羅冇幾耐,就由城市變成咗鄉下。開始有印象中加勒比嘅味道。

我地仲諗緊未Book千里達嘅住宿,落咗車之後應該去邊度搵,好快就發現自己擔心得太多。

一落車,就已經有好多Casa嘅屋主湧埋嚟拉客。

古巴上網極唔普及,雖然喺Booking.com呢啲大平台都會搵到地方Book,我地一開始為咗申請簽證拎個地方先都係靠佢。但有好多住宿都係冇靠網上平台宣傳。佢地會喺門口貼一個casa嘅藍色Logo,代表佢地係申請咗嘅合資格民宿。casa喺西班牙文係屋企嘅意思,當地人會介紹自己屋企做casa嚟邀請遊客去佢地度當酒店住。遊客見到呢啲Logo就可以直接敲門求入住,簡單直接。

近年古巴遊客唔少,casa都越嚟越多,始終對古巴人嚟講呢個行業收入係好高。我地去到古巴嘅時候,之前嗰對係伊朗識嘅澳門情侶啱啱早我地少少嚟到,據佢地所講預十幾美金一晚就住到,聽到有人開價差唔多我地就狗衝了

攞房之前去問吓走嘅車飛,預計吓留幾耐好。職員同我地講去聖地亞哥嘅車飛嚟緊幾日都冇晒。其實之前喺巴拉德羅買飛都遇上佢成個賣飛系統故障,要第二日再去先賣到如果再等成個星期先去聖地亞哥,去到又唔知幾時先走到,隨時趕唔切返夏灣拿坐飛機。古巴嘅交通似乎好唔可靠,為免夜長夢多,我地直接買飛四日後去夏灣拿,無奈斬咗古巴東部嘅行程,就當喺比自己玩得悠閒少少。

如果想去多幾個古巴城市,記得預長啲時間(至少要兩星期,甚至一個月),或者等佢遲啲網絡更加先進預早Book好交通

一返到房,老闆即刻落足嘴頭Sell佢個海鮮餐,話要今晚煮比我地食。心諗你哋古巴啲嘢食咁濕鳩,再加上出咗嚟行走江湖幾個月,知道越係落後嘅地方就越係伏味濃,都諗住唔會上當。但佢又龍蝦又大大渣果汁咁介紹,仲要開價CUC12,一百蚊港紙有龍蝦食即刻心軟覺得要比佢伏吓先心息。

啲龍蝦係直接喺海邊捉返嚟煮,終極新鮮,味道一流嗰渣鮮榨芒果汁應該有成兩公升我地飲足兩日我地一致評價自從離開咗烏克蘭都冇食過咁抵咁正嘅嘢。

可惜好景不常,食完冇耐就發生咗一件事——大停電。仲要係我沖涼沖到一半發生。估計係因為當晚行雷劈到啲發電嘅設施。冇熱水事小,黑晒睇唔到嘢先麻煩。我都係想小心啲洗我膝頭個仆街傷口姐拿拿林淋完凍水出返去,發覺隔離屋啲𡃁仔已經衝晒出嚟玩,好似好鐘意停電噉。

應該係佢地嘅日常嚟。

有車經過就會光少少。

女神呢晚有啲唔舒服,反而好早瞓咗,仲瞓得好好冇醒過。可能係之前M痛仲要照顧埋我,太過辛苦今晚你就好好休息一吓啦我一路聽住出面啲雷雨聲,閂密晒啲窗但又忍唔住間中開門望下出面啲人點,一路喺度等佢有返電我就去補返個熱水涼。

結果成晚都等唔到啲電
lm
樓主仆街嗰度好撚核突,啲屎水冇入傷口?同埋你唔係都有個first aids kit架咩?

樓主女友m到都要出去幫你搵急救用品
有個細First Aid Kit,但得啲細張膠布,同埋兩包仔消毒藥水緊急用,本身都係預咗有咩事就要買
提醒咗我都係放啲大啲嘅紗布做補給
上水呀
瞓醒之後,一切好似冇發生過一樣。太陽又好似前一日咁毒熱。

千里達都算係一個遊客城市,有啲地方擺滿晒賣紀念品嘅攤檔。

古巴作為我一生第一個踏足嘅拉丁美洲國家,比我嘅感覺係一種好隨意嘅藝術感。

好鐘意用啲粉色系列油晒成間屋,但又間間都用唔同嘅顏色油,好似冇夾過噉,但撞埋一齊效果又唔錯。可以話係希臘嗰啲白屋仔嘅相反做法。

鐘意影相嘅人應該會幾鐘意呢個地方 但其實要搵呢啲感覺可能近近地澳門都做到除咗影相之外就冇咩好做,最大嘅娛樂就係啲遊客圍晒喺唯一一個有Wi-Fi嘅公園度好似道友咁上網。
喺千里達渡過咗寧靜嘅四日,就坐巴士去到古巴嘅最後一站,首都夏灣拿(La Habana)。喺巴士上面比我哋聽到久違嘅廣東話。係兩個望落好後生嘅女仔嚟嘅。我哋馬上上前搭訕,睇吓係咪香港人嚟嘅,結果真係

佢地同我地一樣,都係好即興嘅類型,即興到當晚嘅住宿都未搵。於是我地就索性搵間四人房,睇吓有冇得再慳吓錢。雖然佢地好細個,但嚟咗古巴已經一段時間,加上嚟之前有學少少西班牙文,直情可以同啲casa屋主講價。識識地外語嘅旅人好鬼型,我比佢哋嘅魅力震懾到,決定嚟緊都搵個地方學返一排西文先

唔知係咪連登絲打

擺低啲嘢抖一陣已經天黑。夏灣拿同之前兩個古巴城市感覺好唔同。古老得嚟唔鄉下,有種經典嘅味道。

成日聽古巴嗰啲五六十年代福特車

呢對後生女二十歲都未夠,就已經兩個人結伴嚟古巴,真係好犀利十九歲嘅時候,我仲係戇鳩鳩噉讀緊中七,好似人生嘅全部就係擺係眼前嘅高考。當時諗都冇諗過可以自己走嚟地球嘅另一面。我諗我嗰時去得最遠嘅地方,就只係跨區睇戲唱K,莫講話古巴,連一個人去台灣都未必敢而呢兩個女仔已經自己喺外國讀書讀咗幾年,再用學期之間嘅假期去遠行,做一啲我廿七歲先夠膽做嘅事。

慶幸嘅係,比着以前,我一定會好羨慕佢地有咁嘅時間、金錢同勇氣,但今日嘅我唔再係喺旁邊葡萄嘅毒撚。雖然我大佢哋好多年先有機會走出去,但都仲係有氣有力,唔算太遲而且用自己返工儲返嚟嘅錢旅行,會更加珍惜出嚟嘅機會,感覺非常踏實。

不過望住佢哋忍唔住諗,如果我讀緊中學嘅時候就知道有呢啲可能性,今日嘅我會變成點呢?或者讀嘅科都已經完全唔同,又或者一早去過晒呢啲地方,反而冇種辭職旅行嘅衝動。

點都好,最重要我呢一刻滿意自己,就已經足夠
繼續留名支持
夏灣拿市內鳩行。

古巴都有文創區,但就冇大部份國家嗰種做生意為主嘅攤檔。呢度真係比啲玩藝術嘅人講心唔講金噉盡情發揮。

古巴嘅大叔藝術家。

喺街上面經常會見到啲人用吊嘅方式將啲嘢上下層噉傳嚟傳去,只係估唔到我哋都有份玩。話說我哋行到肚餓就搵咗間Pizza舖買嘢食,同個老闆娘落完單,佢大叫咗幾句,之後就喺度Hea,完全見唔到佢附近有廚房或者有任何整嘢食嘅設備。我哋問佢啲嘢食喺邊,佢就指指樓上。

只見我地塊Pizza已經用風扇蓋載住吊咗落嚟

熱辣辣又幾好食同平時食開嗰啲有怪味嘅古巴麵包係兩個級數。

例如呢款幾毫子嘅芝士包就係古巴日常。

講起嘢食,就一定要講吓古巴嘅雪茄。古巴出品普遍被認為係雪茄中嘅極品,雖然冇食開煙,但我哋幾個都諗住喺夏灣拿買啲嚟試吓食。最先搵到嘅係一堆專賣比外國人嘅手信舖,價錢都頗貴,而且一買就一大盒。我哋淨係想買一兩支嚟試食,加上旅程仲有好長,將淨低嘅帶住喺身都唔知會唔會有出入境嘅麻煩,所以就冇買到了。後來喺街邊又有啲紋身漢同我哋兜售佢聲稱更抵食更靚嘅雪茄,但就要我哋跟佢上一棟大廈攞貨,嚇到兩位妹妹淆底唔敢上

當時我哋兩個唔知哪來的自信,覺得呢幾個阿叔應該唔係衰人,話唔定真係有平靚正雪茄,又諗住通常好玩嘅嘢就係喺呢啲地方發生,就跟咗佢地上去。兩位妹妹就唔係噉諗,認為佢哋隨時係啲毒梟想捉咗我哋謀財害命兩個女仔去旅行小心啲都係好事,但我哋覺得自己爛身爛世,應該冇人會謀到我財,我哋先至係要搶人錢嗰個點都好,臨上去之前我哋講好,佢哋會喺地下等我哋半個鐘頭,如果到時唔見人佢哋就會幫手報驚

結果古巴叔叔賣嘅都係大盒雪茄,滿足唔到我哋需求。搞到咁隱閉應該係因為佢哋賣冒牌貨,但對來自中国香港嘅我哋嚟講有咩假嘢冇見過。睇完貨唔啱吹咗陣水就走人,仲輕鬆過旺角啲健身中心成功全身而退,虛驚一場。反而落返嚟之後我地喺路邊見到個阿婆係度食緊雪茄,就膽粗粗問佢支嘢喺邊度買

佢直接比咗支我地但我地一索完就即刻叫我哋畀錢好彩冇開天殺價,都係收返成本價幾蚊雞。

我冇食開煙,吸咗兩啖都係意料之內噉喺度咳,試唔到任何味道有冇人話返比我聽古巴雪茄係咪好正
終於返嚟了
繼續留名支持
點解要分隔兩地呀
夏灣拿嘅中國語又叫做哈瓦那,譯得好撚難聽,一定要用香港語叫返夏灣拿先至傳神。事關人地真係有長長嘅海灣去襯返呢個譯名

有時啲浪冚埋嚟可以有兩三個人咁高,唔擔遮行會全身濕晒。

其實都唔單止夏灣拿,世上越嚟越多地方都為咗跟隨「一個中國」嘅原則,媒體慢慢放棄咗香港舊有嘅譯名,例如坦桑尼亞嘅首都三蘭港變咗達累斯薩拉姆(Dar es Salaam嘅音譯),每次見到都想打爆個mon

古巴F4

喺古巴唔算多香港遊客,全程除咗呢對妹妹之外已經冇見到第三個,但港澳同廣東地區嘅人對古巴人嚟講就絕對唔陌生。因為本身就已經有大約十萬港僑華僑住喺古巴,一早有大大個華人街喺度。

寫嘅係繁體字,證明歷史比中共悠久好多

喺度住嘅僑民主要有三批,第一批係十九世紀中嚟呢邊同非洲奴隸一齊做工人嘅移民,但後來可能適應咗或者冇錢走而留咗喺度。第二批係後來為咗逃避美國排華而走難過嚟,第三批就係幾十年前驚咗中共而寧願去古巴嘅人唔知我哋會唔會比係第四批呢

雖然對我哋呢啲樣貌唔陌生,但古巴人見到遊客都會比較熱情,搵佢哋影相都冇托手踭。最緊要禮貌邀請唔好當人動物園啲動物噉鬼祟偷影就得

繼續留名支持,睇返相就好似幾年前去咁
以前試過窮遊古巴,如果以後有機會再去就要豪一次,同補返去Varadero,雖然肯定好撚唔值
pushhh
古巴好正呀 ,希望遲d有機會可以去,充滿人民色彩。
本來諗住由頭睇多次,點知睇睇吓發現又記得哂啲嘢,所以樓豬你都係快啲出文啦
樓豬我由三年前開始追你遊記
再去咗一年旅行
返黎都就成年 你仲未update完
點都好,文呢
樓豬又唔見左
樓主你又去咗邊
push
你去咗邊
咁咪好,睇極都有得睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞