300日浪遊到南極,直到世界盡頭(III)

239 回覆
181 Like 8 Dislike
推推
又潛水
推到出文

去墨西哥就係為咗睇金字塔,而Mérida就係最接近遺跡嘅大城市,自然會路過。拉丁美洲嘅城市充斥住呢啲大大隻彩虹色嘅大Logo畀人影相,幾乎每個城市都會有,好滿足旅客嘅集郵心態。即使旅行咗好幾個月,都忍唔住到此一遊。

自從Cancún女神生日奶咗嘢,我計劃行程嘅時候都無謂太進取,傾向悠閒一啲,最緊要玩得舒服於是喺Mérida呢度,先輕輕鬆鬆留返兩三日,順便睇下呢個猶加敦半島上面嘅人嘅生活。

要了解一啲完全唔熟嘅歷史,除咗睇維基百科,最好就係去博物館。鐘意睇字就睇字,睇展品就睇展品。我地喺出發Chichén Itzá之前,都去咗一個專講瑪雅文明嘅博物館,睇睇呢段以前讀書從來冇讀過嘅歷史插曲。

瑪雅文明係一個沒落咗嘅文明,唔計啲刻意保存嘅旅遊景點,今時今日已經幾乎喺地球上消失。雖然聽個名好似講緊啲好遠古嘅嘢,但其實佢嘅消失只係發生喺四五百年前,即係東方嘅明朝期間。同古巴一樣,因為西班牙人當時先進嘅航海技術令到歐洲人同瑪雅人有機會接觸。相傳當時有西班牙嘅船去到瑪雅嗰邊遇難,好彩上咗岸之後就比瑪雅人捉咗去做活祭品之後就發生一連串嘅衝突,最後滅咗族

當歐洲經歷文藝復興,無論科學同藝術上都有革命性嘅改變嘅時候,瑪雅人嘅生活仲依然停留喺石器時代咁上下,可以話係幾落後。但瑪雅文明發展得最厲害嘅,係佢地嘅曆法系統。好多建築,包括之後會睇嘅奇琴伊察在內,都有利用佢地嘅曆法做咗好多計算。

瑪雅文字亦係目前唯一被完整破解嘅中美洲文字,屬於象形文字,一粒粒好似一隻隻怪獸噉好得意。

雖然漢字都有好多係象形文字,但瑪雅文唔同嘅地方係佢地啲公仔好多都用嚟表音,即係話畫出嚟純粹係用嚟拼音,譬如老虎頭就係B音,蛇尾就係D音噉樣,然後佢地拼埋一粒字就係一個音,類似韓文嘅諺文。噉樣寫應該好唔方便,所以現代即使仲有人用瑪雅文,都會用返拉丁字母嚟寫

當時嘅瑪雅部落(墨西哥東部+伯利茲+危地馬拉)仲有好多未城市化嘅地方冇受到西班牙文化嘅清洗,而保留咗瑪雅嘅語言,所以幾百年嚟仍然有以瑪雅語為母語嘅人存在。而隨住殖民潮流嘅終結,呢度嘅墨西哥人都傾向保育呢種語言同相關嘅文化。就好似呢個博物館就係西英瑪三語翻譯﹐呢件事相信五百年前被屠殺嘅瑪雅人都冇諗過會發生。

當然我希望好似繁體字、廣東話呢啲香港文化唔會好似瑪雅文明噉沒落,要幾百年後靠保育先可以唔被遺忘。

歷史嘅巨輪,到底會點樣轉動,我哋永遠都唔知道。
終於有新post
支持支持
好熱血
想知樓主返咩咁有錢
正呀 追到更新! 繼續唔好俾佢停
見到南極兩字碌左入黎
多謝樓主繼續寫
lm
Lmlm
lm
Cancun 好貴
果時我地太窮住左Tulum,不過囡囡生日係要對佢好啲既,至少果度可以有冷氣同有熱水沖涼丫!
pushh
追post兩年終於中學畢業有帳lm
新讀者 Lm
用左幾日睇哂3個post 好正
樓豬呢 唔好爛尾啊

樓主呢
樓豬我中六追到而家year2 都仲出到po 真係算唔話得,但你話唔走數條數都要還㗎
咦 樓主呢
洗唔洗整尋人啟事搵樓主
唔好爛尾啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞