[點睇] Faiz算唔算係最型拉打?

471 回覆
286 Like 14 Dislike
無輸到,你講的係sic小說,只係講到古代kuuga騎馬趕到返黎救妹,同0號打(不完全體,tv一開始個樣長髮)
但結果無講
之後無左kuuga身影啦,因為kuuga監制高寺公然反對
咁中kuuga同agito同世界,抹殺五代的努力所以頭幾集後就無提過kuuga,明明第二集先有講係當年4號戰鬥之後兩年,設定上g3都係根據kuuga數據整出黎
你講個d都係fans推測,官方從來無講過,因為所有野都係高寺反對下無左
最後五集多左,如果木野死左後就直打黑神就神作
呢個真係唔知,都係以前睇d黑歷史資料

細過睇果陣有個好on9諗法,唔知有冇人都係咁諗
Agito係抄Kuuga,細個唔知其實所有拉打都係東映,之後轉埋tvb播龍騎以為幾間唔同既廠拍
其實好似一開波已經話G3係跟Kuuga整 都好明顯係似續集多過抄襲

對我黎講一定係古迦
首先單騎但有好多種形態,戰鬥畫面又夠真實,火燒教堂同電單車追逐戰都拍得好型兼用心(電單車戲全部都係由著名花式電單車選手成田亮出演,根本冇幾套拉打會拍)。仲有直升機上面拍,宜家真係好難見到。
https://www.youtube.com/watch?v=_ZLmOUpZVWU
呢段係車戰片段,雖然去到中間好似粵劇兩個人舞黎舞去。

古迦入面全部戰鬥方式都係五代自己一步一步搵出黎,有集係佢自己去公園練習跳起轉身飛踢棵樹,雖然幾好笑但好真實,因為唔係一戴左條腰帶就識打怪。 唯一缺點就係結尾唔知點解快到嘔,突然就完左。同埋五代性格太完美,變左勵志劇。

之後唔關拉打事,連反派都有自己語言同自己文化,分唔同堂口同埋仲有階級歧視,仲有每隻都有自己性格,有隻中意渣火車,有隻專係渣電單車。

btw,聽講古迦究極形態係全部拉打入面最勁,各位有冇聽過?

(雖然555都真係好型,我記得細個落公園玩有個細路帶住呢條腰帶,其他人當佢神咁拜
Kuuga個編劇自己寫架,所以就算係後加都無得你唔認
因為所有拉打都出小說,kuuga算好起碼一黎正統續作跟返時間,二黎係本身個編劇自己寫返
Agito係平行世界完全唔關事又改設成
龍騎俾敏鬼寫到on9,反而佢自己寫返kiva叫唔錯
因為kuuga擺明係受超人迪加影響而拍。都係多重形態超古代戰士,所以agito自然跟帝拿,但個setting想講到agito先係真正神戰士,kuuga 係抄襲a貨,咁個監制當然屌啦,佢又唔係白倉咁求奇做完就算,你睇制作就知佢好用心拍
因為早期拳同腳個力量數值最高。同埋設定上所以見過的招式都可以模仿,加上個自超然發火能力係一定打中,不過東映講設定就算把啦唔洗放上心

同埋因為個監制係高寺出左名唔顧成本,先可以咁拍,都係拉打到目前唯一一套有出國外景,最後五代個沙灘係古巴,都因為咁搞到高寺係拍響鬼個陣同東映反面,所以東映唔會重視kuuga ,唔同圓谷重視迪加
Kabuto
明白曬

我一開始聽講係因為拉打停左幾年之後再開始返,加上新年代所以製作組就開綠燈批好多錢拍。依家先知原來係因為咁
https://youtu.be/4CsESA2E1PA
殘體慎入,根據上面講,Kuuga前期真係做好準備先出到而家呢個質素。事實亦都真係好高質
無計 停左咁耐 忽然屎忽痕想做返 一定唔會交行貨
其實Kuuga個編劇都唔算可以代表晒,始終Kuuga當年係大家意見一致先拍到,特別係小田切讓,所以當年佢所謂嘅編劇個劇本都估計改到九彩
不過就正常嘅,古迦個人尾收到咩都無,唔寫多條腰帶根本出唔到
記起劍隻梅花
黑戰士先係
咩黑戰士? 戰隊?
記得以前戰隊啲壞角色 一變好 即刻變左垃圾
古迦亞極陀龍騎555四部決一不可

首先講古迦完全將騎士形象革新,故事亦都脫離傳統。個樣同以往完全唔同,參考埋迪加多種形態,成個形象令人耳目一新,加上故事上種種心思細節,敵我如是,最後功不可沒的製作組畫龍點睛,完全將成個騎士格局開左條新血路。

然之後就係亞極陀,又將騎士格局更進一步,先唔理佢同古迦有無關係。亞極陀重點係多位騎士,呢點不得不承認,細個果陣唔通唔係比多騎士設定吸引,再加埋G3就更加將騎士平民化多樣化,唔同變身方式,加上多線劇情,完全將騎士同日常接軌。

第三部龍騎就一反傳統,唔單止騎士同故事,直程將個世界觀改埋,再加上騎士同騎士本人性格等等昇華,係真真正正脫離超人打怪獸果種思想,劇情唔單止精彩仲會引人思考,黑暗化,有戰鬥激情有思考發展,我就係呢個時候先開始追騎士,平成代表作當之無愧。

第四部555除左跟隨前三部方向,仲要玩埋將怪擬人,木場同草加呢種比淺倉威更複雜的心理,及其所帶出的故事更加係集前三部之精華,創下的一部精彩作品。

如果呢四部少左一部就真係撐唔起成個騎士新格局,當年我就係睇完四部先完完全全真正鍾意騎士。及後作品可以話無一部超越到。
爆龍白色嗰隻
仲有忍風兩兄弟
我覺得忍風兩兄弟 弱化得超誇張
奸角motive
多騎士
騎士會奸
怪人角度+怪人變到騎士

其實好難有突破
基本上乜都搞哂
仲有科技變身加武器

已經諗唔到其他寫法
電王其實可以寫到係自己打自己,自己係最終boss
不過越後啲故事線越垃圾
水果武士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞