金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
想學雷強玩YOGA
收皮啦,你班金融民工見到班大陸佬咪又係乜總前乜總後咁奶鞋底
鼎暉係其中一間最大嘅中資PE,幾個founders/senior partners都幾十/一百億身家
但我記得間野n年前本身係cicc既
Yes CDH spun out from CICC due to regulatory requirements
19年中APAC headcount一早比sg cap走曬啦,啱啱訓醒咁
Pitch個時就係
Project做緊個時交唔到野照屌 交唔出唔signoff
IFC 5x/F個間?
唔SIGNOFF呢D入PRINTER前屌左啦
你唔交A1, 你收唔到MILESTONE FEE, 個P你估淨SIGN唔洗咩數咩
佢又錯唔哂既
不過我FEEL到佢本身現實應該係憤世型廢柴黎,唔爭論啦
可能做law firm/printer要改書比人折磨緊
乜lawyer唔洗叫人做總咩?
公司lawyer寫書咪又係總前總後
Sponsor counsel做V都叫折磨
都唔知邊個先係憤世廢柴
呢頭話唔爭論嗰頭又忍唔到口出聲
其實我做過好短時間,但份base真係20個月bonus都冇撚用
最搞笑又真係有人質疑,覺得呢類XX國際好勁好難入
人地最近玩跑步呀
聽聞佢賣台係有一手
呢行黎講,大陸妹好樣D俾人訓多數正路
wealth management個啲大陸妹無俾人訓過你都唔信啦
唔好樣俾人訓我都信
瑜珈女個樣炒哂車都照訓
全部都係臭雞
大家對Citi全部summer都派return有咩睇法? 覺得其他BB會唔會跟?

“Guaranteed return offer” promise from HK CEO
好難搬姐個龍門
aka cheap labour guaranteed
good luck to the rest...
拎住第二間美資SA offer日日求神拜佛
Rubbish tier 3/4 ibd summer analyst lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞