金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
如果非三大可以唔洗諗ibank咁濟 如果三大無intern可以唔洗諗fo
如果真係好想做fo既可以考慮讀master爆gpa拎summer analyst offer 再搏return offer做full time
mo/bo就gpa唔差加有相關intern可能有機 不過今年已經出晒offer 如果你今年grad應該可以報到下年grad analyst
不過個人覺得你個情況入大行cmb好過夾硬入ibank mo bo 又或者做quant既野
唔該巴打 好有心打咁大篇野
係外國讀緊master gba 應該就爆唔到
應該3.5左右咁上下 internship 都係consultant
無咩finance related job experience 所以幾擔心
3.5都應該夠過screening 既然係外國就試下報外國d位啦 headcount一定多過香港好多
兩邊都試緊呢個時勢好驚乞食
夢想
邊份offer易啲做到外資fo
有冇ching指點下
ibank fo難唔難relocate去其他地方? (唔計大陸)
或者移民後其他國家會唔會value香港做ibank既經驗令到你易d搵工?
睇你兩份fo既nature岩唔岩
例如想入ibd 咁一定係中資ibd/ research 好過treasury
Thx ching
有咩fo係prefer treasury?
我ibd同snt都有興趣
今年grad姐係等7月開工? 應該有headcount都一早請晒
Consulting exp 可能 am/wm/pb 個啲易入啲
普遍係香港幾多%除左自己公司relocate之外 有冇headhunt會幫到手
打算走+1同問
唔難去singapore
你今年grad 正常BB已經請晒人 所以你可以報下年mo
如果你係G5 gpa 3.5 fo 可以試吓尤其係asset/wealth management 相對ibd s&t research冇咁需要intern experience
如果你唔係g5 mo其實都好大機會
加油
https://news.efinancialcareers.com/uk-en/256351/tier-1-tier-2-tier-3-investment-bank
不過呢個已經係分得冇咁仔細
我幾年前入職嗰陣仲講緊
jp ms gs
baml citi
ubs cs
db barclays
十一月完sem澳洲jj
無g5咁堅 澳洲八大讀緊
intern 都係consultant
其他課外經驗都多 exchange organisation 都有
不過是咪都影響不大
7折夠做有突
去美國係咪冇可能(唔一定new york)
定係一定要讀master再留果邊搵工
大家點睇breaking into wall street/wall street prep 嘅course
啲fund/ibank係咪真係會覺得讀過呢啲course係有價值?
我識入ibank既人都冇讀過。。搵多幾份intern算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞