金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
有冇人做pe buyside
好似個個都做股票既
adore
我垃圾黎 想上黎學野
我modelling好水皮
我係想睇下現職pe人點睇
做緊PE

同行?
我其實轉左半年到 仲係好多野唔識
一有時間就睇下同事啲model自學下
Turnover rate幾高 想知如果成家立室想穩定要做幾多年 有咩選擇
利申: RE
PE其實已經比較穩定,人工又算高,turnover 比起ibd已經好好多。

RE嘅話,local仲ok,因為RE source deal比較容易

PE做buyout/growth,真係好快冇晒local
RE都好難land到deals 而家好多RE Funds
我諗工種係transferrable 但係好難上位
I am in AU as well.

Any opportunities in HK?
Push
RE已經叫做易好多(for HK local)
係依行上位都係靠relationship,識d咩人可以帶到d咩好deal返黎
純粹問下
港資ibank係咪全部沒落哂?
大家又點睇法資/台資/坡資前景
真係好撚好撚難 三大local已經夠難 諗唔到點解要請非三大
sales定research個邊? 點解會想返黎先?
做多幾年上唔到PM咩?
出黎開pe 先黎冧市
年頭開?我真係恭喜您.....
請唔請人?

宜家係澳洲搵緊香港工
過多個月真係要申請破產
「我阿爸軍委, 想學下點樣可以有效應用下d resources」
Depends on the grading you looking for. Most of the headcounts are now freezed so if you look for opportunities in hong kong, better wait till next yeat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞