金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
入得行既大陸人好多英文都唔會差過香港人 如果人地由細係英美讀到大既9成9好過係香港讀書既香港人
講真大家都ibd/fo 入得黎survive到自然有料+態度ok 好難就咁香港人vs大陸人conclude到邊個勁d 只可以話ibd/fo都係大陸人多d
IBD 通常係咪 senior analyst / junior asso 個時跳buyside / corp m&a 最好?上到VP個時係咪基本上stuck 左係sell side?
其實會唔會係根本冇乜香港人報mba
我讀大學個陣從未聽過身邊有同學話想第日要讀mba(利申bba),去到u grad 個陣都唔知咩係gmat,對mba都完全冇概念
上啲支那/台灣forum 先知唔少支那/台灣人一入大學個陣已經plan 緊第日要點樣入top mba
中環係咪真係冇香港人既生存空間
那麼NBFI 的credit risk 應該同banking 的credit risk 有唔少分別吧!
絲打做左4年, 你多數需要用邊一D programming language/software 去做analysis ? (e.g. SAS/Tableau/excel VBA/R)

programming 唔勁, 做credit risk 長遠會唔會好大獲?
呢個po咪有一大堆
其實唔淨止中環的相關行業(e.g. finance/law/big4), 就連其他行業都越來越少香港人, 例如real estate PE/consultancy/valuations , 甚至大real estate developer, 裡邊的非investment 位, 好多大公司GT/MT 位都有唔少內地畢業生做緊, 香港人只會越難生存。
以我之前做開既來講 program應該係做credit modelling或portfolio risk嗰邊用得多 我做approval嗰邊 平常係長篇大論逗份assessment出來
想問下其實大家都咩途徑入ibank 係咪都retail rm上?
最冇可能就係retail上
識做得retail都唔好學歷
同埋Retail既skills完全唔關事 講到尾又係sales
不過好多人當retail =banker
啫係一係cfa一係cpa/mba先apply到?
唔係
大把Fg 冇CFA cpa mba都入到ibank
我真人識既都有幾個
夠料就一早入左
愈做得耐retail只會愈難走
要你減人工 從新學過又唔制
加上人地寧願請過fg學 仲好過請你

我諗大部份retail都FF做幾年爆大個老底 再跳BO / PB / ibank 成為金融才俊唔駛跑數
事實成功一定係好少數 而果d人本身學歷人脈都係有優勢
本新讀science degree fg出黎乜都唔識比agent水左去retail做 所以想問下其實係應該咩途徑/應該讀啲咩先入到
咁絲打你平時咪即係寫薯仔文多過真係做modelling/analysis ?
btw, credit approver 呢D老爺位係咪好難升到上去的?
依個時勢做retail RIP
起薪人工高既 但你做落去就仆晒街

首先你要捨棄retail經驗好有用依個概念
入Ibank不外乎做intern 拎return offer
同 fg prog 不過都好難入
CFA 果d就點都有用既 考左無壞

其實我諗你應該係好憎跑數賣保險啦
咁唔一定諗ibank既
諗下Copt bank cmb 果邊都可以
係呀我依家知仆曬街 但又唔知有咩途徑/應該讀啲咩 淨係唔想日日跑數係到比老細屌

有冇啲建議如果copt cmb個啲條路要點行
咁就要得罪問句
你係咪三大
因為係外國讀science科 係咪冇機啦咁
只可以講
你對手係三大成班BBA /quanfin之類
好啦明解啦唔該曬師兄
想重刷都係唯有讀master 爆gpa轉入去 做retail轉到入ibank難過登天 不過fund house會有請retail既人既 但你預一間行hk retail coverage 計埋department head唔超過5個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞