金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
以MO BO黎講
做開bank係咪冇咩機會轉Ibank
同埋 係咪ibank既post唔一定高人工過bank ?
冇乜價值 你有時間讀呢d courses不如去network下同d senior/alumni r下tips算
Intern pay我冇乜所謂嘅
呢度有沒有朋友做bank/ibank credit risk analytics 的?
Trump一路減緊簽證喎 我唔知美國批嘅時候香港會唔會計埋入中國嗰一個部份
我嗰間美資BB好少聽由香港轉去美國囉
多數都係去south east asia internal transfer
不過如果你做到MD level就肯定冇問題 你間公司點都係會有辦法幫你搞
Sorry 聽banking and finance以為係英國U
我孤陋寡聞唔識澳洲嘅大學 身邊好似冇聽過同事係澳洲大學grad
你master 3.5 拎first hon grad?
我覺得first hon master至少可以拎到MO/BO grad 面試機會啦...特別係compliance果啲低學歷低技術要求
課外經驗基本上唔睇㗎啦 面試嗰陣可能同你吹兩句囉

FO嘅話就真係比較難啦老實講...
bank credit risk 做左4年幾
我大學就係用biws操excel & modelling,自己覺得對interview&返工好大幫助,但讀完唔會擺落cv/幫你拎到interview
利申:ex-ibd,現職pe
其實大陸人勁哋定係香港人勁哋通常?
唔係好識 指教吓
我覺得香港人普遍唔差過大陸人
只係落得黎香港搶工既
都係大陸較勁果堆
自然造成大陸人=勁既感覺
如果已經大學畢業咗兩年幾係咪除咗去讀mba 之外都好難再入行
本身三大畢業,畢業之後一路做big 4 audit做到依家
之前有試過send cv 報唔同ibank同fund house
so far 都係得啲細fund house有回音
而且待遇仲差過繼續做會計
到底仲可以做啲咩去提高拎到interview 嘅機會
定還是應該拎低啲嘅人工都照殺,起馬入咗行先再之後睇下轉唔轉到去大fund house
其實之前都有做過下research ,成功率最大嘅方法都係去美國讀返個mba 然後入ibank 嘅associate grade
但成本同風險真係太高
想請教下intern問題
clsa同pinebridge 邊間brand name/overall黎講會對cv好啲?
兩間都係bo位
唔該
想聽下行內人點睇依兩間
icic.....初初入行係直入risk analyst, 定係靠internal transfer/轉工 ?
本人黎緊會入行做credit risk analyst, 但就係做non-bank FI.....,non-bank FI 的人工長遠會唔會輸俾bank ?
個人曾經與同胞同事共事, 真心唔覺得個個大陸人都好勁,
但黎得HK 做BB IBD 的, 多數都係學霸, 讀書叻, 工作勤奮就真,
不過講能力, 個人覺得HK 人高少少, 至少港人普遍做野較flexible, 無咁死板.
bo位真係好難比 仲要bo都有好多類 fund house同bank又難比較
不過我suggest clsa 做bank bo可能容易d幫到你之後搵工
唔識人做NBFI credit risk呀 不過bank credit risk唔係幾好做 短年資又難跳槽 成日OT 仲有D RM一交野過來即日就問幾時批到 annual review又堆積如山 做死人
唔該你
都啱 sell side buy side個性質應該好唔同
想知行內黎講依兩間個朵/聲譽點樣?
ibank summer asso依家都係請內地人。香港人去到hbs/wharton都唔易入ibd summer asso

細fund(<USD1B AUM)係好難好難跳返去大fund,自己冇見過

我都冇見過Big 4 audit可以直接去到大fund做investment位。建議你去左big 4 deals先,deal有機會直接就跳到d ok嘅PE fund

global/large PE fund嘅話基本上只請ibd
咁你有無見過, 有D 人係上一D "alternative MBA"的courses (e.g. Venture university), 入去VC/PE fund 度做類似"學徒"的工作, 呢D "學徒"多數會跟住一堆investment professional 一齊做野, 做完之後, 有機會轉長工, 或者在VC/PE fund 裡邊的圈子裡搵第2間VC/PE fund 去join......

用呢個方法會唔會係另類入行的好方法?(純討論)
thx bro
其實ibank summer asso請中国人多會唔會係因為讀mba嘅香港人相對比較少?
巴打又有冇見過big 4 deals 轉去ibd?
top tier MBA 近年都好似收少咗香港人
我個batch d nds差唔多個個bb/mbb offer
見過有人big4 audit轉去賣咖喱snt
會唔會態度好過香港學生? 我frd之前去大陸top school exchange 話無一個係hea 個撚個都好上進
但英文係咪都係差過香港人 ?喺IBD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞