金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
absolutely bullshit
一個細行equity research/中資equity research
m&a經驗 >>>>>>>>>>> bb pb intern
而今時今日大把人有細行exp
所以幾時都話而家實習經驗膨脹

但pwma 都係好嘢嚟 雖然有部份firm e.g. UBS
year 3 都當你係二流 唔比正統pb 嘅人工你
然後return offer又prioritise正統果班
但始終yr2 有bb pb 經驗已經好好 所以我覺得ug應該積極申請反正我冇記錯嘅話淨係香港學校可以報到
而且仲有好多local拎到offer 阿豬阿狗都可以報的 大家加油
同問ust mba夠唔夠做
當年讀undergrad 果陣, 都未有PWMA 呢D 組織會organize internship 俾有志投身PB 的學生去報, 不過入到呢D programme 的, 係咪全部都係BBA 人為主?多唔多其他major 的人逆襲成功?
UST MBA 唔夠, 入外資BB IBD 機會好微, 如果報中資IBD, 都或者有機會, 只不過, 你唔係大陸人, UST MBA 係唔夠令你轉到去做Ibank IBD/M&A/ECM/DCM, 香港人要入BB IBD, 睇黎真係得G5 / ivy league MBA 先至夠用。如果你係大陸港漂/新移民人士, UST MBA 或者夠用。

唉, 呢行而家傾向請大陸仔/女多過local 香港人
經PWMA 入的intern 的人數多過正統direct apply private bank 的intern 的人好多, 而PWMA apprentice對candidate考核的能力要求/selection process係遠比direct entry PB intern 的candidate低好多, 無咁多assessment 要做。

之前在linkedin 度見到有唔少非3大 BBA marketing/finance 的女仔, GPA唔算好標青, 佢地做過UBS/CS 的private banking/wealth management intern, 聽佢地講, 話呢D programme 收人相對較多,但final year 的return offer 一定係俾正統intern 的人先 (假設大家在intern 期間的工作能力一樣)。

呢D intern 最好就係在year 1/2 的summer 做, year 3 就報BB summer intern。但個人覺得, 如果你好明確自已一定係aim ibank 做equity research/IBD 為主, 咁就應該寧願做細行/中資券商IBD/M&A/research 的經驗好過做PWMA 的intern. 始終工作的relevant exp >>> bank name.

當然對於某些人來講, 個人目標/興趣係傾向做ibank S&T 又或者只係想aim 入corp bank 做MT/GT, 咁就PWMA 的經驗好過細行IBD/research 的。
都睇得出
係linkedin 見親香港ibd 既人都係大陸人 點玩
同埋大陸人, 做中資公司, 好多時D 公司都會優待呢班"同胞" (尤其是一D 富/紅/官2代), 例如周5 俾佢地唔使OT, 可以俾佢地趕飛機/高鐵回家過weekend, 結果D workload 咪俾哂無背景/資源的內地人/香港人做

好耐之前有位外國回流的香港人分享過, 話佢為左生活, 放棄左讀design, 畢業後做左6年IBD, (中資為主), 她話香港人做FO 越來越無前景, 覺得前路茫茫, 又提過中資公司的文化係, 非同胞人士, 好難升職, 有好JOB/deal 都唔會預你, 多數俾豬頭骨deal 俾香港人做
Lm
Structured product 啲team唔係算多model 咩
啲tranche 要px 要做early settlement risk blablabla
講終結好似又誇張左
不過ibank賺錢能力比以前少左係真 聽前人講以前b仔可以有一年up 依家...
好處係大行請多左好多IT狗 前期package唔差得過班FO好多
去big4做幾年考完個牌走去bank又冇得諗?
非三大bba水科 應唔應該立刻讀番個master or 做幾年野再讀master洗底比較好?
個post咁多big 4諗住轉ibank,乜無人講個事實出嚟咩,big 4而家阿豬阿狗都入到對於轉ibank根本無任何特別意義,易轉嘅都係啲豬頭骨admin/control其他bo位,人工未必贏big 4升上去
咁多數考完牌嘅big4會跳去邊?
咪普通公司/mnc 既acct manager
入到大公司既都已經唔係多數
而家每年咁多big4 audit dog
大佬 會有幾多acct manager vacancy?
Advisory 跳出黎呢
邊種advisory
見過有人係由銀行structured finance 開始做起, 做左幾年野之後轉左去讀LBS 的MBA, 而家做緊PE (打工兼投資者) . 本科係city Accounting.........
感覺上city 係一間相對比較勁的非3大。
留在big4, 搏internal transfer 去advisory/轉公司入advisory team 好過轉去做ibank back office, 因為big4 人工升得快好多, 又唔使驚無客源。出去做PE/VC/investment management, 越升上去就要跑AUM....跑唔掂就係咁先.........求穩定, 做big4 advisory 性價比最高。
big4 出黎的人, 有至少40% 的人入到去MNC 做finance manager , 入細公司做inhouse account, 人數並唔多。
覺得自己係零
係荷蘭讀書 呢邊d學期極長+無break
9月讀到7月中
bachelor 3年都無機會做到summer intern
而家final year chur 盡做左三份
一份Fintech unicorn payment service
一份細bank payment service
一份荷蘭龍頭 FI RM intern
出年讀master 唔知Grad 左可以入到乜post 同入到乜Bank
ibank 平均要in幾多 round?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞